Main menu

header

885 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Cu doar câteva săptămâni înainte de a împlini 60 de ani, Tom Cruise a ținut întreaga lume a cinefililor cu sufletul la gură în așteptarea producției „Top Gun: Maverick”, în care starul, inepuizabil, în formă maximă și cu un tonus uluitor, a stârnit din nou toată gama de emoții. Superstarul a afișat o dată în plus, la lansarea onorată, printre alţii, de ducii de Cambridge, un fizic impecabil, pe care îl menţine cu un stil de viaţă foarte activ şi disciplinat şi care se observă din plin în prestaţia superstarului în noul blockbuster.

Pregătire fizică intensă și variată

885 28 2Este greu de estimat dacă Tom Cruise arată mai bine acum, la aproape 60 de ani - pe care îi va împlini la începutul lunii iulie 2022 - sau cu 15 ani în urmă ori pe vremea când „exploda” în lumea cinematografiei în rolul Maverick, din „Top Gun”. Era anul 1986 și un Tom Cruise cu un fizic de excepție cucerea marele ecran și devenea un superstar. Și așa a rămas timp de 36 de ani, iar „Top Gun: Maverick” este dovada - actorul reușește, o dată în plus, o performanță considerată „incredibil de antrenantă, cel mai bun film de acțiune care s-a făcut în ultimii ani”, după cum punctează BBC. O parte foarte importantă din tot acest tablou al excelenței este forma fizică redutabilă a starului, faimos în toată cinematografia mondială pentru stilul de viață riguros și disciplinat, pentru faptul că este un perfecționist și un „obsedat de profesie”, pentru atenția la pregătirea fizică intensă și variată și la regimul alimentar.

Sesiuni cardio combinate cu exerciții de forță

885 28 3Tom Cruise arată ca un bărbat de 30 de ani. Și nu doar imaginea este aceea a unui tânăr, ci și felul în care se mișcă - energic, flexibil, proaspăt. Potrivit specialiștilor, acestea sunt cele mai bune dovezi ale faptului că starul recurge la o gamă foarte extinsă de activități fizice și antrenamente care să-i mențină deopotrivă tonusul muscular și mobilitatea. Tom Cruise a păstrat de-a lungul anilor o pasiune proactivă pentru toate formele de mișcare în aer liber și asta îl ajută să se mențină în formă în mod natural, fără să i se citească pe chip urmele eforturilor intense pe care le-ar depune exclusiv într-o sală de forță. În general, antrenamentul starului este descris ca o combinație foarte diversă de sesiuni cardio și exerciții pentru creșterea forței. „Nu-mi place să rămân blocat într-un anume fel de a face ceva”, mărturisește starul.

Caiac, jogging, sărituri cu parașuta, drumeții, alpinism, speologie

885 28 4Pentru actorul din seria „Misiune imposibilă”, jocurile atletice și activitățile cu mult sport în aer liber oferă fuziunea ideală între exerciții și varietate. Este și o modalitate prin care Tom Cruise rămâne motivat. La capitolul antrenament, starul face exerciții care îi lucrează pieptul și umerii - întinderi, gantere, înclinări cu greutăți, ridicări, extensii. În ziua următoare trece la bandă de alergare și scrimă, apoi face exerciții pentru bicepși și tricepși, într-o altă zi își lucrează picioarele, cu sesiuni de genuflexiuni și ridicări, iar în celelalte zile ale săptămânii Tom Cruise este neobosit pe luciul apei, pentru curse de caiac, alternează joggingul cu săriturile cu parașuta, drumețiile sau alpinismul. „Fac atât de multe activități diferite - inclusiv coborâre în peșteri, speologie”, mărturisește starul.

Meniu cu gustări mici, în total 1.200 de calorii

Nu ar trebui să fie o surpriză că Tom Cruise este la fel de disciplinat în ceea ce privește alimentația cum este la celelalte capitole ale existenței sale. Fiind foarte retras în ceea ce privește viața personală, se știu puține lucruri despre regimul său alimentar din mărturiile proprii, dar persoane din anturajul lui Cruise au relevat presei care sunt secretele eternei tinereți pe care o afișează unul dintre cei mai de succes actori din lume. Potrivit unui membru al echipei care a lucrat cu starul „Misiune imposibilă: Declinul”, acesta nu mănâncă de trei ori pe zi, ci ia… 15 gustări foarte mici. Fiecare astfel de minimeniu este pregătit de unul dintre cei doi bucătari personali ai lui Cruise și include nuci și afine organice. În ultima perioadă, actorul a adoptat dieta recomandată de prietenul său David Beckham, cu care deseori se și antrenează, rezumându-se la 1.200 de calorii pe zi (jumătate din necesarul zilnic standard al unui bărbat adult…) și evitând pe cât posibil carbohidrații, pentru a se feri de acumulare de grăsime și inflamații.

Onorariu de 13 milioane de dolari

Chiar și la primele sale apariții în filme, la începutul anilor 1980, Tom Cruise a fost o prezență puternică și a devenit o atracție instantanee. Au urmat filme de colecție, ca „Rain Man”, „Jerry Maguire”, „Ultimul samurai”, „Oameni de onoare”, „Colateral” sau „Operațiunea Valkyrie”, care i-au vădit calitățile actoricești de compoziție, ce le-au dublat pe cele de erou de acțiune. Pornit spre Hollywood dintr-o adolescență marcată de sărăcie, Tom Cruise a ajuns să câștige peste 100 milioane de dolari pentru doar două filme din seria „Misiune imposibilă” și a primit un onorariu de 13 milioane de dolari pentru „Top Gun: Maverick”, starul figurând pe primele locuri în topul celor mai bine plătiți actori din toate timpurile. „Mi-am dorit toată viața să fiu pilot. Am trăit la maximum fiecare clipă de filmare pentru «Top Gun»”, afirma Cruise despre filmul care l-a transformat într-un superstar, într-un interviu pentru Vanity Fair. În același timp, filmele în care a jucat starul american au depășit încasări de 10 miliarde de dolari în toată lumea.

„Nu pot uita nicio clipă că am privilegiul de a face în această viaţă ceea ce iubesc să fac şi niciodată nu voi profita de asta“

La fel ca în prima producție „Top Gun“, producătorii s-au întâlnit cu liderii militari ai Pentagonului, pentru acces la arme avansate, la portavioane și la avioanele F-14

Îşi execută el însuşi cascadoriile

885 28 5Tom Cruise este faimos în lumea cinematografiei pentru că duce autenticitatea interpretării până dincolo de limite - face el însuși cât mai multe cascadorii, iar în unele cazuri chiar pe toate. În filmele din seria „Misiune imposibilă”, de pildă, starul și-a făcut o prioritate din aceste gesturi de curaj, iar publicul a rămas mut de uimire în fața scenelor cu Cruise atârnat de tavan, urcând pe un vârf de stâncă fără plasă de siguranță sau sărind de pe un zgârie-nori. Atunci când a filmat „Misiune imposibilă: Națiunea secretă”, Cruise, care avea 53 de ani, și-a făcut singur toate cascadoriile pe care le-a implicat producția de superacțiune. Printre altele, a controlat cu măiestrie o motocicletă în plină viteză, atacată de personajele negative, a stat agățat de un avion și a atins performanța de a-și ține respirația sub apă timp de șase minute, de 12 ori mai mult decât un om obișnuit, după o serie de antrenamente anterioare cu scafandri profesioniști. Cât despre „Top Gun: Maverick”, criticii deja au remarcat cascadoriile lui Cruise, care „sfidează gravitația”.