Main menu

header

893 18 1de Cătălina Tăgârță

Credințele limitative sunt convingeri care ne țin pe loc, ne împiedică să acționăm în anumite situații și, automat, întârzie rezultatele pe care vrem să le obținem în viața noastră. Acestea controlează gândurile, emoțiile și biologia corpului. Credințele pe care le avem ne pot propulsa spre succes sau ne pot sabota. Ele ne ajută să trăim în echilibru sau nu. Toți oamenii au credințe limitative, însă unii mai multe și mai grave decât ceilalți. De aceea este bine să ne identificăm credințele limitative și să începem să lucrăm asupra lor, dacă dorim să facem schimbări în viața noastră.

Pot afecta toate ariile vieții

Credințele limitative sunt diverse și pot afecta toate ariile vieții. Iată câteva dintre acestea.

Referitor la aria relații: nu poți avea încredere în nimeni; oamenii nu mă plac/mă consideră neatrăgător; dacă ești bun ești luat de prost; toți oamenii profită de tine; bărbații sunt niște…; femeile sunt…; nimeni nu te ajută; toți îți vor răul etc.

Referitor la aria finanțe: banii se fac greu; bogații sunt oameni răi; oamenii săraci nu pot deveni bogați; cei care au bani sigur fură; muncesc mult și banii sunt puțini; banii nu aduc fericire; mai bine sărac și cinstit decât bogat; oamenii bogați au noroc, iar cei săraci au ghinion; niciodată nu reușesc să am destui bani etc.

Referitor la viață și propria persoană: viața e o luptă; viața bună nu e pentru oamenii de rând; e greu să fii fericit; stai în banca ta că e mai bine; nu te întinde mai mult decât îți e plapuma; nu ești bun de nimic; nu sunt (destul de) inteligent; nu pot să fac nimic așa cum trebuie, eșuez de fiecare dată; sunt dezorganizat și nu am disciplină; nu sunt bun când vine vorba despre…; nu merit nimic sau nimic nu o să se aleagă de mine; nu pot pierde în greutate; o să fiu fericit doar când…; niciodată nu termin ce încep…

Sunt produse ale minții

Vă provoc să mai citiți o dată toate exemplele de convingeri limitative de mai sus, apoi să meditați la ceea ce a spus Henry Ford: „Dacă tu crezi că poți sau tu crezi că nu poți, ai dreptate!”. Credințele limitative sau convingerile sunt produse în mintea noastră. Spre exemplu, dacă porniți la drum cu credința că niciodată nu terminați ce ați început sau că nu sunteți bun când vine vorba despre…, ghici ce se va întâmpla?! Cum ar fi dacă ați schimba puțin abordarea, și să vă spuneți: „Am să fac tot ce ține de mine, tot ce îmi stă în putință ca să termin ce am început, fiindcă știu că este responsabilitatea mea”. Sau: „Pentru a face X lucru am constatat că am nevoie de o abilitate anume, pe care acum sunt conștient/ă că nu o posed, dar mă voi documenta, voi afla care sunt pașii exacți pe care trebuie să îi parcurg și ce trebuie să învăț ca să devin bun/ă când vine vorba despre… Știu că doar de mine depinde să fac asta, totul pornește din interior”. Din păcate, mulți oameni nu sunt obișnuiți cu acest mod de gândire, însă vestea bună este că oricine se poate schimba, dacă își dorește.

Atenție la concluziile pe care le trageți!

