Main menu

header

897 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Trăim într-o epocă în care tot ceea ce există în lumea reală este replicat digital - orașele, mașinile, casele. Urmează oamenii? 

Viitori „angajați” fără salariu?

Multe persoane au auzit că au fost confundate, din cauza asemănării cu altcineva. Dar dacă cineva ar putea să-și creeze o sosie sau un geamăn digital, versiune a sa care trăiește în mediul virtual? Experții în domeniu prevăd că așa ceva este posibil într-un orizont de câțiva ani. Practic, un geamăn digital este o replică exactă a cuiva din lumea fizică, dar cu misiunea de a ajuta la îmbunătățirea „versiunii” din viața reală, relatează BBC. Dacă inițial astfel de gemeni au fost doar modele sofisticate de computer 3D, inteligența artificială combinată cu internetul lucrurilor pot acum construi un „omolog” digital. Analistul de tehnologie american Rob Enderle estimează că primele versiuni ale gemenilor digitali umani vor apărea înainte de sfârșitul deceniului 2020-2030: „Lansarea lor va necesita o cantitate imensă de gândire și considerație etică, deoarece o replică gândi- toare a noastră ar putea fi incredibil de utilă… angajatorilor. Practic, ce se întâmplă dacă o companie creează un geamăn digital al unui angajat și apoi îl folosește fără să-i plătească salariu?”.

Model virtual precis al inimii umane

897 32 2Până la replici ale persoanelor, gemenii digitali sunt peste tot în jur. În domeniile designului de produse, distribuției sau urbanismului, utilizarea acestora este în prezent ceva mai sofisticată și mai extinsă. Orașele sunt din ce în ce mai mult reproduse în lumea digitală - Shanghai și Singapore au gemeni digitali, configurați pentru a ajuta la îmbunătățirea designului și operațiunilor clădirilor, sistemelor de transport și străzilor. O valoare deosebită a folosirii gemenilor digitali este în asistența medicală. Proiectul Living Heart, al companiei franceze de software Dassault Systemes, a creat un model virtual precis al inimii umane, care poate fi testat și analizat, permițând chirurgilor o serie de scenarii, folosind diverse proceduri și dispozitive medicale. Spitalul de Copii din Boston utilizează această tehnologie pentru a identifica afecțiunile cardiace reale ale pacienților, în timp ce la Spitalul Great Ormond Street, din Londra, o echipă de ingineri lucrează cu clinicieni pentru a testa dispozitive care pot ajuta copiii cu afecțiuni cardiace rare și greu de tratat.

„La un moment dat vom avea cu toții un geamăn digital, astfel încât să putem face din ce în ce mai mult medicină preventivă și să ne asigurăm că fiecare tratament este personalizat“ (Severine Trouillet, Dassault Systemes)

Destination Earth, proiectul UE

897 32 3Poate chiar mai ambițioasă decât replicarea organelor umane este cursa pentru a construi o versiune digitală a întregii planete. Firma de software din SUA, Nvidia, conduce o platformă numită Omniverse, care lucrează la Earth-2, pentru a imita mediile fizice din sfera digitală și care va veni cu soluții la schimbările climatice. De asemenea, Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană și-au anunțat propriile planuri de a face un geamăn digital al planetei, numit Destination Earth, care ar putea fi gata până la sfârșitul anului 2024 și se va concentra pe inundații, secetă și valuri de căldură, oferind țărilor planuri concrete în fața acestor provocări.