Main menu

header

893 23 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Pentru toţi copiii, vacanţa de vară reprezintă cea mai iubită perioadă din an. Dacă unii aleg să-şi petreacă timpul liber la bunici, alţii preferă taberele în care se organizează ateliere educative și creative. Aceste activităţi nu mai sunt de mult timp locul unde cei mici merg doar să se distreze şi se întorc acasă puşi pe şotii. Din contră! Taberele de vară reprezintă o experiență educativă și recreativă, o modalitate eficientă de a le ocupa celor mici zilele libere din vacanţa mare. Activitățile desfășurate aici se axează pe dezvoltarea imaginației, pe cunoașterea de sine, încurajând lucrul în echipă și dorința de afirmare a copilului.

Pe urmele cavalerismului medieval

O oportunitate educativă și distractivă este Tabăra Medievală pentru Copii, care este organizată în comuna Runcu din judeţul Dâmbovița, de către Asociația Antiqva. Aceasta se află deja în al 13-lea an de activitate, iar înscrieri se mai pot face pentru seria din perioada 31 iulie - 5 august și pentru cea din intervalul 7-12 august. Elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani au ocazia de a descoperi valorile cavalerismului medieval, teleportându-se în universul fascinant al poveştilor. Ei vor afla cum se poate trăi departe de lumea modernă, fără laptop sau internet, fără poluarea și aglome- rația orașului, într-un loc liniștit, în inima munţilor, unde zgomotul claxoanelor este înlocuit de imaginea flamurilor medievale și de foşnetul frunzelor. Astfel, tabăra construiește alături de micii cavaleri și tinerele domnițe o fascinantă poveste a copilăriei: una despre prietenie, onoare și corectitudine.

Micii meşteri vor realiza scuturi cu însemne heraldice

893 23 2Organizatorii Taberei Medievale pentru Copii au selectat activități care să creeze o lume de basm și care să fie, totodată, instrumente educative. Acestea se axează pe ideile de bună-cuviință, cumpătare, cavalerism, grijă față de semeni și față de mediul înconjurător, bune maniere, învățare din experiența trecutului. În cadrul atelierelor de tir cu arcul şi spadă medievală, copiii se vor familiariza cu arta şi codul de onoare al cavalerilor medievali. Ei vor fi inițiați în lumea simbolisticii medievale prin participarea la atelierul de pictură şi heraldică medievală. Pentru ca întreaga experiență să fie și mai captivantă, micii meşteri vor realiza propriile lor scuturi cu însemne heraldice, pe care le vor lua acasă drept amintire. Nu vor lipsi drumeţiile în împrejurimile pitoreşti ale taberei, în Munții Leaota. La lăsarea serii, copiii vor asculta legende medievale, se vor bucura de „ateliere surpriză” sau vor viziona filme istorice. Ultima seară a taberei medievale va fi una festivă, elevii fiind învestiţi cu titluri cavalerești. „Tabăra este inspiratoare, copiii reușesc să lege repede prietenii. Avem copii care participă chiar și de șase ani la rând. Această tabără reprezintă un demers educațional cu beneficii pedagogice”, a precizat Laurențiu Constantin, directorul Taberei Medievale pentru Copii și președintele Asociației Antiqva. Prețul taberei medievale este de 1.750 de lei pentru fiecare participant și include, printre altele, cazare și masă.

„Oportunitate urbană” pentru împătimiții de tehnologie 

Părinții își pot înscrie copiii în vacanța mare și în tabere urbane de programare. Spre exemplu, școlile Logiscool din București și din țară organizează tabăra de Android APP. În timpul unei astfel de tabere, elevii vor putea să programeze și să proiecteze propriile aplicații pentru telefonul mobil, folosind un anumit software, să dobândească abilități esențiale în proiectare și dezvoltare de jocuri, învățând ce face o aplicație mobilă interesantă. Ei vor realiza jocuri interesante, pe care le pot împărtăși cu prietenii, și vor învăța teoriile de bază ale programării. De pildă, la sediul Logiscool din Cluj (zona Dorobanților), se va desfășura o astfel de tabără în perioada 8-12 august. Elevii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani vor avea nevoie de un cont Google și de un telefon sau o tabletă Android, pentru a putea încerca imediat noile aplicații. Programul se desfășoară pe parcursul a cinci zile, iar copiii beneficiază, zilnic, de trei ore și jumătate de pregătire practică. Prețul este de 570 de lei de persoană.

