de Gheorghe Zmaranda
În intervalul 22-24 iulie, podgoria Dealu Mare din județul Prahova, o regiune viticolă foarte importantă aflată la mai puțin de 100 de kilometri de București va deveni „scena” unui eveniment sportiv care și-a propus să promoveze atât sportul, cât și această zonă cu potențial turistic extraordinar. „Noi suntem Asociația Sport La Orice Vârstă și activăm în zona de organizare de evenimente sportive de masă încă din 2012. Avem peste 10 ani de experiență în organizarea de evenimente şi peste 20 de ani în zona sportivă”, ne-a mărturisit Radu Milea.
„Una dintre cele mai mari crame din zonă ne susține cu licori din producția proprie”
- Ce potențial există, din punctul dumneavoastră de vedere, în România dezvoltarea segmentului de wineturism?
- Partea de wineturism nu este decât o activitate conexă evenimentului nostru, dar privind din exterior, în mod cert, există potențial în România, iar zona Dealu Mare pare să fie unul dintre locurile ideale pentru că există infrastructura necesară în acest sens.
- Cine a avut inițiativa acestui eveniment sportiv, Tohani Trail Race?
- Inițiativa a fost a noastră și existau discuții în acest sens de mai mulți ani cu cei de la Ferma Dacilor, dar iată că în 2022 am reușit să pornim acest proiect cu implicarea Tohani România și a domeniului Ferma Dacilor. Noi am organizat acest tip de eveniment într-o altă zonă din România încă din 2013. Dar ne-am retras anul trecut din acel proiect și ne-am mutat mai aproape de casă, la Tohani.
- Ce legătură are vinul cu sportul?
- În mod cert vinul este unul dintre tipurile de alcool cele mai consumate, iar sportivii consumă și ei în momentele de relaxare un pahar cu vin bun. Tohani Trail Race este o punte între sport și vin. Dacă le pui la un loc într-o locație ideală rezultă un festival de sport și voie bună.
- De ce ați ales podgoria Dealu Mare pentru organizarea Tohani Trail Race?
- Datorită relației vechi de prietenie cu cei de la Ferma Dacilor, o locație care a pus în mișcare în zonă un întreg sistem de evenimente menite să promoveze zona Dealu Mare. Am simțit și noi „chemarea” și ne-am alăturat, împreună cu Tohani România, acestui proiect mai amplu de promovare. Important este că una dintre cele mai mari crame din zonă a răspuns prezent la apelul nostru de a susține evenimentul cu vin din producția proprie.
„Acest gen de evenimente promovează, în primul rând, zona în care se desfășoară”
- Ce vă propuneți prin acest eveniment și cui se adresează?
- Așa cum spuneam, acest gen de evenimente promovează, în primul rând, zona în care se desfășoară. Deși Tohani nu este departe de București sunt multe persoane care nu au ajuns niciodată în zonă așa că ne propunem să schimbăm asta. În general, ne adresăm sportivilor amatori care vor să îmbine sportul cu distracția și vinul bun, mai ales că suntem în iulie, o perioadă de concedii.
- Unde se va desfășura competiția, care este traseul pe care concurenții îl vor parcurge și ce program ați gândit pentru acest eveniment?
- Locația evenimentului este Ferma Dacilor, iar traseele de alergare și MTB au fost gândite să conecteze Ferma Dacilor cu crama Tohani și Apogeum. Se va alerga prin vie și prin cele mai frumoase locuri din zonă. Evenimentul începe de vineri, 22 iulie, iar mare parte dintre activități se întâmplă sâmbătă pe 23 iulie. Avem cursele de alergare și MTB, avem concursul de costume, masa oferită de Ferma Dacilor și degustare de vin de la Tohani. După festivitatea de premiere avem concert și încheiem târziu în noapte evenimentul. Traseul Tohani reprezintă cel mai lung traseu din cadrul evenimentului și ne plimbă prin tot ce are mai frumos de oferit zona Tohani, respectiv Domeniul Ferma Dacilor, Stanca Tohani și viile din cadrul Tohani România. Este vorba despre o distanță de 14,5 km şi 450 metri diferenţă de nivel (0,5 km asfalt, 14 km poteci şi drumuri forestiere). Acest traseu se încadrează la categoria trailrunning, ușor, competiția începe la ora 9:00 și durează trei ore. Traseul este destinat celor care vor să alerge un traseu scurt, dar destul de provocator pentru a avea mai mult timp de a savura un vin bun. Distanța este 6,8 km și 260 metri diferență de nivel (6,8 km poteci și drum de țară). Distanța trebuie parcursă în două ore, startul se dă la ora 9:00.
„Am plecat la drum cu gândul de a transforma prima ediţie într-o... tradiţie!“
- Câți oameni estimați că vor fi prezenți?
- Noi sperăm la prima ediție să ne apropiem de 400 de adulți și 100 de copii. Avem organizată o cursă și pentru ei, fără consum de vin evident. Copiii vor avea de alergat un traseu de 500 de metri care parcurge o buclă în interiorul Domeniului Ferma Dacilor, oferind astfel posibilitatea tuturor celor prezenți de a îi încuraja pe micii alergători. Startul este programat pentru sâmbătă ora 16:00 și toate competițiile pentru copii sunt necompetitive. Vor fi zile pline de sport, vin și mâncare de calitate şi activități de relaxare diverse. În primul rând, credem că evenimentul nostru este un bun prilej de relaxare și reîntâlnire cu prietenii. Am plecat la drum cu gândul de a transforma acest festival într-o tradiție și împreună ne dorim ca acest eveniment chiar să depășească barierele naționale.