Main menu

header

886 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Insula Ostrov de pe Dunăre este una dintre cele mai pitorești oaze naturale din Banat. 1.600 de hectare de pământ misterios, situate pe partea românească a celui de-al doilea fluviu ca lungime din Europa (2.860 km, după Volga, 3.530 km), în dreptul localităţii Moldova Veche.

Movila-mormânt a celui mai cunoscut conducător al hunilor

O adevărată deltă a păsărilor (peste 50 de specii, egreta neagră, cormoranul mare, stârcul roşu, lebede şi... altele!), dar şi a cailor sălbatici (peste 130 de exemplare superbe), a vulpilor (peste 300 de „roșcate” viclene) și a... reptilelor! Inofensive, șopârle și șerpișori... În interiorul ei se întind şi două lacuri, fără nicio cale de legătură cu Dunărea, care ocupă, de fapt, cea mai mare suprafaţă. Insula Ostrov se află la aproximativ trei kilometri de portul din Moldova Veche, se ajunge la ea în doar câteva minute. Proprietarii de bărci şi de şalupe din oraș duc „la comandă” turiştii în acest loc unic prin sălbăticia, dar şi prin frumuseţea lui. Unul dintre obiectivele care atrage turiştii pe Insula Ostrov este cel mai înalt loc de acolo, o movilă de pământ care, conform legendelor locale, ar fi, nici mai mult, nici mai puțin decât... mormântul lui Attila! „Biciul lui Dumnezeu”, cel mai mare conducător al hunilor, „comandant suprem” al temuților nomazi între 433 și 453. Există chiar şi un traseu pe insulă, numit „Pe urmele lui Attila”, de 6 km, care poate fi parcurs în cel mult trei ore.

Apă și soare ca la... mare în satul lacustru de la Berzasca!

Banatul Montan, declarat „Destinația turistică a anului 2022 în România” de prestigiosul post TV „National Geograpfic Channel”, mustește de atracții turistice. În apropiere de Moldova Nouă puteți admira două cascade superbe, Burăul Mare (4,6 km) și Modavița (6,4 km). Nu ratați Cetatea Sfântul Ladislau („Donjonul de la Coronini”, 6,3 km de Moldova Veche, pe DJ571, prin Moldova Nouă), cetate medievală din piatră a cavalerilor teutoni. Sau „satul lacustru” de la Berzasca (33 km pe malul Dunării, în aval, pe DN57), apă și soare ca la... mare, în căsuțe rustice suspendate pe piloni deasupra Dunării.

Caii sălbatici de pe Insula Ostrov se trag, conform legendei, din stirpea lui Othar, armăsarul lui Attila, un superb exemplar gri din rasa Tarpan, din stepele mongole, acum dispărută