Main menu

header

895 18 1de Cătălina Tăgârță

Vă amintiți când ați luat ultima oară o decizie importantă pentru viața voastră? Cine era alături de voi, să vă sprijine, și cine părea că nu înțelege ce vreți să faceți, încercând să vă convingă să vă răzgândiți, să vă ofere tot felul de argumente ca să renunțați? Din păcate, provocări și oameni rău-voitori pu- teți întâlni la fiecare pas. Pentru a vă atinge obiectivele e necesar însă să vă mențineți focusul asupra sarcinilor voastre și să adoptați atitudinea corespunzătoare. Știați că persoanele care au puterea să spună „Nu”, clar și răspicat, atunci când se impune, au mai multe șanse să aibă succes?

Acceptați criticile constructive

Atunci când sunteți în acțiune, atenția celor din jur pică mai des asupra voastră, astfel că nici criticile nu întârzie să apară. Cele constructive sunt minunate, vă sfătuiesc să le acceptați cu recunoștință și chiar să cereți detalii referitor la ce anume ați putea îmbunătăți. De multe ori e bine să știm cum se văd lucrurile din exterior, dar preferabil ca informațiile să vină de la persoane de încredere. Menționând acest cuvânt, „încredere”, mă refer de această dată la competența persoanei respective, ci nu la gradul de rudenie sau nivelul de afecțiune. Fiindcă, de multe ori, persoanele cele mai aproapiate nu au experienţa necesară în domeniul în care voi activați, și atunci e recomandat să cereți și să acceptați păreri pentru fiecare situație în parte de la persoana potrivită. Spre exemplu, puteți să vă consultați cu partenera/ul de viață sau cu mama referitor la achiziționarea unui produs, la destinația unei vacanțe, dar în niciun caz nu va fi definitorie părerea sa când vine vorba despre job, spre exemplu. Un medic nu are cum să opineze cu privire la inginerie, așa cum un șofer nu e indicat să își dea cu părerea când vine vorba despre marketing sau editare, dacă nu are cunoștințe și în domeniul respectiv. Problema nu este că cei din jur își spun părerea, punctual, ci că mulți dintre ei insistă cu criticile și vor să își impună punctul de vedere. Iată ce e de făcut în această situație.

Adoptați comunicarea asertivă

În primul rând, învățați să spuneți „Nu”! Să presupunem că o persoană are ceva negativ de spus la adresa voastră sau a deciziilor pe care le luați. Și insistă cu aceleași replici de fiecare dată când vă intersectați. Dacă nu sunteți mulțumit cu ce spune persoana, nu trebuie să îi dați dreptate sau să îi spuneți: „Lasă că mai vorbim…”, fiindcă persoana respectivă va avea impresia că, în oarecare măsură, are dreptate, deci se va simți îndreptățită să continue de fiecare dată când vă întâlniți, când vă auziți la telefon sau faceți o postare pe rețelele de socializare. Așadar, recomandarea specialiștilor este să nu intrați într-un conflict inutil, fiindcă persoana respectivă probabil abia așteaptă acest lucru. O replică decisivă, ce v-ar putea fi de folos, este următoarea: „Îmi pare rău, dar aș prefera să nu mai discutăm despre acest subiect. Observ că tu ai niște idei diferite de ale mele, iar în această etapă din proiectul meu, din viața mea, nu sunt interesat/ă să le aflu, întrucât vreau să mă concentrez exclusiv pe ceea ce vreau să construiesc, și am nevoie ca toată energia mea să meargă în această direcție. Îți mulțumesc pentru înțelegere”. Nu e cazul să fiți politicoși, să îi spuneți persoanei că are dreptate! Apelați la comunicarea asertivă, vă susțineți punctul de vedere, doar că nu e momentul să argumentați, fiindcă vă veți distrage atenția de la ceea ce faceți, veți pierde timp și energie!

