de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Universul virtual pare să nu aibă limite, trecând tot mai multe aspecte ale vieții reale în spațiul internetului. O estimare recentă, făcută de un expert în inteligență artificială, arată că peste circa o jumătate de secol, oamenii vor putea avea și copii „digitali”, pe care îi vor „crește” similar cu părinții obișnuiți.
Abonament de 25 de dolari pe lună
Unul dintre cei mai mari experți în inteligența artificială din Marea Britanie, Catriona Campbell, afirmă că la începutul anilor 2070, copiii generați de computer, care vor costa aproximativ 25 de dolari pe lună, printr-un serviciu de abonament de tip Netflix, vor deveni ceva obișnuit. Practic, realitatea augmentată și mănușile haptice „sensibile la atingere” vor face ca experiența să fie „reală”. Până la acel moment, circa unul din cinci părinți ar putea decide să opteze pentru un copil digital în locul unuia real, consideră Campbell, care a fost consilier în Guvernul britanic și arată că cererea pentru copii virtuali deja există. Acest trend va crea ceea ce este numit „Generația Tamagotchi”, primul grup de copii digitali, o referire la animalele de companie digitale portabile, care au devenit foarte populare în rândul tinerilor occidentali la sfârșitul anilor 1990 și 2000.
Vor crește în timp real
Copiii virtuali vor fi… ecologici, mai precis nu vor epuiza planeta de niciuna dintre resursele sale naturale. Nu vor ocupa spațiu și vor rămâne sănătoși atât timp cât sunt programați să „trăiască”. Vor exista doar în universul de internet 3D, unde vor crește în timp real și vor prinde viață prin atingerea unui buton. „Părinții” vor interacționa cu urmașii lor digitali prin intermediul ochelarilor speciali și al mănușilor haptice de ultimă generație. Aceste dispozitive permit utilizatorilor să experimenteze un simț al atingerii atunci când manipulează obiecte virtuale sau holografice. În timp ce conceptul ar putea părea „neplăcut”, reprezintă o soluție viabilă, pe termen lung, pentru controlul nașterilor la nivel mondial, fără a împiedica oamenii să aibă copii, adaugă Campbell. Practic, universul virtual va permite unei persoane să îmbrățișeze, să hrănească și să se joace cu copilul său digital, ca și cum ar fi… adevărat.
„Suntem deja pe drumul spre a crea generația de copii virtuali care vor fi cât se poate de reali pentru părinții lor“ Catriona Campbell, expert în inteligență artificială
Suprapopularea şi costurile, motive de evitare a întemeierii unei familii
Se estimează că 350.000 de copii se nasc în întreaga lume în fiecare zi, depășind cu mult numărul deceselor. Până în anul 2100, populația totală a lumii ar putea exploda până la 11 miliarde de oameni, cu megaorașe supraaglomerate, pline de infracționalitate, boli și lipsuri extreme de alimente. Pe de altă parte, un studiu YouGov din 2020 a pus în evidență faptul că aproape 10% din cupluri iau decizia de a nu avea copii din cauza preocupărilor legate de suprapopulare, iar alte zece procente care aleg să nu întemeieze o familie invocă cheltuielile creșterii unui copil. În noua sa carte, „AI by Design: A Plan For Living With Artificial Intelligence” (IA prin definiție: un plan de a trăi alături de inteligența artificială”), expertul britanic susține că preocupările legate de suprapopulare vor împinge societatea să îmbrățișeze ideea copiilor digitali.