Plimbări cu poneii și lecții de engleză într-un cadru mirific

893 23 3O tabără de limbi străine pentru copii poate fi metoda ideală de învățare distractivă sau de îmbunătățire a competențelor lingvistice. Totodată, o astfel de tabără are și un caracter recreativ, de regulă, desfășurându-se în zone montane, departe de zgomot și poluare. De pildă, Centrul Educațional Cambridge din Sibiu organizează, în perioada 7-12 august, în stațiunea Voineasa din județul Vâlcea, tabăra Fun & Adventure. Pescuitul sportiv, drumețiile în aer liber, focul de tabără, plimbarea cu poneii sau căluții, piscina și relaxarea în natură, toate acestea reprezintă ingredientele speciale ale unei atmosfere de neuitat. Prețul taberei este de 1.350 de lei pentru un copil și include transportul Sibiu-Voineasa și retur, trei mese pe zi și gustări, activități creative și recreative.

Istorie și delectare pe două roți

Taberele organizate în străinătate sunt și ele la mare căutare printre elevi. De pildă, cei cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani se pot înscrie în tabăra organizată în Sithonia, Grecia, de către firma Sun Adventure. Activitățile ce vor fi derulate, în perioada 28 august - 4 septembrie, includ mountain-bike, kiteboarding, curs de înot, precum și vizitarea de monumente istorice din zonă. Peninsula Sithonia reprezintă locul în care copiii pot profita din plin de mersul pe bicicletă, străbătând păduri de pin și leandru, în căutarea unei noi plaje cu ape limpezi. Prețul taberei este de 800 de euro de persoană și include transport cu microbuzul, instructor de triatlon (se va ocupa de copii în turele de bicicletă și la îmbunătățirea tehnicii de înot), cazare, trei mese principale și două gustări, seară festivă la finalul taberei. Cerere mare există și pentru taberele pe două roți organizate în România. Cei care îşi doresc o experienţă de neuitat în această vară pot participa în tabăra cu bicicleta la Viscri. Satele transilvănene, demne de legendă, ce vor fi descoperite de copii pe bicicletă, în perioada 21-27 august, sunt: Viscri, Rupea, Darjiu, Archita, Daia, Meșendorf, Criț, Saschiz, Apold, Sighișoara, Cârța. Tabăra costă 2.000 de lei, iar în acest preț sunt incluse cazarea și cele trei mese.

În taberele de vară, copiii își pot crea relații durabile, precum și noi repere educaționale și motivaționale

Aventură în Delta Siretului

893 23 4Tabăra de vară JOY by Zaga Zaga are la bază o paletă variată de activități prin care copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani acumulează experiențe și amintiri inedite. Aventura are loc în satul de vacanță Zaga Zaga, în Delta Siretului, într-un cadru feeric întins pe 82 de hectare, situat la întrepătrunderea dintre județele Vrancea și Galați. Jocurile amuzante de cunoaștere și relaționare, confecționarea pălăriilor, atelierele distractive de cultură muzicală, plimbările cu bărcile pe lacuri, focul de tabără, toate acestea reprezintă unele dintre activitățile menite să-i bucure pe cei mici. Tiroliana mobilă și trambulina Bungee Jumping vor fi vedetele distracției. Înscrieri se pot face pentru taberele din 7-12 august, 14-19 august și 21-26 august. Taxa de participare pentru fiecare copil este de 1.590 de lei. În acest preț, sunt incluse cazarea pentru șase zile în corturi de tip iurtă, micul dejun, prânzul și cina.