Main menu

header

892 18 1de Cătălina Tăgârță

Tot ce suntem sau avem în prezent este rezultatul gândirii noastre de până acum, a felului în care am perceput lucrurile și am înțeles că trebuie, sau nu trebuie, să acționăm. Se spune că, dacă nu vă place direcția în care a luat-o viața voastră, e necesar să puneţi totul pe pauză și să analizaţi cu atenție ce se întâmplă. Indiferent încotro vă îndreptați, trebuie să știţi că înainte de orice mare rezultat este nevoie să vă cunoașteţi pe voi înşivă. Am scris data trecută despre misiune, viziune și valori. Și am spus despre acestea din urmă că e necesar să le cunoaștem și să trăim ținând cont de ele, fiindcă doar așa putem aduce echilibrul în viața noastră și să trăim fericiți.

Fiecare e responsabil pentru viața lui

Cunoașterea valorilor este importantă în viața fiecărui om, dar respectarea lor este esențială. Voi exemplifica printr-un tipar frecvent întâlnit în rândul oamenilor. Dacă alegeţi un loc de muncă din motive care nu sunt aliniate cu valorile voastre și lucraţi într-un mediu unde oamenii au valori diferite de ale voastre, veţi ajunge să nu mai simțiţi plăcere pentru ceea ce faceţi, vor apărea nemulțumiri de tot felul iar randamentul va scădea. Atunci veţi fi cuprinşi/se de un sentiment puternic de neputință, de furie. Înțelegeţi că nu este în regulă ceva și nu mai sunteţi în echilibru cu nimic din jur. Aţi fi tentaţi/te să vă scuzaţi, spunând că nu aveţi altă variantă, că depindeţi de jobul acela, dar acestea sunt doar pretexte, intervine aici sentimentul exterior al controlului, intervine ideea că alții sunt de vină pentru ceea ce vi se întâmplă, pentru ceea ce aveţi sau nu aveţi… Când, de fapt, prin asumarea responsabilității pentru viața voastră trebuie să daţi dovadă de un simț intern al controlului. Da, aţi citit bine. Fiecare este responsabil pentru viața lui. Desigur că există situații în care e nevoie să facem compromisuri, dar nu trebuie să facem din asta un obicei. Și de fiecare dată când ne regăsim într-o situație care simțim că nu rezonează cu valorile noastre e necesar să luăm măsuri. Poate nu aveţi o soluție pe moment, dar sigur vă puteți gândi la o strategie, chiar și pe termen mai lung, prin care să puteți îndrepta lucrurile și să puteți trăi aliniat cu valorile voastre.

Încălcarea echilibrului egal frustrare

892 18 2Un alt exemplu bun pentru înțelegerea valorilor ar fi următorul. Să zicem că apreciaţi în egală măsură familia și cariera. Ei bine, cum v-aţi simți dacă aţi avea un job în care ar trebui să rămâneţi mereu peste program sau să răspundeţi nonstop la telefonul de serviciu? Aţi mai avea suficient timp pentru familie? Nu. Din contră, veţi experimenta sentimente de neliniște, furie, vinovăție, deoarece acest lucru este împotriva valorilor voastre, voi aveţi nevoie de echilibru între cele două planuri menționate. Situația aceasta este, probabil, familiară multora. Iar sentimentele mai sus amintite sunt primul indiciu că vă încălcaţi valorile. Ce aveţi de făcut ca să nu mai suferiţi? Să trăiţi conștient și intenționat! Aflați-vă valorile, iar odată cu identificarea acestora veţi putea face alegerile potrivite, experimentând congruență între valori, emoții, acțiuni și rezultate. În timp ce citiţi aceste rânduri vă puteți lumina sau, din contră, să fiţi revoltaţi/te, crezând că voi, cei care citiţi, chiar nu aveţi nicio altă variantă. Și nici nu vă contrazic. Henry Ford spune așa: „Dacă tu crezi că vei reuși sau crezi că nu vei reuși, ai dreptate”. Deci da, cârma este la voi. Și mai fiţi atenţi/te la un lucru: cu cât sunteţi mai înverșunaţi/te într-o privință, cu atât vă veţi bloca mai tare. Fiţi deschişi/se la nou, la alte păreri și la schimbări! Veţi vedea schimbări majore în viața voastră, evident în bine. Nu degeaba se spune că întotdeauna schimbarea începe cu voi.

