Main menu

header

894 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Robotica a depășit o nouă și fascinantă frontieră - urechea unei lăcuste moarte a fost transplantată în interiorul unui robot, făcând aparatul capabil să primească semnale și să… audă!

Abilitatea insectei pe înțelesul mașinăriei

Primul pas pe care l-au făcut cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv, din Israel, a fost crearea unui robot care ar putea primi input senzorial din mediu. Apoi, au disecat urechea unei lăcuste și au menținut-o funcțională pentru a o putea integra cu succes în robot. Pasul final a inclus producerea de semnale care să poată fi captate de mașină, astfel încât echipa să știe dacă vibrațiile au fost auzite, notează The Times of Israel. Experții israelieni au demonstrat apoi abilitățile de auz ale robotului bătând din palme - una pentru a i se semnala să înainteze, două să dea înapoi. „Sarcina noastră a fost să înlocuim microfonul electronic al robotului cu urechea unei insecte, să folosim capacitatea urechii de a detecta semnalele electrice din mediu - în acest caz, vibrațiile din aer - și, folosind un cip special, să convertim abilitatea insectei pe înțelesul robotului. Am ales simțul auzului pentru că poate fi ușor comparat cu tehnologiile existente, în contrast cu simțul mirosului, de exemplu, unde provocarea este mult mai mare”, se arată într-un comunicat al instituției.

Semnale electrice de la organ la cip

894 32 2Experții din Israel au o vastă experiență de lucru cu lăcustele și au dezvoltat modalități de a izola urechea biologică a acestor insecte. Laboratorul a construit robotul, a dezvoltat un cod care îi permite să răspundă la semnalele auditive electrice, apoi a fost creat un dispozitiv special - Ear-on-a-Chip - care permite urechii să fie menținută în viață pe tot parcursul experimentului, facilitând, în același timp, ca semna- lele electrice să fie scoase din urechea lăcustei, amplificate și transmise robotului. „În general, sistemele biologice au un avantaj imens față de sistemele tehnologice, atât în ceea ce privește sensibilitatea, cât și la capitolul consum de energie. Pentru comparație, un laptop consumă aproximativ 100 de wați pe oră, în timp ce creierul uman aproximativ 20 de wați pe zi”, detaliază specialistul Ben M. Maoz.

Robotul israelian demonstrează că „aude” bătăile din palme ale creatorilor săi

„Această realizare deschide oportunitatea integrărilor senzoriale între roboți și insecte și poate face redundante dezvoltări mult mai greoaie și mai costisitoare în domeniul roboticii“ (Ben M. Maoz, Universitatea Tel Aviv)

Principiu aplicabil celorlalte simţuri

Potrivit experților din Israel, scopul studiului a fost acela de a demonstra efectul părților biologice în sistemele tehnologice. „Natura este mult mai avansată decât noi, așa că ar trebui să o folosim. De exemplu, unele animale au abilități uimitoare de a detecta explozivi sau droguri. De pildă, crearea unui robot cu nas biologic ne-ar putea ajuta să protejăm viața umană sau să identificăm infractorii într-un mod care nu este posibil astăzi. Unele animale știu să detecteze bolile, altele pot simți cutremure și așa mai departe, la infinit”, conchide Maoz. Principiul demonstrat de specialiștii israelieni ar putea fi aplicat în viitor și altor simțuri, cum ar fi mirosul, vederea sau atingerea.