Învățați să recunoașteți manipulatorii

Ați observat probabil că, în momentul în care aveți o realizare, chiar dacă 20 de persoane vin și vă felicită, e sufcient ca una singură să vă spună ceva negativ și gata, întreaga lume parcă s-a prăbușit? Apar tot felul de gânduri, de genul: „Uite… pe ea nu am reușit să o mulțumesc”, „Poate trebuia să fac ceva diferit” sau, mai rău: „Mai bine nu mai făceam nimic”. Amintiți-vă că toate acestea sunt produsul minții voastre. Și că persoana din fața voastră vorbește prin prisma propriilor sale experiențe de viață. Așadar, nu luați totul personal! Putem să mulțumim pe toată lumea? Cu siguranță că Nu. Vor mai apărea cârcotași pe viitor? Sigur că Da. Și atunci, ce e de făcut? Fiți atenți la aceste gânduri și amintiți-vă, de fiecare dată, că doar voi aveți puterea de a alege cum să vă simțiți, bine sau rău, triști sau fericiți. Și încercați să evitați pe cât posibil manipulatorii! Învățați să îi recunoașteți chiar în cercul vostru de prieteni sau în familie, fiindcă de obicei aceștia nu sunt străini. Ce e de făcut când vă dați seama că petreceți foarte mult timp în preajma cuiva care gândește negativ și simțiți că vă trage în jos? Vă gândiți la obiectivul vostru, o dată, și încă o dată, îl măsurați pe toate părțile și răspundeți la întrebarea: „Cât este de important pentru mine acest vis?”. Dacă nu îl duc la îndeplinire, îmi va părea rău când voi fi bătrân și neputincios? Dacă răspunsul este da, sunt sigură că știți ce aveți de făcut în privința prietenilor sabotori. Apropiați-vă mai mult de obiectiv, țineți aproape de planul stabilit și îndepărtați-vă ușor de zgomotul de fundal.

Emanați pozitivism

În schimb, asigurați-vă că vă apropiați de oameni care au aceleași aspirații ca și voi, care își doresc să crească, să se dezvolte. Intrați în comunități cu oameni care au aceleași obiective, care vor să activeze în același domeniu și au aceleași nevoi și provocări ca și voi. Acolo puteți să vă dați voie să fiți vulnerabili. În grupurile de mastermind pe teme de dezvoltare personală, pe care le organizez în mod gratuit, săptămânal, au fost mai multe persoane care au întrebat: „Ce e de făcut când persoana care ne sabotează este partenerul de viață sau chiar mama?”. Ei bine, aici evident că decizia înțeleaptă nu este să divorțați, nici să vă „concediați” mama. Puteți începe, însă, prin a aplica acel concept despre care am mai vorbit, și anume: „Fiți voi schimbarea!”. În momentul în care vă cunoașteți, vă definiți valorile și vă dezvoltați începe transformarea. Acea trasformare din interior vă va face să emanați în jur bucurie, pozitivism, veți percepe altfel persoanele care vă înconjoară, vă va fi mai ușor să înțelegeți modul de abordare al fiecăreia și veți ști cum să interacționați cel mai bine. Nu încercați să îi schimbați! Nimeni nu se schimbă pentru că vine cineva și îi spune să facă asta. Fiecare trebuie să simtă, să își dorească schimbarea. Iar exemplele personale ale celor din jur pot funcționa foarte bine în acest sens.

PONT Nu acceptați comportamentul cuiva fără să vă puneți întrebări legate de sursa acelui comportament. Și meditați asupra unui lucru: persoana respectivă are experiență care vă poate servi în situația dată, sau a eșuat și doar își expune frustrările asupra voastră?

Scop clar şi dorinţă arzătoare

E adevărat, dacă cei din jur care vă sabotează sunt mulți, și vă critică des, e mai dificil să acționați. Dar nu imposibil. Dacă aveți un scop clar și o dorință arzătoare, cum spune Napoleon Hill, împreună cu o strategie pe care să o respectați, veți reuși. Nimic nu este imposibil atâta vreme cât mintea noastră crede că un lucru e posibil. Cu cât aveți în casă mai multe persoane negativiste, cu atât încercați să găsiți în afara ei persoane cu care să fiți pe aceeași lungime de undă, care să vă fie parteneri de responsabilizare. Alături de acestea vă puteți permite să fiți vulnerabili, iar la rândul vostru dați mai departe din ceea ce învățați. Sentimentul de a adăuga valoare celor din jur este minunat și vă va servi ca un puternic impuls motivațional. De fiecare dată când cineva vă critică sau e negativ la adresa voastră, puneți-vă întrebări: „Cât de mult știe acest om și cât mă pot baza pe informațiile sale?”, „De ce să aleg să cred ce zice el și nu ce zice o altă persoană, care mă sprijină și are același obiectiv ca mine?”, „Oare ce l-a făcut pe acest om să spună așa ceva despe mine, aș putea găsi ceva ce să îmbunătățesc pe viitor?”, „Care sunt trei argumente contra față de ce afirmă el?”. Răspunsurile la aceste întrebări vă pot da enegie și vă pot ghida spre mai departe.