Necunoașterea duce la dificultăți în stabilirea priorităților

Cu siguranță vă întrebaţi: ce e de făcut în situația aceasta? Am să vă dau câteva motive în plus pentru care ar trebui să vă cunoașteţi valorile, după care am să vă provoc să faceţi și un exercițiu. Iată, așadar, de ce mai este important să ne cunoaștem valorile: când trăim respectându-ne valorile ne simțim împliniți, putem face mai ușor alegeri, ne putem conecta cu oameni asemenea nouă ca și valori, pentru a trăi o viață armonioasă și cu semnificație. Totodată, cunoașterea valorilor ne ajută să dobândim mai multă claritate internă, să ne conducem mai ușor către rezultate. Știaţi că oamenii care au un sistem puternic de valori și un țel în viață sunt mai coerenți în ceea ce fac și au șanse considerabil mai mari să reușească în tot ce își propun?! La polul opus, cei care nu își cunosc valorile, dacă nu au claritate întâmpină dificultăți în stabilirea priorităților, se simt în derivă, schimbă des direcția și de multe ori nu știu să ia deciziile potrivite. Când nu trăiţi în funcție de scara de valori pe care o aveţi, crește riscul să faceţi alegeri care sunt mai comode într-un moment al vieții tale, dar nu și mai benefice pe termen lung, și cădeţi des în capcana compromisurilor dureroase. De aici apar conflicte interioare și chiar frustrare, cum am mai spus deja.

Vă influențează atitudinea și comportamentul

Așadar, de ce este bine să vă cunoașteţi valorile personale? Pentru că ele sunt acel filtru intern prin care tindem să facem alegerile corecte în viață, sunt acele standarde interne care ne influențează atitudinea și comportamentul, standarde cu care ne naștem și pe care le definim, le conturăm în timp. Valorile reprezintă codul nostru intern. Ele sunt cele care ne influențează în cea mai mare parte deciziile din această viață. Atunci când valorile vă sunt onorate simțiţi o energie internă, în vreme ce atunci când sunt încălcate, mai ales de altcineva, simțiţi frustrare, durere. Există chiar o știință care se ocupă cu studiul valorilor și se numește Axiologie. În cadrul cursurilor de dezvoltare personală pe care le organizez în mod gratuit, am observat că mulți participanți nu își cunosc valorile. Iar, din punctul meu de vedere, dacă vreţi să vă dezvoltați, atât pe plan personal, cât și profesional, primul pas este să vă cunoașteţi. Următorul exercițiu poate fi de real ajutor. Identificaţi din listă 10 valori cu care rezonaţi. Notaţi-le pe o foaie și analizaţi-le cu atenție! Din cele 10, alegeţi apoi 5 cu care rezonaţi cel mai bine. Notaţi-le pe o altă foaie, sub formă de listă, cu spațiu între ele, astfel încât sub fiecare valoare să puteți nota în ce situații țineţi cont de ea și când a fost încălcată ultima oară. Atenție! Valorile pe care le încălcaţi des NU mai sunt ale voastre. Doar v-aţi dori să fie! Exemplu: dacă în top 5 valori personale apare credința, dar voi nu doar că nu mergeţi la biserică, dar vorbiţi urât, țineţi supărare cu cineva și vedeţi doar laturile negative ale oamenilor, atunci ar trebui să vă gândiţi dacă nu cumva altă valoare ar trebui să urce în top 5 sau poate vreţi să faceţi schimbări în bine în viața voastră și să rămână credința acolo.

Henry Ford spune așa: „Dacă tu crezi că vei reuși sau crezi că nu vei reuși, ai dreptate“. Deci cârma este la tine

Familia este despre cantitatea şi calitatea timpului petrecut împreună

Dacă încă nu vă știţi valorile, lista următoare vă poate fi utilă pentru identificarea lor. Iată, așadar, care sunt cele mai des întâlnite valori: familie - cantitatea și calitatea timpului petrecut cu familia; credință/religie; dăruire; competență; calitate; recunoaștere; simplitate; bani/avere; statut; încredere; muncă în echipă; echilibru; independență; urgență; pasiune; distracție; eficacitate; responsabilitate; perfecțiune; creativitate/inovație; cunoaștere; moștenire; loialitate; condiție fizică bună; echitate etc.