Main menu

header

898 28 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

În anul 2007, brandul Loake primea o distincție din partea Casei Regale a Marii Britanii pentru calitatea excepțională a produselor cu acest nume. Era un moment al recunoașterii unui produs care a devenit sinonim cu obsesia pentru detalii și pentru un stil de manufactură care seamănă cu elaborarea unor opere de artă.

Goodyear - opt săptămâni, 130 de meșteri, 200 de operațiuni

898 28 2Familia Loake produce manual pantofi bărbătești din anul 1880, când trei frați, Thomas, John și William, deschideau o fabrică în Northamptonshire, în inima industriei încălțămintei din Anglia. Scopul fraților Loake era să producă cei mai frumoși, mai confortabili și mai durabili pantofi bărbătești de pe piață. La aproape 150 de ani distanță, pantofii Loake sunt exact asta - o culme a eleganței și a plăcerii purtării. Brandul este în continuare unul de familie, operează în același oraș, din care pantofii Loake pleacă spre 50 de țări ale lumii. Una dintre cele mai spectaculoase estimări ale momentului arată că modelul Goodyear, de pildă, care a făcut faimoasă această casă, s-a vândut în peste 50 de milioane de perechi. Pantoful necesită opt săptămâni de muncă, 130 de meșteri, 75 de piese de încălțăminte și 200 de operațiuni. 

Încălțăminte pentru o viață

Unul dintre motivele de mândrie ale producătorilor este că pantoful Loake este literalmente o încălțăminte pe viață. Într-o eră a consumerismului, când aproape totul se poartă de câteva ori apoi se aruncă, umplând planeta de gunoi, pantofii Loake pot fi refățuiți impecabil, li se pot pune tocuri și branțuri noi, la aceleași standarde fără cusur, se finisează ca noi și rămân la fel de confortabili. În același timp, pentru cei care doresc o tușă de contemporaneitate în aspectul pantofilor Loake, există o gamă extinsă, dar atent studiată, de modele cu accente moderne, foarte bine primite deopotrivă de membrii Casei Regale britanice, ca și de numeroase vedete.

Cea mai nouă tehnologie în cea mai veche tradiție

Secretul producătorului este menținerea acelorași standarde foarte înalte în echilibru cu tendințele, mai precis o combinație cât mai fericită între tradiție și contemporaneitate. Unul dintre cele mai relevante exemple este gama Evolution, care reflectă pe deplin filosofia brandului - confort deplin, durabilitate extinsă, detalii impecabile și tot ce implică modernitate și tehnologie. De altfel, Puma a apelat la Loake pentru a readuce în modernitate unul dintre modelele sale emblematice.

Mii de perechi de bocanci pentru militari

898 28 3În Primul Război Mondial, familia Loake a contribuit la efortul național producând ghetele Terrain, Convalescent și Despatch Riders pentru armată. Dar faima acestor încălțări a depășit rapid granițele britanice, astfel încât Loake a livrat bocancii Cossack Armatei ruse. Ulterior, în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale, producătorul livra încălțăminte pentru Royal Navy și Royal Air Force, în perioadele aglomerate chiar și 2.500 de perechi pe săptămână, un efort uriaș date fiind standardele Loake. Pe de altă parte, vicisitudinile economice nu au ocolit brandul, care a fost nevoit să-și mute, în anii 1990, o parte dintre operațiuni în India, dar a păstrat aceleași rigori profesionale, lucrând cu o singură companie și nefăcând rabat de la faimoasa calitate a pantofilor.

Rezistență la apă, durabilitate şi flexibilitate

Pantofii, ghetele şi mocasinii Loake sunt produse realizate exclusiv din piele naturală de înaltă calitate. Pielea secţiunii superioare a pantofului vine aproape integral din Europa - în principal din Italia, Franţa şi Spania. Europa are cel mai bun climat pentru creşterea bovinelor, motiv pentru care produce piele de cea mai înaltă calitate. Majoritatea pielii pentru partea superioară a pantofilor Loake este tăbăcită cu crom. Acest lucru îi conferă rezistență la apă, durabilitate şi flexibilitatea necesară pentru a se adapta la forma calapodului. Pielea pentru căptuşeala folosită de Loake provine de obicei de la viţei din India. Acest material este moale şi foarte potrivit pentru folosirea în interiorul pantofului, care trebuie să ofere confort. Majoritatea pielii pentru căptuşeală este tăbăcită vegetal. Acest lucru face pielea mai poroasă şi îi permite să absoarbă transpiraţia naturală pe parcursul zilei, iar apoi să o elimine.

Modelul Oxford, casual și formal pentru toate vârstele

898 28 4Pentru realizarea tălpii pantofului Loake se folosește piele de origine europeană. Acest lucru produce un aspect plin, rezistent la frecare. Pielea este comprimată pentru a obţine o densitate a fibrelor, ceea ce intensifică rezistența la purtare. Unul dintre modelele emblematice ale brandului este Oxford, faimosul model cu vârful diferit, din piele lăcuită. Acest pantof este realizat cu metoda folosită la Goodyear, un proces laborios și îndelungat de pregătire a pantofului pentru toate provocările la care îl va supune clientul și care este utilizat doar de cele mai prestigioase branduri de încălțăminte. În același timp, liniile moderne ale modelului permit ca acesta să fie purtat și casual, nu doar la ținute formale.

„Pantofii noștri sunt realizați din cele mai bune materiale din lume și considerăm că nu există o modalitate superioară celei pe care o folosim de a crea încălțăminte pentru bărbați“ Andrew Loake, director Loake Shoemakers

Woodstock, confort pe loc

898 28 5Toți clienții care au optat pentru pantoful Loake Woodstock au sesizat același aspect: confort pe loc. Mai precis, felul în care este realizat acest model permite o adaptare instantanee a piciorului la pantof, grație pielii care conferă sentimentul de pernă, folosită la finisajele interioare. Potrivit pentru ieșiri în oraș, pentru ținute lejere de week-end sau pentru participarea la o nuntă la biserică, pantoful Loake Woodstock este realizat în două nuanțe de piele, potrivite cu celebra atenție la detalii care a dus faima acestui brand. De altfel, modelul trimite cu gândul la epoca de aur a codului vestimentar masculin, dând purtătorului senzația că se află în epoca Marelui Gatsby, în timp ce punctează masiv și la capitolul durabilitate, fiind întărit cu cauciuc în puncte esențiale, dar menținând sentimentul că piciorul calcă pe o pungă cu aer. Foarte ușor, Loake Woodstock demonstrează o adaptabilitate de excepție inclusiv în cazul clienților cu piciorul mai lat, păstrându-și stilul și potrivindu-se, practic, cu aproape toată garderoba masculină.