de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Spectacolul se mută în locații inedite în aer liber, vine mai aproape de public ori caută ambientul cel mai potrivit pentru miezul fierbinte al lunii august. Reprezentațiile de teatru, proiecțiile de film ori concertele susținute pe acoperiș ori în cartier sunt doar câteva dintre propunerile din stagiunea estivală și în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat în această săptămână.
Portretul impostorului actualizat: „Libretto impostura”, la Amfiteatrul TNB
Dacă nu reușiți să recunoașteți impostorii, ori ce elemente subtile le definesc manifestările, o producție a Teatrului Infinit din Capitală explică într-o formulă originală fenomenul imposturii. Pe 4 august, de la ora 21:00, la Amfiteatrul de pe acoperișul Teatrului Național din Capitală puteți vedea spectacolul „Libretto impostura”, în regia lui Matei Lucaci-Grünberg. Textul colectiv, inspirat din viața reală, din istorie și alte surse, studiază mediocritatea, escrocii și diletanții din diverse medii, de la politică și teatru până la religie și familie. Fațete specifice impostorului sunt ilustrate într-un ritm alert de protagoniștii Ștefan Huluba, Alexandru Papadopol, Teodora Dincă, Sever Bârzan, Mihaela Sîrbu și Alexandru Ivănoiu. „Libretto impostura” este o comedie tristă ce reflectă o realitate, nu își propune să judece impostura, ci să o descopere, eventual să o înțeleagă și să o ac- cepte. Spectacolul este cea de-a doua producție înscrisă în trilogia „Libretto”, prima parte, „Libretto solitudine” fiind dedicată temei complexe a singurătății.
Festival de muzică „la înălțime”: concerte pe acoperișul Filarmonicii Sibiu
Între 4 și 14 august, sibienii și turiștii aflați în Cetatea Sibiului pot petrece seri muzicale deosebite pe terasa de pe Filarmonica din Sibiu, în compania unor prestigioși muzicieni, în cadrul Festivalului „Concerte pe acoperiș”. Oferta muzicală este diversă, între concertele susținute „la înălțime” vă amintim: pe 4 august (ora 20:00) - „Opera Sunset”, un recital de arii și duete de operă din repertoriul internațional și românesc, interpretate de soprana Veronica Anușca și baritonul Cristian Hodrea; pe 5 august (ora 21:00) - recital Alexandra Ușurelu Trio; pe 6 august (ora 21:00) - „1001 de nopți”, un concert de poveste susținut de Ansamblul Musica Viva; pe 7 august (ora 20:00) - concertul „Reverie - Arii și duete de operă”; pe 10 august (orele 18:00 și 21:00) - Ada Milea și prietenii săi (Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman), susțin două reprezentații antrenante, care îmbină momentele de teatru și umorul, cu ritmurile de folk și jazz; pe 13 august (ora 21:00) - Irina Sârbu și bandul său vor încânta publicul cu piese din repertoriul autohton și internațional. Festivalul se va încheia pe 14 august (ora 21:00), cu un concert al Mădălinei Pavăl, o incursiune fascinantă prin repertoriul clasic și contemporan.
Dan Puric vorbește „Despre umor”, la Teatrul de Vară „Jean Constantin” din Techirghiol
Proaspăt reabilitat și modernizat în luna iunie, Teatrul de Vară „Jean Constantin” de la Techirghiol și-a redeschis porțile și propune publicului aflat pe litoral o serie de producții atractive, cu distribuții sonore, potrivite serilor de vacanță petrecute la malul mării. Astfel, pe 4 august, de la ora 20:30, îl puteți vedea pe Dan Puric într-un one-man show de excepție, intitulat „Despre umor”. Marele actor își propune să împărtășească publicului, cu umor fin și sensibilitate, o serie de situații de viață, întâmplări și vorbe memorabile ale marilor filosofi, duhovnici și oameni simpli care i-au marcat devenirea. De asemenea, pe 6 august, de la ora 20:00, artiștii Diana Giubernea și Mike Săvuică invită publicul să descopere o abordare inedită a relațiilor umane, în tragicomedia „Cum am dresat un melc pe sânii tăi”, de Matei Vișniec. Cu muzică și umor de calitate sunt așteptați spectatorii și pe 12 august, de la ora 20:00, când este programat concertul susținut de naistul Costel Enache, Dragoș Bădoi și Syarela, urmat de o „Cină cu bulcluc”, o comedie explozivă, după textul celebrului Michael Frayn.
Teatrul Masca promovează spectacolul în cartierele bucureștene
Teatrul Masca își deschide stagiunea outdoor în luna august și îi invită pe bucureșteni să petreacă momente inedite, descoperind spectacolul în spații neconvenționale din Capitală. Astfel, pe 4 august (în Parcul Al.I. Cuza) și pe 5 august (în Parcul Florilor), de la ora 19:30, puteți vedea spectacolul „Exodul”, o producție semnată de Mihai Mălaimare, care ilustrează drama celor alungați de acasă de bombardamente. Spectacolul reconstituie original atmosfera sumbră, nefirească, în care trăiesc victimele războiului, vorbind, totodată, despre sentimentele artiștilor refugiați, despre empatie, prietenie și solidaritate umană. Tot în acest week-end, în cadrul proiectului „Departe de centru, aproape de oameni”, Teatrul Masca găzduiește în Amfiteatrul său în aer liber (Bulevardul Uverturii nr.14), spectacolele: „ImproFIX” (6 august, ora 19:30), produs de Teatrul Arte Dell Anima, și „Doamne ce zile minunate” (7 august, ora 19:30), un spectacol al Teatrului Coquette. Proiectul „Departe de centru, aproape de oameni” a fost inițiat sub sloganul „Teatru, dans, muzică în #cartier” și dorește să extindă accesul publicului la producțiile de calitate realizate de instituții de cultură, de stat sau private.
Festivalul „Anonimul”: premiere și filme premiate, zi și noapte, în Delta Dunării
O săptămână de vacanță plină de surprize se anunță pentru cinefilii români și nu numai, care, între 8 și 14 august, sunt invitați în Delta Dunării, la Sfântul Gheorghe, unde are loc cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film „Anonimul”. Programul cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraje, dar și concerte, întâlniri și dialoguri între artiști și public. Festivalul se va deschide pe 8 august cu proiecția filmului „Mariupolis 2”, ultimul film, neterminat, al regizorului lituanian Mantas Kyedaravicius, capturat și ucis de armata rusă în Ucraina. Filmele vor fi difuzate ziua în cinema, iar noaptea în aer liber, pe ecranul din camping. Conform regulamentului, premiile sunt acordate în urma votului publicului. În afara competiției, spectatorii vor putea viziona o serie de noi producții românești, unele selecționate ori premiate la Cannes sau San Sebastian, între care se numără: „Metronom”, de Alexandru Belc, „Crai Nou”, de Alina Grigore, „R.M.N”, de Cristian Mungiu, „Miracol”, de Bogdan George Apetri sau „Marocco”, de Emanuel Pârvu.