Main menu

header

890 18 1de Cătălina Tăgârta

În ultima perioadă din ce în ce mai mulți oameni sunt atrași de subiectul dezvoltării personale. Participă la cursuri, citesc cărți pe această temă și fac tot ce le stă în putință pentru a trece la un nivel superior în viața lor. Procesul de dezvoltare personală este continuu, fie că știm sau nu. Diferența uriașă este însă în a alege un proces conștient, planificat, și a lăsa lucrurile la voia întâmplării. În momentul în care această călătorie a dezvoltării se face în mod organizat, elaborat, cresc considerabil șansele ca oamenii să ajungă acolo unde își doresc într-un timp mult mai scurt. Scopul final este ca fiecare să devină cea mai bună versiune a sa și să aibă parte de o viață împlinită și prosperă.

Redobândiţi-vă echilibrul

Dezvoltarea personală este o călătorie despre schimbare și transformare. Aceasta începe în interior, iar cine este dispus să învețe în fiecare zi și dă dovadă de consecvență în ceea ce face va vedea rezultate în toate domeniile vieții sale. În momentul în care cineva își dorește să își schimbe domeniul de activitate, vrea să se înțeleagă mai bine cu cei din jur, să petreacă mai mult timp cu cei dragi sau să își regăsească sensul vieții, un plan concret de dezvoltare personală poate fi de mare ajutor. Acționând în mod intenționat în această direcție, puteți readuce mai ușor echilibrul și starea de bine în viața voastră, vă puteți simți din nou împliniţi/te și veţi obține mai mult pe toate planurile.

Răspundeţi sincer la: „Cine sunt eu?”

Dezvoltarea personală se face… personal. Indiferent la ce mijloace apelaţi când decideţi să porniţi pe acest drum, trebuie să înțelegeţi că este vorba în primul rând despre voi. Iar pentru a face primul pas ar fi bine să vă luaţi o agendă și să lucraţi intenționat la creșterea voastră. Începeţi prin a face un exercițiu simplu, cum ar fi să răspundeţi la întrebarea: „Cine sunt eu?”. În prima sesiune a cursurilor pe care le țin îmi place să mă conectez cu oamenii, astfel că le spun câteva cuvinte despre mine, iar apoi îi invit să se prezinte. Și am observat că majoritatea participanților obișnuiește să se identifice cu jobul, cu statutul obținut din punct de vedere profesional. Nu zic că este un lucru greșit, dar „mai ales” dacă nu vă identificaţi cu ocupația voastră din prezent, dați-vă voie să fiţi sinceri/re atunci când răspundeţi la această întrebare. Fiindcă doar voi veţi analiza răspunsul și doar voi știţi clar în ce direcție vreţi să mergeţi de acum înainte.

Cum doriţi să arate viața voastră peste 10 ani?

Notaţi în agendă răspunsul la întrebarea de mai sus și citiţi-l cu voce tare, de câteva ori. Acum fiţi sinceri/re cu voi: sunteţi persoanele care visaţi să fiţi cu 10-20 de ani în urmă? Așa vă imaginaţi atunci că va arăta viața voastră acum, în 2022? Dacă sunteţi mulțumiţi/te de ceea ce sunteţi și ce aveţi, atunci vă felicit. Dacă nu, daţi-mi voie să vă întreb: cum doriţi să arate viața voastră peste alți 10 ani? Printre altele, dezvoltarea personală este despre asta, despre conștientizare și asumarea responsabilității, despre învățare și acțiune, despre pașii pe care alegeţi să îi faceţi în fiecare zi în direcția obiectivelor voastre, astfel încât mâine să deveniţi o versiune mai bună. „Realizările, pentru cei mai mulți oameni, constau în lucrurile pe care le fac… Pentru oamenii de succes, se referă la ceea ce sunt ei cu adevărat” (Doug Firebaugh). Așadar, poate până la urmă nu e vorba despre rezultatele pe care le obțineţi, ci mai degrabă despre persoana în care vă transformaţi până la final. Și vreţi automat să deveniţi mai buni/e decât ieri, din toate punctele de vedere, dacă vă doriţi mai mult de la viață.

