Main menu

header

894 23 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Stilul japonez de design interior este centrat în jurul ideii de viață curată și calmă, ținând într-un echilibru estetic special, care a cucerit decorarea locuințelor în întreaga lume, ordinea, obiceiurile străvechi și dragostea pentru frumusețea naturală a lucrurilor.

Minimalism și simplitate

Dacă vi s-a întâmplat să alegeți să vă redecorați locuința mutând piese mai mici de mobilier din centrul camerelor spre laturi și lăsând astfel spațiul „să respire” optic, acesta este un efect al minimalismului și simplității pe care le implică stilul japonez. Mai răspândit în lume decât am putea crede, acest model de design interior este un rezultat al miilor de ani de tradiție a arhitecturii japoneze, care au ca rezultat ordinea, discreția, funcționalitatea și liniile fine. Într-o casă niponă autentică nu există nici mobilă inutilă, în exces, nici dezordine. Specialiștii în design atestă faptul că acest stil este simplu de reprodus, cu câteva principii de bază: totul trebuie să aibă un scop și un loc, nimic nu este defect sau lipsit de funcționalitate.

Materialele fac conexiunea cu natura

894 23 2Simplitatea, puritatea și reținerea sunt valorile detectabile în stilul japonez și la care oamenii din întreaga lume recurg din ce în ce mai frecvent, ca o reacție la consumismul frenetic în care trăiesc mulți dintre noi. Întrucât designul interior japonez are o notă decorativă liniștită, perfecționată și stilizată, iar cultura niponă este centrată pe dragostea și respectul față de natură, materialele din orice casă fac conexiunea cu aceasta. Cel mai bun mod de a menține o legătură puternică cu lumea naturală este aducerea naturii în interior. Pe lângă piesele din bambus sau prezența plantelor, armonia estetică și funcțională este obținută prin elementele de mobilier din materiale naturale și mai ales prin aranjarea acestora în așa fel încât să lase spectacolul de afară, din grădină, să pătrundă cât mai mult în locuință. Pereții, ușile, grilele și cadrele sunt toate din lemn.

Ușile glisante, eleganță și funcționalitate

Un ecran japonez autentic, shoji, este un element esențial de design în casele nipone. Din această cultură a plecat spre lume stilul ușilor glisante, trecându-se de la hârtia translucidă fină, susținută de un cadru de lemn, la versiunile moderne, care sunt de obicei realizate din panouri de sticlă. Spre deosebire de uși, acestea nu blochează lumina naturală și priveliștile naturii. Înlocuirea unei întinderi mari de perete cu o ușă glisantă cu panouri de sticlă a devenit în toată lumea o modalitate excelentă de a se încorpora stilul japonez, atât de funcțional, în propria casă și de a beneficia de toate avantajele pe care le implică - un plus de spațiu și de lumină.

Holuri ordonate, cu dale de piatră

Intrarea în casa de inspirație japoneză se numește genkan - este zona care îi întâmpină pe vizitatori și locul unde încălțămintea este înlocuită cu papuci de interior. Și aici, abordarea este foarte ordonată - un raft sau un dulap folosit pentru depozitarea pantofilor, design cu elemente din lemn, multă iluminare naturală. Cu dale de piatră și linii foarte simple, acest hol poate fi o adevărată provocare pentru cei care folosesc intrarea în casă pe post de depozit, dar merită: prima impresie asupra întregii case va fi una armonioasă încă de la ușă. Un alt element care a cucerit casele multor occidentali și care vine direct din străvechea cultură japoneză este fototapetul, pe care îl vedem astăzi aproape peste tot și care provine, în variantele sale moderne, din vechea tehnică numită shakkei. Această manieră de a realiza o conexiune tangibilă cu exteriorul este considerată în Japonia o cale de a susține sănătatea și fericirea oamenilor.

Mobilă în tonuri calde, decorațiuni fine

894 23 3În Japonia, aproape tot mobilierul este la nivelul solului sau nu mult deasupra. Potrivit designerilor, acest truc amplifică încăperea, făcând chiar și casele cele mai scunde să pară mai înalte și mai largi. Introducerea acestui stil în casele occidentale se remarcă deja pe scară extinsă, tot mai mulți oameni redecorând cu piese joase de mobilier, simple, amplasate pe laturi, sau cu cadrul patului foarte aproape de perete, pentru un plus de spațiu. Practic, designul japonez influențează stilul întregii lumi inclusiv prin așa-numitul „stil scandinav”, care are la bază multe dintre aceste elemente. De la motivele inspirate de natură la utilizarea placării cu lemn, de la tonurile de gri, maroniul Pământului sau verdele arborilor - toate omniprezente și în restul lumii, din Canada în Australia - până la decorațiunile fine, de mici dimensiuni, designul interior japonez împărtășește cu întreaga lume principii de o versatilitate uimitoare, care pot fi adaptate oricăror gusturi personale.

Spațiul de meditație, un „must”

Un alt element al vechiului stil japonez este tot mai răspândit - spațiul de meditație. Aproape nu mai există listă de sfaturi de echilibrare psihică de la specialiști fără recomandarea de a ne amenaja un astfel de loc, pentru citit, relaxare, luat ceaiul, pentru yoga sau detașare. Nimic mai… japonez: găsiți un loc discret în propria casă, așezați o pernă pe podea sau amplasați un șezlong, adăugați și un element care să evoce apa, zugrăviți pereții în verde sau în bej calmant, puneţi o plantă și obțineți un refugiu zen în cel mai pur stil nipon. 

„Designul interior japonez pare simplu, dar este foarte rafinat, fiind opusul stilului opulent, care poate părea ieftin“ (Axel Vervoordt, architect belgian)

Cada eliberează de stres

894 23 4Sunetele apei sunt foarte importante în cultura japoneză, așa că o baie luminoasă, aerisită, cu o cadă în care să vă puteți scufunda, este cel mai recomandat mod de a vă elibera de stres. Pe numele său ofuro, aceasta este o tradiție a liniștirii prin intrarea în cadă, cu efect de spa și care a cucerit de ceva timp stilul occidental, mult mai atent în prezent la a realiza conexiunea dintre cum arată casa și ce poate să ofere din perspectiva sănătății și stării de bine.

Ferestre largi, cu vedere spre grădină

Casele japoneze aduc natura în interior și prin ferestrele largi, care permit vederea spre exterior din orice unghi. Aceste spații vitrate foarte extinse s-au răspândit de ceva vreme și în stilul modern occidental, chiar și înainte de pandemie oamenii fiind cuceriți de capacitatea acestor ferestre enorme de a calma, de a genera bucurie, lumină și de a elimina senzația de constrângere într-un spațiu dat. Lumina naturală umple din belșug casele inspirate din stilul japonez, iar luminatoarele sunt la mare preț, completând același principiu - seninul cerului și culorile naturii nu pot fi înlocuite de niciun obiect. Ca urmare, draperiile nu există în acest stil de decor, care propune umbrare simple, din bambus, sau perdele foarte aerate, doar dacă este neapărat necesar să fie amplasate.