Main menu

header

894 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Lacul de acumulare Firiza se întinde pe 113 hectare, la numai 11 km de Baia Mare, pe râul cu același nume, afluent al Săsarului, lângă localitatea cu același nume! Puteți ajunge acolo pe DN18 Baia Mare - Sighetul Marmației, mai exact de la kilometrul 3, de unde mai aveți 8 km până la baraj. Barajul a fost construit pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru alimentarea cu apă a orașului Baia Mare și a localităților mai mici din zonă, pentru producerea energiei electrice și pentru atenuarea viiturilor. Denumit și Strâmtori, este primul baraj cu contraforți „ciupercă” ridicat în România.

Relaxare, drumeții, plimbări cu ATV-uri

Peisajul este superb, pădurea de conifere și foioase din jur coboară până la lac, iar dealuri din jur închid „verde” orizontul. Pe lângă lac se poate ajunge la carierele de andezit Blidari și la stațiunea Izvoarele (16,5 km pe DJ183), „cocoțată” la o altitudine de 926 m. Lacul de acumulare Firiza este un loc excelent de relaxare, care oferă turistului peisaje de un pitoresc extraordinar, desăvârșite pentru relaxare și odihnă. Adăugați drumețiile, plimbările cu ATV-uri, pescuitul. Oferta piscicolă este foarte generoasă: crap, somn, păstrăv de lac, plătică, clean, caras, oblete, șalău. Legendele locale susțin că, la baza barajului, peștii ajung la dimensiuni uriașe, de până la doi metri!

Faceți turul apei cu barca sau cu un vaporaș 100% electric

Iar la suprafață vă așteaptă bărci de agrement și un vaporaș 100% electric, botezat, evident, „Firiza”, care face turul lacului, cu un ghid audio despre împrejurimi: povestea stâncilor și a turlei bisericii scufundate în adâncul apei, izvorul fermecat al râului Firiza, proveniența crucii de lângă Valea Romană sau misterele din Valea Ursului.

Barajul lacului Firiza a fost construit între anii 1961 şi 1964: înălțime - 52 m, lungimea la coronament - 260 m, suprafața lacului - 113 ha, cu lungimea de 3 km și lățimea de 1 km