Main menu

header

887 20 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Ca impuls legendar al romantismului, poțiunile și pilulele pentru „îndrăgostire” au existat în literatură de când lumea, de la „Inelul nibelungilor” și „Visul unei nopți de vară” la „Harry Potter”. Prezentul, cu avansul său tehnologic extraordinar, va pune la dispoziția doritorilor pastile care vor reproduce efectul înamorării asupra creierului.

Oxitocină înainte de o întâlnire romantică

Antropologul Anna Machin, de la Universitatea Oxford, consideră că anumite medicamente vor reproduce, în doar câțiva ani, impactul îndrăgostirii asupra creierului. „Deși există încă numeroase provocări de ordin etic, pastilele de dragoste sunt cu siguranță la orizont. Știm acum destule despre neurochimia iubirii pentru a elabora câteva formule care ar putea fi administrate pentru îmbunătățirea abilităților de a găsi dragostea sau pentru a crește posibilitatea unei persoane de a rămâne îndrăgostită atunci când lucrurile se complică”, detaliază expertul. În timpul unei îmbrățișări, nivelurile de oxitocină cresc în corpul uman. Ca autoare a cărții „De ce ne iubim”, Machin consideră că acest impact ajută oamenii să devină mai încrezători atunci când se întâlnesc și le dă un imbold să se îndrăgostească. „Cu siguranță, una dintre frontierele cercetării dragostei din punct de vedere comercial este explorarea unor posibile pastile. Oxitocina ar putea fi disponibilă într-un deceniu, pentru ca oamenii s-o ingereze înainte de a ieși într-o seară, la o întâlnire romantică”.

Semnalele potrivite pentru creier

De mai bine de un deceniu, pentru cercetători, provocarea a fost de a descoperi o cale prin intermediul căreia să producă artificial compușii care declanșează iubirea, astfel încât să poată fi folosiţi pe scară largă. Chiar dacă oamenii produc în mod natural feromoni proprii, meniți să atragă un partener, aceștia se spală sau se acoperă cu diferite produse de curăţat, antiperspirante etc. Descoperirea modului în care aceste substanțe transmit anumite semnale la creier și doi oameni resimt așa-numita „chimie” stă la baza eforturilor de a se descoperi formula ideală pentru a se crea un produs care să aibă ca efecte stimularea organului vomeronazal al persoanei pe care cineva vrea s-o atragă și, pe de altă parte, de a se simți îndrăgostit, în cazul celui care își dorește o relație romantică.

Pilulele pentru „îndrăgostire“ vor putea fi prescrise de specialiştii în terapie de cuplu

Efect comparabil cu al drogurilor

Dragostea la prima vedere nu este o iluzie sau un mit fals, ci chiar există, confirmă specialiştii. Potrivit unor cercetări, sentimentul îndrăgostirii poate fi comparat cu cel al administrării de droguri și i se poate întâmpla oricui, în funcţie de starea pe care o prezintă la momentul „chimiei”. Pentru ca o persoană să se poată îndrăgosti, trebuie să aibă disponibilitatea necesară - bătăi accelerate ale inimii, transpiraţie, afazie, creşterea tensiunii, sen- zaţie de descărcare electrică sau de căldură, atracţia inexplicabilă faţă de altcineva, uneori senzaţia de deja-vu. Experții consideră că acestea sunt „simptomele” fizice ale înamorării și, deşi aparent inima pare a fi motorul, specialiştii susţin că, de fapt, creierul este responsabil de trăire, întrucât controlează toate stările şi emoţiile activate involuntar de sistemul nervos. Practic, dopamina, oxitocina şi endorfinele sunt adevăraţii generatori ai iubirii și direct responsabili de starea de „îndrăgostire”.