Main menu

header

890 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Science-fiction tocmai a făcut un pas mai aproape de realitate, deoarece oamenii de știință au reușit să creeze o piele vie, „transpirată”, pentru roboții umanoizi.

Se autorepară cu colagen

Materialul de domeniul fantasticului a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo. Nu numai că are o textură asemănătoare pielii, dar poate, de asemenea, să respingă apa și să se „vindece” singur, cu o „tencuială” de colagen formulată din cele două componente principale care alcătuiesc țesutul conjunctiv al pielii umane și în care mașinăria umanoidă introduce un deget. După ce „rana” s-a „vindecat”, a fost testată din nou capacitatea pielii de a se îndoi și întinde. Un strat epidermic a acoperit perfect suprafața echivalentului dermei și a format un strat uniform. „Cred că pielea aceasta vie este soluția supremă pentru a oferi roboților aspectul și atingerea unor creaturi vii, deoarece este exact același material care acoperă corpurile animalelor”, detaliază expertul Shoji Takeuchi.

Mașinării destinate domeniilor de interacțiune cu oamenii

Colagenul din noua piele contribuie la elasticitatea și rezistența acesteia, în timp ce celulele fibroblaste joacă un rol esențial în vindecarea „rănilor”. Amestecul permite pielii artificiale să se micșoreze în mod natural în jurul scheletului mașinii, oferind o bază uniformă pentru următorul strat, notează Daily Mail. Pielea este apoi acoperită cu cheratinocite epidermice umane, care alcătuiesc 90% din stratul exterior al pielii oamenilor. Acestea oferă o textură asemănătoare variantei naturale și proprietăți de reținere a umidității. Robotul cu piele care pare uluitor de „umană” face parte dintr-o categorie pe care oamenii de știință o studiază și o dezvoltă intens - robotica biohibridă - unde aspectul cât mai „uman” posibil este o prioritate de top. Acest lucru se datorează faptului că mulți astfel de roboți urmează să interacționeze cu oamenii în domenii ca asistența medicală sau serviciile, iar ca urmare trebuie să pară cât mai reali, pentru confortul persoanelor cu care interacționează.

„Suntem surprinși de cât de bine se conformează țesutul pielii cu suprafața robotului. Acesta este primul pas către crearea de roboți acoperiți cu piele vie“ (Shoji Takeuchi, Universitatea din Tokyo)

Acoperire integrală fără lipituri

Potrivit cercetătorilor, un astfel de robot care pare aproape un om, grație în principal imaginii conferite de pielea cu aspect natural, poate îmbunătăți comunicarea dintre om și mașinăria respectivă și chiar poate evoca simpatia. Formulările de piele artificială realizate în prezent sunt fabricate din silicon - pot imita aspectul uman, dar nu pot reproduce texturi delicate, precum ridurile, mai precis tocmai una dintre caracteristicile care dau individualitate și o expresivitate anume unui chip uman. În același timp, siliconul nu poate prelua funcții specifice pielii, cum ar fi transpirația sau repararea, și nu poate fi montat cu ușurință pe obiecte dinamice cu suprafețe neuniforme. „Pentru a acoperi eficient suprafețele cu celule ale pielii, am stabilit o metodă de turnare, pentru a modela direct pielea în jurul robotului, ceea ce a rezultat într-o acoperire fără lipituri a pielii”, adaugă Takeuchi.