Main menu

header

883 28 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta

Aşa cum ne-am obişnuit deja din anii trecuţi, vom avea şi în 2022 o vară toridă, cu valori ridicate care vor atinge pragul caniculei, în unele zone, chiar de la începutul sezonului, dar nu vor lipsi nici instabilitatea şi inundaţiile. Florinela Georgescu (medalion), director Administraţia Naţională de Meteorologie, ne-a vorbit despre cele trei luni de vară, la ce să ne aşteptăm, ce va predomina şi care vor fi zonele cu temperaturi caniculare.

„Iunie poate să vină cu valori din pragul de jos al caniculei”

883 28 2- Ce vreme, ce temperaturi ne aşteaptă în această vară?

- Încheiem o primăvară care a fost foarte capricioasă, cu episoade şi ca de sfârşit de iarnă, dar şi cu perioade cu manifestări ca de vară. Un astfel de caz am avut chiar în ultimele două săptămâni, în care temperaturile au depăşit, în unele zone, chiar 30 de grade Celsius. Pe de altă parte, au fost episoade cu instabilitate atmosferică foarte pronunţată. Luna mai este prima dintr-un set de trei luni, mai, iunie, iulie, lunile care, statistic vorbind, sunt cele mai ploioase din an, cu instabilitatea atmosferică cea mai pronunţată. Deci, ne putem aştepta ca luna iunie să fie şi ea una cu temperaturi mari, poate chiar foarte ridicate, dar şi cu instabilitate atmosferică pronunţată, cum, de altfel, s-a întâmplat şi în ultimii ani.

- Mai exact? Cum va arăta începutul verii?

- Astfel, dacă la jumătatea lunii iunie ar trebui să avem la nivelul ţării temperaturi maxime între 23 şi 29 de grade Celsius, cu 28 de grade Celsius în Bucureşti, ne putem aştepta ca în unele zile valorile să depăşească 30 de grade Celsius pe arii extinse, ajungând chiar la 35 de grade Celsius. Această situaţie nu ar fi ceva ieşit din comun, ţinând cont de faptul că temperaturile maxime absolute ale lunii iunie înregistrate de-a lungul timpului s-au situat între 40 şi 42 de grade Celsius, înregistrate la Oraviţa, în 29 iunie 1938. Mai recent, am avut un iunie foarte cald, în 2002, când s-au atins 39,6 grade Celsius, la Olteniţa. Deci, e de aşteptat, ca şi în acest an, iunie să vină cu temperaturi care se vor încadra în jur de 35 de grade Celsius sau chiar mai mult, valori pe care noi le considerăm pragul de jos al caniculei.

„Nu vor lipsi episoade cu inundaţii, dar şi cu secetă”

883 28 3- Dar iulie şi august?

- Celelalte două luni, iulie şi august, sunt cele mai călduroase, statistic vorbind, temperaturile depăşind frecvent 30 de grade Celsius. Au fost ani în care, mai ales în jumătatea de sud a ţării, s-au înregistrat şi valori de 40 de grade Celsius sau chiar mai mult. Recordurile fiind de 44,3 grade Celsius pentru luna iulie, în 2007, la Calafat, şi 44,5 grade Celsius, în 1951, într-o localitate din judeţul Brăila. Astfel că, în august, posibil să aveam acea maximă abso- lută de 44 de grade Celsius, şi, ca şi în iulie, pot apărea episoade caniculare, cu instabilitate atmosferică, dar şi zile fără precipitaţii. Pentru că, iarăşi, o tendinţă a ultimilor ani este aceea de a avea perioade tot mai lungi lipsite de precipitaţii sau puţine, dar şi episode severe, cu cantităţi mari de apă într-un timp foarte scurt care să provoace inundaţii rapide. Deci, putem avea în acelaşi sezon de vară şi secvenţe cu inundaţii, dar şi cu secetă. E posibil ca vara aceasta să avem temperaturi mai ridicate decât anul trecut, în aceeaşi perioadă.

- Ce înseamnă instabilitate atmosferică?

