de Irina Țolea şi Claudia Mîţoi
Noi concerte, evenimente coregrafice și producții de teatru, cu distribuții sonore și montări originale, se lansează pe scenele autohtone și promit publicului experiențe artistice de neuitat. În cele ce urmează vă recomandăm câteva dintre spectacolele de excepție, pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.
Conflictul dintre generații: „Părinți și copii”, la TNB
O pledoarie plină de umor și emoție despre iubire, cel mai important lucru din existențele efemere, este prezentată în noua montare propusă de regizorul Vlad Massaci pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 30 aprilie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Caramitru”, are loc premiera spectacolului „Părinți și copii”, o dramatizare a lui Brian Friel după romanul lui I.S. Turgheniev. Textul scris acum 160 de ani este încă plin de actualitate, abordând tema conflictului dintre generații, amplificat uneori nefast de mentalități și ideologii politice. Acțiunea se petrece la moșia Mariino (Rusia anului 1859) și ne demonstrează cum viața poate schimba, prin farmecul tainic și micile bucurii, concepțiile și luptele ideologice. Tinerii nihiliști care disprețuiesc aristocrația și resping autoritatea legii, moralei sau tradiției, ajung să împărtășească peste timp concepțiile părinților conservatori. Momentele pline de tensiune, entuziasm și romantism sunt meticulos și rafinat interpretate de o echipă de protagoniști de excepție, între care îi amintim pe Emilia Popescu, Mihai Călin, Diana Dumbravă, Fulvia Folosea, Richard Bovnoczki, Emilian Mârnea, Mihai Verbițchi, Cosmina Olariu, Vitalie Bichir, Tomi Cristin, Alexandru Potocean, Andrei Huțuleac și Crina Semciuc. Următoarea reprezentație este programată pe 1 mai.
„O repetiție moldovenească”, pe scena Teatrului „Fani Tardini” din Galați
Despre aventurile apariției primei trupe de actori români (lansată la Iași în 1844) și modul în care se făcea artă acum aproape 200 de ani, aflați detalii inedite urmărind noua producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați: „O repetiție moldoveneas- că”, programată pe 30 aprilie, de la ora 19:00. Textul scris de Costache Caragiale, fondatorul primei trupe moldovenești și al primului Teatrului Național din România, ilustrează cu umor amar și ironie eșecul primului spectacol pregătit de o trupă entuziastă de amatori, lucrând în condiții precare și rigide, în încercarea de a lansa primul spectacol în limba română. Textul este transpus în prezent, într-o montare modernă semnată de Cristian Ban, constituind atât un omagiu adus înaintașilor scenei românești dar și o reflecție asupra statutului artistului de atunci, față de cel de acum, comparând subtil mentalitățile și specificul societății românești contemporane cu cel de acum aproape două secole. Din distribuție fac parte Radu Horghidan, Ionuț Moldovean, Oana Mogoș, Elena Anghel, Vlad Ajder, Ștefan Forir, Răzvan Clopoțel, Florin Toma, Cristina Uja Neagu și Cristian Gheorghe.
Scandal mare pe mărunțiș: „O farsă de doi lei”, la Sala Gloria
Cum se transformă o vacanță mult așteptată într-un coșmar și mai ales cu ce preț, ne demonstrează noua comedie lansată de Compania Wonder Theatre din Capitală. Pe 29 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Gloria, este programată premiera spectacolului „O farsă de doi lei”, o adaptare după textul irezistibil al lui Marc Fayet, unul dintre cei mai premiați autori de comedie. Textul ne introduce într-o casă de vacanță, închiriată de trei cupluri care, potrivit tradiției obișnuiesc să facă petreceri de pomină în sejururile petrecute împreună. Doar că unul dintre petrecăreți, vrând să facă o farsă, își testează prietenii lăsând la vedere „ispititoarea” sumă de 2,20 euro. Dispariția misterioasă a banilor generează un val de mărturisiri, scoate la iveală secrete bine păstrate, duce la crearea de alianțe, marcate de egoism și lăcomie și chiar de conflicte în cuplu. Totul explodează și se transformă neașteptat în urma unui scandal care contrazice morala prieteniei fără preț. Conversațiile înțepate și comice și conflictul mocnit sunt întreținute „în crescendo” de jocul fabulos al îndrăgiților actori Paula Chirilă, Maria Obertin, Cătălina Grama, Andrei Mateiu, Dragoș Huluba și Paul Ipate.
Gala „Dans în jurul lumii”, lansată de Ziua Internațională a Dansului, la București
Ziua Internațională a Dansului este marcată la București printr-un eveniment coregrafic în premieră pe scena Teatrului de Operetă „Ion Dacian”. Pe 29 aprilie, de la ora 19:00, are loc prima ediție a Galei „Dans în jurul lumii”, un eveniment organizat de Ministerul Culturii și Teatrul Național de Operetă. Într-un spectacol plin de eleganță, ritm și fantezie veți putea urmări demonstrații coregrafice impresionante din mai multe genuri, de la partituri de balet clasic, jazz, dans modern și contemporan, până la interpretări spectaculoase de dansuri populare și acro-dance. În spectacol vor performa tineri dansatori ai academiilor „Balet Art” și Dance Planet”, Școala de balet „La Sylphide”, Studioul de balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București și Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”. De asemenea, între invitații speciali se numără prestigioșii artiști ai Operei Naționale București: Greta Niță, Amyra Badro, Raluca Jercea, Vlad Toader și Ionel Diniță dar și soliștii Teatrului de Balet din Sibiu: Ellie Marie Hannequin, Ekaterina și Viktor Tomashek.
„Potcoava de Aur”, regal folcloric cu Orchestra „Lăutarii” și Nicolae Botgros
Una dintre cele mai cunoscute orchestre populare din spațiul românesc susține în această săptămână un concert eveniment în Capitală. Pe 30 aprilie, începând cu ora 19:00, la Sala Palatului, are loc spectacolul „Potcoava de Aur”, susținut de renumita orchestră „Lăutarii” din Chișinău, sub conducerea maestrului Nicolae Botgros. Într-un adevărat regal folcloric pe scenă vor evolua artiști renumiți și muzicieni de valoare între care Mioara Velicu, Corneliu Botgros, Mirela Vaida, Ion Paladi, Mihai Ciobanu, Angelica Fluture, Nicu Mâță, Paul Ananie, Raluca Diaconu, Gabriel Dumitru, Lorena Lupu, Loredana Călin, Ilie Caraș, Doina Sulac, Viorica Macovei, Igor Cuciuc, Alexandru Cibotaru, Diana Sârbu, dar și Fetele din Botoșani, Ansamblul Ștefan Vodă, și Alex Calancea Band. Maestrul Nicolae Botgros conduce de peste 40 de ani faimoasa orchestră „Lăutarii”, alături de care a susținut mii de spectacole de succes în Republica Moldova, România dar și pe prestigioase scene din Grecia, Italia, Germania, Franța, Turcia, Danemarca, SUA, Austria, Mongolia și alte țări.