Main menu

header

886 30 1de Irina Țolea şi Claudia Mîţoi

Producții remarcabile, susținute de incontestabile demonstrații ale măiestriei actoricești, sunt lansate pe scenele autohtone. Drame tulburătoare, spectacole cu mesaje puternice și curajoase, ori reprezentații pline de forță și energie, acestea sunt câteva dintre noutățile înscrise în agenda culturală, din care în continuare vă recomandăm o serie de evenimente pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.

Tensiune și umor negru: „Bolta cerească”, în premieră la TNB

O imagine aparte a universului feminin, confruntat cu nedreptăți, prejudecăți și discriminări sociale este prezentată într-un nou spectacol pe scena Teatrului Național din București. Pe 11 și 12 iunie, de la ora 20:00, la Sala Atelier, puteți vedea primele reprezentații ale spectacolului „Bolta cerească”, de Lucy Kirkwood, în regia lui Gelu Colceag. Acțiunea se petrece în secolul al XVIII-lea în Marea Britanie, unde o femeie este condamnată la moarte pentru o crimă odioasă. Doar că aceasta se declară însărcinată și, respectând legile vremii, un juriu de matroane este chemat să decidă dacă ea va fi spânzurată sau deportată. Într-o lume guvernată de bărbați, 12 femei de rând au șansa de a lua o decizie importantă, dacă reușesc să treacă peste orgoliul asumării acestei noi autorități. O echipă excepțională de actrițe (Ilinca Goia, Tania Popa, Mirela Oprișor, Medeea Marinescu, Aylin Cadîr, Lamia Beligan, Magda Catone, Ana Ciontea, Erika Băieșu, Carmen Ungureanu și Victoria Dicu) dau viață personajelor colorate care se ceartă, se susțin și surprind spectatorii alternând suspansul momentului cu dramatismul și emoția judecării propriilor existențe.

Victor Rebengiuc, regal actoricesc în „Tatăl”, la Teatrul „L.S. Bulandra”

Experiența dramatică și răscolitoare a „celor care uită” este strălucit reconstituită în noul spectacol montat de regizorul Cristi Juncu pe scena Teatrului „L.S. Bulandra” din Capitală. Pe 11 și 12  iunie, de la ora 19:00, la Sala „Liviu Ciulei”, au loc primele reprezentații ale dramei „Tatăl”, de Florian Zeller. Textul surprinde transformările și chinurile unui bătrân care suferă de Alzheimer. Tema pierderii sensului existenței și fațetele diverse ale lipsei controlului oferă o partitură actoricească bogată și complexă, iar rolul principal este interpretat de maestrul Victor Rebengiuc, care reușește cu sensibilitate și forță să transmită spectatorului senzațiile nebănuite produse de această boală. Prezentul „inundat” de trecut, confuzia, iluziile, violența și disperarea, dar și efectele asupra relației cu fiica sa și cei apropiați, sunt magistral reflectate în povestea plină de emoție și dramatism. Din distribuție mai fac parte Ana Ioana Macaria, Cătălin Babliuc, Oana Tudor, Maria Veronica Vârlan și Constantin Dogioiu. Ecranizarea textului lui Zeller, avându-l în rolul principal pe sir Anthony Hopkins, i-a adus acestuia un Premiu Oscar pentru Cel mai bun actor în anul 2021.

Prețul supraviețuirii morale: „Drumul Damascului”, la Teatrul Dramaturgilor Români

O incursiune tulburătoare într-un trecut întunecat în care s-au derulat unele dintre cele mai cumplite drame din istoria autohtonă, este propusă de noua montare a regizorului Mihai Măniuțiu pe scena Teatrului Dramaturgilor Români din Capitală. Pe 9 iunie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Băieșu”, se joacă „Drumul Damascului”, o adaptare după celebrul roman al Doinei Jela, „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”. Mărturisirea crimelor comise de fostul torționar comunist Franț Țandără în fața unei jurnaliste și a profesorului Fronea, fost deținut politic, devine un urcuș anevoios de Golgotă, în căutarea adevărului eliberator. Trei mari actori ai scenei românești, Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu și Mircea Rusu, expun în fața publicului o experimentare a răului din trei perspective: al celui care-l comite, al celui care-l îndură și al martorului. Nicio ipostază nu este comodă fiecare personaj fiind, într-o anumită măsură, coborât în Infern. Piesa dezvăluie perversitatea strategiei de manipulare a sistemului represiv comunist care folosea dezrădăcinații societății, oameni fără carte și familie, transformându-i în călăi fanatici. Într-o montare ce speculează atent trăirile și reacțiile umane, spectatorul este invitat să analizeze tema supraviețuirii morale pornind de la mesajul revelației biblice a lui Pavel și a transformării sale din persecutor în misionar.

Turneu în România cu show-ul magicienilor „Sukhishvili”

886 30 2Celebrii dansatori ai Baletului Național al Georgiei „Sukhishvili” revin în fața publicului autohton cu o reprezentație explozivă, plină de pasiune și energie. Supranumiți și „zburătorii georgieni” remarcabilii artiști surprind mereu publicul cu un program ce îmbină salturi și rotiri uimitoare, elemente de acrobație, arte marțiale și dansuri cu săbii, executate într-un ritm amețitor, cu o sincronizare perfectă și armonioasă. Alături de Orchestra Ansamblului, cei 100 de dansatori oferă publicului o experiență inedită care dezvăluie ritmurile vii și puternice, coregrafia maiestoasă și costumele impresionante, elemente reprezentative pentru bogata tradiției folclorică georgiană. În cadrul turneului Ansamblului „Sukhishvili” în România sunt programate următoarele reprezentații: pe 15 iunie, de la ora 20:00, la Sala Sporturilor „Transilvania” din Sibiu; pe 16 iunie, ora 19:30, la Sala Palatului din București; pe 17 iunie, ora 19:00, la Sala Sporturilor din Galați, și pe 19 iunie, ora 19:30, la Sala Polivalentă din Iași.

Farmecul tradițiilor indiene și românești: „Sariul întâlnește Ia”, la ARCUB

886 30 3Două culturi vechi, încărcate de tradiții și obiceiuri spectaculoase, se reunesc într-o formulă inedită la București. Până pe 20 iunie, la Sala Arcelor de la ARCUB puteți vizita expoziția „Sariul întâlnește Ia”, un eveniment unicat ce dezvăluie publicului valoroase piese de artă tradițională, țesute manual, brodate, vopsite sau imprimate după metode vechi, transmise din generație în generație. Veșminte de ceremonie, bogate în simboluri ce evocă prestigiul, eleganța și grația feminină ori ritualuri sociale, atât sariul, considerat „cea mai veche îmbrăcăminte necusută”, cât și celebra „cămașă cu altiță” (Ia), au străbătut timpul și au influențat creatorii din toată lumea, regăsindu-se și azi între piesele celor mai moderne colecții de modă. Creațiile reprezentative expuse în București fac parte din colecțiile personale ale designerului Anamaria Lazăr și colecționarei Iulia Gorneanu.