Dacă trăiți un eveniment traumatizant, să zicem că în copilărie ați fost obligat să spuneți o poezie la serbare, în fața unor necunoscuți, sau părinții v-au certat că nu ați salutat pe cineva, corpul în acele momente trece printr-o luptă și se află la limita înghețului. Concluziile trase în urma întâmplărilor respective sunt purtate în subconștient, iar ele vă influențează de fiecare dată când luați decizii, fără să știți de ce. Problema nu este trauma în sine, cât concluziile trase în urma ei. Totul ține de alegere, dar și de capacitatea celor din jur de a explica lucrurile într-un fel sau altul. Când vine vorba despre educația copiilor, părinții au un rol foarte important aici. Ei sunt responsabili să îi ajute pe copii să tragă concluziile corecte, astfel încât aceștia să nu se transforme ulterior în adulți frustrați, plini de convingeri care îi limitează să își trăiască viața la potențialul maxim. Care credeți că este diferența între o persoană care are de-a face cu un eșec și trece peste el cu succes și una care se pierde în urma eșecului? John C. Maxwell, autorul cărții „Uneori câștigi, uneori înveți”, spune că succesul se datorează 85% atitudinii și doar 15% abilităților.

Percepția influențează convingerea care ia naștere

Să luăm un alt exemplu. În cazul unui accident, mai multe persoane trec prin același eveniment traumatic. Însă fiecare percepe întâmplarea în mod diferit. O persoană se poate considera ghinionistă, alta va trage concluzia că întotdeauna i se întâmplă ei ceva rău, a treia persoană îi mulțumește lui Dumnezeu că a scăpat cu bine, conștientizează cât este de norocoasă și binecuvântată că a rămas în viață. Observăm așadar că fiecare individ percepe lucrurile într-un mod diferit. Iar percepția asupra celor întâmplate influențează convingerea care ia naștere în acel moment al vieții. Iar aceasta se va extinde ulterior și la alte domenii din viață. Spre exemplu, dacă cineva crede că este ghinionist sau norocos… nu va fi doar cu referire la evenimentele care au loc în trafic sau la mijloacele de circulație, ci va începe să creadă asta despre el în orice face. Iar această convingere îl poate limita pe viitor. Dacă cineva crede că e norocos e minunat, își va întinde aripile să zboare, va încerca să facă orice își dorește. Dar atunci când crede că este ghinionist: va ezita să se înscrie la un concurs unde poate își dorește să participe, îi va fi teamă să își schimbe locul de muncă, să nu cumva să ajungă într-un loc mai rău din cauza ghinionului pe care îl are de obicei, va ezita să facă lucruri care îi plac și l-ar împlini. Trăiește „pe lângă” viața lui, în loc să fie actorul principal din poveste, și ajunge la o anumită vârstă să regrete că nu a făcut mai mult. Partea bună însă este că aceste credințe limitative pot fi identificate. Se poate lucra asupra lor, puteți ajunge la rădăcină, să aflați când ați simțit prima oară acel sentiment, când s-a format convingerea și ce ați putea face diferit în privința ei. E ușor? Nu e ușor, dar nici greu. E important însă să fiți deschis să vă cunoașteți, să vă descoperiți, să vă iubiți și să fiți dispus să vă dezvoltați zi de zi, ca să deveniți o versiune tot mai bună a voastră. Un coach vă poate ajuta în această privință, dar puteți începe și pe cont propriu. Deși se spune că „dacă vrei să mergi singur, ajungi mai rapid, dar dacă vrei să mergi împreună cu cineva cu siguranță ajungi mai departe”.

Credințele limitative sunt obstacole majore ce ne împiedică să ne atingem obiectivele, să ne trăim valorile

Se formează în copilărie

Credințele se formează încă din copilărie, prin repetiție, în urma unui impact emoțional, a unei traume, sau a modelului pe care fiecare îl vede la adulții din jurul său. Dacă în copilărie ați auzit tot timpul părinții sau bunicii spunând că: „nu ne ajung banii”, „muncim din greu”, trageți concluzia că viața este grea, trebuie să muncești din greu ca să obții ceea ce îți dorești. Iar la maturitate vă întrebați de ce trebuie să munciți din greu ca să vă asigurați existența. Dar asta vine din interior, este o credință adânc înrădăcinată în subconștient, care ghidează pașii pe care îi faceți, deciziile pe care le luați. Ajuns adult, aveți o listă lungă cu credințe limitative, și conform Legii Atracției, veți atrage în viața voastră evenimente, oameni și întâmplări care să vă confirme, să vă certifice credințele pe care le aveți.