Main menu

header

890 9 1de Gheorghe Zmaranda

Pe măsură ce medicina alopată s-a dezvoltat, plantele folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni au fost întrebuințate mai puțin. Asta nu înseamnă însă că aportul lor în terapiile alternative este mai puțin important. Anamaria Morar (foto) este inițiatoarea primului Festival al Plantelor Medicinale din țară și spune că a făcut acest lucru pentru a reaminti oamenilor ce minuni extraordinare ne înconjoară.

„Șura restaurată de noi găzduiește plante adunate din flora spontană a satului”

- Doamna Anamaria, în spatele fiecărei povești se află un om care a ticluit până la ultimele detalii modul în care aceasta trebuie să prindă viață. Cine sunteți dumneavoastră?

890 9 2- M-am născut în anul 1990 și am peste zece ani de activitate ca tehnician maseur. Sunt pasionată de oameni și de natură, astfel că în decursul anilor am ajuns să îmbin cele două domenii într-un mod foarte frumos și benefic. Cel puțin asta îmi place să cred. Legat de proiectul Herbarium - Șura cu Plante și Festivalul plantelor medicinale, această povestea a început acum cinci ani când am revenit din străinătate și am investit într-o afacere cu plante medicinale. Era destul de greu să facem naveta din Sighișoara pentru a realiza diferite lucrări la câmp și atunci am hotărât să ne mutăm la țară. Îmi place să cred că toate lucrurile care se întâmplă în această viață își au rostul lor și că proprietatea pe care am cumpărat-o în satul Soard, comuna Vânători, județul Mureș, ne aștepta pe noi.

- Care este istoria Herbarium - Șura cu Plante?

- Ideea Herbarium - Șura cu Plante a apărut pe parcursul șederii noastre acolo, dar ne-a fost inspirată de faptul că proprietate avea o șură aparte, cu geamuri de sticlă. De fapt, șura a fost primul lucru care ne-a impresionat când am vizitat proprietatea, iar după ce ne-am mutat au început să apară și ideile. Șura restaurată de noi găzduiește plante adunate din flora spontană a satului în care am ales să trăim. Aici găsiți informații despre întrebuințările, legendele plantelor de leac care ne înconjoară și multe alte detalii despre ele.

„Echilibrul între medicina alopată și cea naturală poate fi păstrat doar prin cunoaștere”

890 9 3- Luna aceasta veți organiza și Festivalul Plantelor Medicinale.

- Herbarium - Șura cu Plante va avea parte de premieră în data de 10 iulie, cu ocazia Festivalului Plantelor Medicinale organizat de noi. Dorința noastră este aceea de a primi un număr cât mai mare de persoane pentru a vedea planșele de tip ierbar cu plante din zona satelor Soard și Vânători și pentru a afla despre multiplele beneficii ale plantelor medicinale. Sperăm ca prima ediție a festivalului să fie un succes și să implementăm în timp și alte proiecte frumoase. Toate lucrurile au un început și sperăm, cu această ocazie, să plecăm la drum cu cât mai mulți oaspeți dornici de a ne cunoaște.

- Care este scopul unui astfel de eveniment?

- Acela de a promova beneficiile plantelor medicinale pe care, din păcate, mulți le-au uitat în favoarea medicamentelor din industria farmaceutică. Noi punem la dispoziția celor interesați diferite produse pe bază de plante pentru testare.

Degustări de miere de la producătorii locali

- Cum se va desfășura festivalul? Ce activități ați pregătit pentru cei care vor participa?

- Cei care vor trece pragul șurii noastre vor avea parte de multe activități. Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 10:00 dimineața, iar primul atelier, cel de presare a plantelor medicinale cu presa artizanală geto-dacică începe la ora 10:30. De la ora 12:00 până la ora 13:00 continuăm cu un atelier de compostare a resturilor vegetale în sistem de permacultură. După-amiază, de la ora 17:00 până la ora 18:00, organizăm pentru cei care nu au putut participa dimineața încă un atelier de presare a plantelor medicinale cu presa artizanală geto-dacică și continuăm de la 18:30 până la 19:30 cu atelierul de compostare a resturilor vegetale în sistem de permacultură, susținut și dimineața. Pentru că duminica se petrece în familie, avem pregătite activități pe gustul tuturor, în special pentru cei mici. Vom avea degustări de miere de la producători locali, vom face plimbări cu poneiul, vom face testări de produse pe bază de plante medicinale. Am conceput și un loc de joacă și activități cu plante pentru copii. Pentru aceștia intrarea este gratuită, iar pentru adulți se percepe o taxă de 10 lei în schimbul unui medalion de ceai obținut prin presare la rece.

- V-ați mărturisit dezamăgirea legată de faptul că oamenii nu mai recunosc beneficiile plantelor medicinale. Considerați că poate fi păstrat un echilibru între medicina alopată, cea naturală și holistică?

- Cred cu tărie că un echilibru între medicina alopată și cea naturală poate fi păstrat numai prin cunoaștere și conștientizare. Cunoașterea plantelor de leac care ne ajută și sprijină organismul în foarte multe boli este foarte importantă, la fel și conștientizarea faptului că atunci când organismul nostru este grav afectat avem nevoie să apelăm la specialiști.

Ierbarul de la şură a prins contur prin varietatea de plante uscate expuse, pentru care există descrieri detaliate

„Herbarium - Șura cu Plante va avea parte de premieră în data de 10 iulie, cu ocazia Festivalului Plantelor Medicinale organizat de noi. Dorința noastră este aceea de a primi un număr cât mai mare de persoane pentru a vedea planșele de tip ierbar cu plante din zona satelor Soard și Vânători“

„Presa organică de la Herbarium - Șura cu plante este folosită de cei care vor trece pragul șurii pentru a face turtițe fermecate și medalioane de ceai“

„Coada-şoricelului are efecte în sfera emoţională“

- Care este prima plantă de leac care vă vine în minte atunci când discutați pe această temă?

- Coada-șoricelului (Achillea Milefolium) este o plantă de leac foarte cunoscută. Mă gândesc la aceasta pentru că am reușit să facem apă de coada-șoricelului obținută prin distilare. Este o plantă cu efecte benefice în sfera emoțională care ne ajută să înțelegem mai bine ce ne înconjoară și ne sprijină în comunicarea dificilă cu alte persoane. Susține adaptarea la noi situații și înțelegerea în cuplu. Rolul terapeutic presupune menținerea echilibrului hormonal al femeilor prin reducerea durerilor premenstruale și menstruale, este un expectorant folosit în bronșite, tuse. Are efect analgezic eficient în dureri de cap, reumatism, este stimulator al circulației și sistemului limfatic, celulită, picioare grele. Pentru un miros mai plăcut noi am adăugat 10% flori de sânziene.