Main menu

header

884 20 1de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Sub formă de brățări, pandantive, cercei sau coliere, bijuteriile, indiferent de material, pot simboliza și transmite mesaje, stări, în funcție de persoana care le poartă. Vorbim despre cele handmade, lucrate cu migală și accesorizate cu mult suflet. Ligia Pavăl (medalion) realizează astfel de bijuterii din pietre semipețioase care, în funcție de culoarea aleasă sau de formă, pot spune o poveste. Ligia ne-a vorbit despre ce înseamnă un astfel de proces și cum se aleg modelele și materialele, astfel încât să aducă beneficii.

„Cel mai mult îmi place să asamblez îngeraşi”

- În primul rând, când şi cum v-aţi apucat să creaţi bijuterii?

- Sunt o iubitoare de natură, de frumos, de culori şi de pietre semipreţioase. Deşi în adolescenţă îmi confecţionam singură cerceii, de „bijuterit”, ca hobby, m-am apucat acum 14 ani, după ce am vizitat un târg de handmade din Sibiu.

- Ce materiale folosiţi?

- La început, am lucrat cu pastă polimerică (fimo), ce se coace în cuptor după modelare, apoi am fost atrasă de pietrele semipreţioase. Cel mai mult îmi place să creez îngeraşi, datorită unei amintiri din copilărie. Aveam un tablou în care un înger mare veghea doi copilaşi... Îl iubeam tare mult. Acum, ca materiale, folosesc orice... De la lemn, pietre semipreţioase, sticlă de lampă, porţelan pictat, la seminţe sau lavă... Tot ce mă atrage vizual. Îmi plac foarte mult pietrele brute, neşlefuite pentru că sunt mai aproape de starea lor naturală, dar nu oricine le apreciază. Nu degeaba se spune ca în stare brută, neşlefui- tă, diamantul pare o piatră oarecare sau că sufletul este aşezat în trup asemeni unui diamant brut care, dacă nu este şlefuit, nu-şi va arăta strălucirea niciodată...

„Pot fi folosite și pentru rugăciuni”

884 20 2- Ce fel de bijuterii faceţi?

- Îmi place foarte mult să creez cercei, brațări inspirate din natură, cu frunze şi flori, sau male, un fel de coliere cu 108 pietre. Fiecare piatră are anumite semnificaţii spirituale, iar eu le aleg intuitiv, cumva, în funcţie de vibraţia persoanei la care mă conectez. Pot fi folosite pentru rugăciuni, ca talisman protector sau ca bijuterii. Eu încerc să fac bijuterii care să poată fi utile, purtate oricând, în orice perioadă a anului şi la orice ţinută. Realizez şi combinaţii, mai ales brățări cu cercei asortaţi sau coliere. Iar dacă sunt ocazii speciale, cum au fost 1 şi 8 Martie, pregătesc îngeraşi cu corp de floare (ghiocei, cale, trandafiri) şi o suită de îngeri inimoşi, pe lângă cei păzitori şi aripile acestora pictate cu acrilice!

- Dar vă reprezintă mai mult îngeraşii?

- Acum nişte ani, am fost la un seminar cu Lorand Soares Szasz, un expert ce susţine seminarii şi cursuri de vânzări şi antreprenoriat, după care am fost foarte entuziasmată şi i-am oferit nişte îngeraşi... Impresionat plăcut de gestul meu, dânsul, ca sfat, mi-a spus că îngerașii pot fi cartea mea de vizită! Şi chiar aşa este! De multe ori îi dăruiesc. Chiar azi i-am făcut cadou unei fetiţe o variantă şi, sincer, mă încălzeşte bucuria din ochii oamenilor sau a copiilor când primesc un înger păzitor în dar! Nu se compară cu nimic! Pentru că „dar din dar” se face Rai... nu-i așa?

„Cristalele aduc bucuria de a trăi”

884 20 3- Ce semnifică pietrele folosite?

- Pietrele semipreţioase au anumite vibraţii şi pot avea semnificaţii aparte în funcţie de culoare, iar terapia cu cristale este cunoscută și practicată din cele mai vechi timpuri. Aceste cristale captează energie, o depozitează și măresc câmpul electro-magnetic, apoi cedează energia când apar la nivelul organismelor vii anumite dezechilibre. Vibrațiile emise de cristale intră în rezonanță cu cele emise de organismul uman, pe care le protejează, energizează și purifică. În cultura multor țări, unele cristale sunt considerate sacre. În China, jadul, în Tibet, turcoazul, la persani, agatul... și multe altele. Oamenii au fost atrași de cristale încă din antichitate și le-au folosit în practici de divinație sau diverse ritualuri. Aceștia știau intuitiv că, odată purtate, energiile pietrelor vor interacționa cu câmpul electromagnetic uman, producând, astfel, schimbări energetice. Din punctul meu de vedere, cristalele aduc bucuria de a trăi... acel «joie de vivre», și ne aduc alinare și vindecare. De aceea, mi se pare important când ne dorim un cristal să o facem alegând culoarea și forma ce ne atrage, pentru că de ele vom avea nevoie în acel moment pentru vindecare. Există multe pietre miraculoase dacă se crede cu adevărat în proprietățile și energia lor, și spun din proprie experiență că multe dintre ele preiau energiile nonbenefice, iar după ce își fac treaba, te „părăsesc”... le pierzi, se crapă sau își schimbă culoarea și aspectul de la suprafaţă.

„Cristalul de stâncă este denumit «piatra răbdării» şi este folosit de clarvăzători pentru aflarea viitorului. Înlătură energiile negative şi aduce compasiune”

„Jadul este «piatra viselor sau a fidelităţii», fiind folosit pentru deschiderea celui de-al 3-lea ochi şi pentru a atrage înţelepciunea, protecţia divină şi binecuvântarea“

„Cuarţul roz reprezintă iubirea“

- Ce vreţi să transmiteţi cu ajutorul pietrelor? Daţi-ne câteva exemple...

- De exemplu, cuarţul transparent e cunoscut sub numele de „maestru vindecător” şi amplifică energiile, gândurile şi vibraţia altor cristale, fiind cel mai compatibil cu aura energetică a corpului uman. Cuarţul roz este o piatră a iubirii, îmbunătăţeste toate tipurile de iubire: iubirea de sine, iubirea pentru ceilalţi şi iubirea necondiţionată. Are o nuanţă de roz diafan care redă încrederea, măreşte stima de sine şi ajută la echilibrarea emoţională. Cuarţul roz vindecă sufletul de traumele trecute, face legătura cu centrul inimii şi creşte imunitatea. Cuarţul albastru calmează, linişteşte şi e util în caz de insomnii, iar cel fumuriu absoarbe energiile negative şi dizolvă furia. Acvamarinul, denumit şi „apa mării” deschide calea spre comunicare, stabilizează emoţiile, e benefic pentru afecţiunile respiratorii, calmează şi relaxează. Azuritul e sublim. Se mai numeşte „piatra raiului” şi ajută la dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii. E bun pentru rugăciune şi meditaţii.