Ieșiţi frecvent din zona de confort

Dacă vă este clar ce vreţi să faceţi cu viața voastră, atunci stabiliţi-vă obiectivele și începeţi să acționaţi punctual. Nu înainte de a împărți un obiectiv mai mare în mai multe segmente și de a vă nota fiecare dată în calendar. Apoi creionaţi-vă pașii de acțiune și nu vă blocaţi dacă nu știţi ceva din punctul X. E suficient să știţi doar primul pas, iar pe parcurs veţi învăța din aproape în aproape. Important este să aveţi încredere în voi și să vă daţi voie să creșteţi. Așadar, pe lângă cărți și cursuri, dezvoltarea personală este despre voi înşivă și propriul parcurs, despre curajul și acțiunile voastre, despre alegerile pe care le faceţi și despre faptul că vă lăsaţi provocaţi în fiecare zi să învăţați ceva nou, să acționaţi și să avansaţi. Desigur că, de cele mai multe ori, veţi ieși din zona de confort și veţi avea o mulțime de emoții. Dar creșterea nu se produce altfel. Dacă vreţi să aveţi succes, în orice domeniu al vieții voastre, e necesar să fiţi inconfortabili cu ceea ce faceţi. Asta înseamnă că de acum încolo veţi fi dispuşi să învăţați mult și să faceţi permanent schimbări. Iar când lucrurile încep să devină din nou lejere, e semn că sunteţi pregătiţi/te să treceţi la un alt nivel. Nu am zis că e ușor, dar satisfacția de a deveni la final omul care vă doriţi e pe măsură, nu?!

Aveţi grijă cum gândiţi

De cele mai multe ori nu noi hotărâm ceea ce ni se întâmplă, însă putem determina întotdeauna ceea ce se petrece în interiorul nostru. John Maxwell, în cartea „Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale”, spune: „Atunci când nu reușim să facem în interiorul nostru alegerile corecte, renunțăm să mai deținem controlul asupra noastră. Vom depinde de alții care, într-un fel sau altul, ne vor controla. Și acest lucru ne face să fim într-o postură neplăcută. Cum aţi putea vreodată să vă atingeţi potențialul și să deveniţi așa cum vă doriţi dacă alții iau decizii în locul voastru?”. Tot el mai spune că „Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta, așa că ai grijă ce îți spui și cum gândești”. Dacă vă dezvoltați pe plan personal, îi puteți ajuta și pe alții să o facă. În schimb, dacă nu faceţi nimic cu viața voastră, nici nu mai contează cât de lungă este.

Pentru a ajunge la nivelul următor, e nevoie să vă cunoaşteţi şi să acţionaţi în mod conştient şi intenţionat

La finalul fiecărei zile faceţi un exercițiu simplu. Gândiţi-vă ce aţi învățat nou și pentru ce sunteţi recunoscători/oare că vă aflaţi cu un pas mai înainte față de ieri! Faceţi asta în fiecare zi și vă garantez că în şase luni se va vedea o diferență semnificativă în viața voastră! Dacă aveţi nevoie de claritate sau/și îndrumare în procesul propriu de dezvoltare și de atingere a obiectivelor, vă invit să participaţi la un curs online, gratuit, de patru săptămâni.

Orice schimbare începe cu voi

Așadar, dacă aveţi scopuri, visuri sau aspirații pe care vreţi să le transformaţi în realitate, trebuie să vă dezvoltați. Schimbarea începe cu voi. Iată câteva ponturi care v-ar putea fi de folos în procesul dumneavoastră. Întrebaţi-vă: cât de departe (îmi imaginez că) pot ajunge? Răspunsul vă va ajuta să demaraţi procesul de dezvoltare.

Nu așteptaţi momentul potrivit! Alegeţi o dată și începeţi.

„Acum” e cea mai bună zi! l Confruntaţi-vă cu propriile temeri, în special cu frica de a greși!

Încetaţi să tot amânaţi până veţi fi perfecţi/te. Dacă staţi pe loc nu aveţi ce să perfecționaţi.

Nu vă mai comparaţi cu nimeni! Singura persoană cu care trebuie să vă comparaţi sunteţi voi, cei/cele de ieri.

Asiguraţi-vă că sunteţi înconjuraţi de oameni orientați către creștere!

Dacă vreţi să vă atingeţi potențialul maxim, trăiţi fiecare zi făcând lucruri intenționat, planificat! Impulsionaţi-vă și identificaţi oportunitățile din jur ca și cum viitorul vostru ar depinde de asta, pentru că într-adevăr așa este.