- Ca şi fenomene de instabilitate, avem în luna iulie posibile episoade cu schimbări foarte pronunţate şi în august, după prima jumătate, pe măsură ce ne apropiem de toamnă, să scadă cantităţile importante de apă pe care le-am putea aştepta în urma ploilor. Instabilitate înseamnă ploi zgomotoase care pot avea caracter de averse torenţiale, adică să se înregistreze cantităţi importante de apă într-un timp foarte scurt, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspecte de vijelie şi căderi de grindină. Vedem că instabilitatea din ultimii ani s-a manifestat prin numeroase episoade cu grindină de mici şi mari dimensiuni şi prin multe episoade cu intensificări puternice ale vântului, ce se pot concretiza prin apariţia unor fenomene de genul tornadelor.

„Îngrijorător este că iarna a fost excesiv de blândă, cu zăpadă puţină spre deloc”

- Unde va fi cel mai cald?

- Zonele unde aşteptăm să se înregistreze cele mai ridicate temperaturi în lunile de vară sunt cele de câmpie, mai ales în partea de Sud a ţării, dar şi în partea de Vest şi Est a teritoriului, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Bineînţeles că în partea de Sud a ţării se încadrează şi Bucureştiul. După cum a evoluat vremea până acum, pentru că am înregistrat deja temperaturi de 30 de grade Celsius, inclusiv în Bucureşti, este de aşteptat ca pe parcursul verii să avem episoade caniculare.

- De ce sunt aceste fluctuaţii de temperatură? Uşor, uşor, vor dispărea anotimpurile de tranziţie?

- Putem observa, pe de o parte, o tendinţă ca manifestările de iarnă să se prelungească înspre primăvară şi pe de altă parte vara să continue oarecum până-n luna septembrie, dar nu aş spune neapărat că nu mai avem anotimpurile de tranziţie. Le avem şi le vom avea mereu pentru că ele sunt dictate de poziţia noastră pe glob, şi atunci climatul României va avea întotdeauna această perioadă de tranziţie între anotimpuri. În contextul modificărilor climatice, categoric vorbim despre o tendinţă ca iernile să devină mai blânde, iar verile mai călduroase. În acest caz, este o percepţie subiectivă, că primăvara nu mai e chiar primăvară, pentru că temperaturile cu care a început acest anotimp au fost apropiate cu ce am avut în timpul iernii, care a fost una blândă. Deci, nu am avut variaţiile fireşti pe care ar fi trebuit să le avem. Mai îngrijorător este nu că am avut un început de primăvară cu temperaturi scăzute, ci că iarna a fost excesiv de blândă, cu zăpadă puţină spre deloc.

„Instabilitatea din ultimii ani s-a manifestat prin numeroase episoade cu grindină de mici şi mari dimensiuni şi prin multe episoade cu intensificări puternice ale vântului, ce se pot concretiza prin apariţia unor fenomene de genul tornadelor“

„În iulie sunt posibile episoade cu instabilitate foarte pronunţată, iar în august, după prima jumătate, s-ar putea să scadă cantităţile importante de apă, adunate în urma ploilor“

„Anomalii se pot întâmpla oriunde pe continent“

- Cum va arăta Europa din punct de vedere al temperaturilor?

- În Europa, pe partea de Vest, Spania, Franţa, în ultimele două săptămâni, a fost foarte cald. Perioada capricioasă pe care am avut-o noi a fost şi în Europa, pentru că pe partea de Nord a continentului încă este foarte frig. Deci, influenţa dinspre regiunile polare încă este importantă. E foarte greu de spus unde o să fie cel mai cald în Europa, dar pe de o parte, sigur că, cele mai ridicate temperaturi, ca întotdeauna, vor fi pe partea de Sud a continentului, iar dacă vorbim despre anomalii de temperatură, adică unde va fi mai cald decât normal, acest lucru se poate întâmpla oriunde pe continent, în diverse perioade ale verii.

„Zonele unde aşteptăm să se înregistreze cele mai ridicate temperaturi în lunile de vară sunt cele de câmpie, mai ales în partea de Sud a ţării, dar şi în partea de Vest şi Est a teritoriului, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani“