de Cătălina Tăgârță
Vă doriți să aveți un copil model, ascultător, care să fie talentat la un domeniu anume și pe care să îl aprecieze toată lumea. În schimb, al vostru copil vrea toată ziua să se joace, să se uite la desene animate, începe diverse activități și nu strânge lucrurile în urma lui, plus că nu ați descoperit încă să aibă vreun talent special. Și e perfect în regulă. E normal să vrea să se joace și să nu fie foarte organizat când este mic. Dar aici intervine rolul vostru, ca părinți, să îl ghidați, să vă creșteți în fiecare zi și să apoi să îi creșteți pe ei, iar când spun asta nu mă refer doar la creșterea din punct de vedere fizic. Fiindcă oricine poate crește un copil, dar nu oricine îl poate educa, astfel încât să ajungă un om cu capul pe umeri, cum se spune.
Trăiți în echilibru
Dacă vreți ca lucrurile să stea diferit pe viitor în relația voastră cu copilul, atunci poate e momentul să faceți ceva diferit. Începeți prin a analiza ce fac părinții celorlalți copii din jur, talentați și apreciați. Nu vă limitați la nevoia de supraviețuire, respectiv asigurarea de apă, mâncare, casă și îmbrăcăminte, ci respectați și cele patru nevoi fundamentale ale omului, despre care am vorbit în articolul trecut: apartenență (conectare), certitudine, varietate și semnificație. Abia apoi puteți satisface cu lejeritate nevoile de creștere și contribuția. Cu cel mic e mai ușor să implementaţi obiceiuri noi, pentru că el imită tot ce fac părinții și atunci, prin simplul fapt că voi vă purtați într-un anumit fel, o va face și el. Vă vede citind în fiecare zi, va fi curios să o facă și el! Vă vede stând cu telefonul în mână nonstop, la fel, va fi și el tentat să facă asta. Și curând nu mai puteți nici să vorbiți la telefon, din cauza ripostelor. Așadar, echilibru în tot ceea ce faceți și oferiți exemplul personal. Acesta este primul sfat!
Fiți consecvenți
Pasul următor este să fiți intenționați în ceea ce faceți! Dacă este un lucru/obicei pe care voi nu îl aveți, dar i s-ar potrivit copilului, spre exemplu desenatul, atunci rezervați-vă timp pentru asta, în fiecare zi, sau de câteva ori pe săptămână! Stabiliți o oră din zi, blocați data în calendar și fiți consecvenți cu privire la decizia luată! Dacă nu sunteți consecvenți... problema nu este la copil. De fapt, aproape niciodată problema nu este la copil. El vine pe lume cu un potențial infinit, însă părinții îl modelează în funcție de nivelul lor de conștientizare și îl pun în medii de creștere în care ei sunt deja. Și atunci, dacă vă doriți mai mult pentru copilul vostru, poate e timpul pentru o schimbare, iar implementarea cu succes a obiceiurilor noi se poate aplica și pentru voi. Să zicem că trebuie să vă dezvoltați din punct de vedere pesonal, pentru a putea deveni cea mai bună versiune a voastră în calitate de părinți.
Conectați-vă!
Dacă sunteți părinți de copii mai mari, atunci pașii de parcurs ar fi următorii:
Empatizați
Acceptați situația
Stârniţi-i curiozitatea!
Spre exemplu, dacă aveți un copil foarte mic și vreți să îl obișnuiți cu cititul, în primul rând veți face rost de câteva cărticele atractive, colorate, concepute special pentru grupa lui de vârstă. Nu îl luați direct să îi citiți. Permiteți-i să o descopere printre jucării. În timp ce o răsfoiește vă apropiați de el, începeți să vă conectați și încercați să îi stârniți curiozitatea, întrebându-l cum i se pare sau ce știe despre un anumit desen din interior. Apoi, îl împuterniciți și pe el să se simtă important, astfel că îi dați posibilitatea să aleagă, întrebându-l: „Unde vrei să citim?”. Luați totul ca pe o joacă dacă vreți să îl atrageți în lumea cărților. Niciun artist nu a ajuns celebru fără să strice o mulțime de cadre, niciun cântăreț nu a devenit cunoscut fără să învețe notele muzicale, versurile, linia melodică și să exerseze. Și sunt sigură că nu a stat nimeni cu bățul lângă el ca să facă performanță. Ca să obțină rezultate e necesar să facă lucrurile cu pasiune, să găsească plăcere în activitățile preferate. De ce credeți că la școală sunt întotdeauna îndrăgiți profesorii care se apropie de copii, spre deosebire de cei care vin, predau și apoi ascultă, doar ca să dea note?!