Main menu

header

899 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Stagiunea de toamnă își intră în drepturi și o serie de surprize sunt pregătite pentru public pe scenele autohtone. Noi spectacole de teatru, în montări inedite, producții cinematografice proaspete, cu protagoniști renumiți și concerte explozive își fac loc în agenda culturală din care vă prezentăm cele mai ofertante evenimente programate în această săptămână.

„Mașinăria”, o satiră la adresa dependenței de tehnologie, în premieră la TNB

Teatrul Național din Capitală își începe noua stagiune cu o premieră absolută în România. Pe 10 și 11 septembrie, de la ora 19:30, la Sala Studio, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Mașinăria”, un musical având la bază textul „Mașina de calcul”, de Elmer Rice, în regia lui Alexander Hausvater. Piesa spune povestea unui contabil care, aflând că va fi demis și înlocuit de o mașinărie, își ucide șeful, iar judecata și viața de Apoi îi oferă șansa nesperată să redescopere pasiunea, dragostea și farmecul existenței, abandonate în trecut. Textul vizionar, scris în anii 1923, satirizează prețul plătit de umanitate pentru beneficiile tehnologiei și „sclavia” indivizilor sub dominația mașinăriilor. Într-un musical modern, fantezist și comic îi veți putea vedea jucând, cântând și dansând pe îndrăgiții artiști Ioan Andrei Ionescu, Monica Davidescu, Silviu Biriș, Medeea Marinescu, Tomi Cristin, Istvan Teglaș, Fulvia Folosea, Mihai Munteniță, Petre Ancuța, Natalia Călin, Silviu Mircescu și Daniel Burcea. Muzica incitantă a lui Joshua Schmidt, îmbină partituri de gospel, operă, jazz și rock’n’roll, coregrafia spectacolului fiind semnată de Florin Fieroiu. Următoarea reprezentație este programată pe 28 septembrie.

„Sărută-mă!”, despre bolile unei societăți „sănătoase”, în premieră la Cluj

O dramă tulburătoare, care abordează dur și direct tema izolării individului în societate, deschide stagiunea la Teatrul Național din Cluj. Pe 9 septembrie, de la ora 19:00, la Studio Euphorion, are loc premiera spectacolului „Sărută-mă!”, de Vlad Zografi, un one-man show în regia și interpretarea lui Emanuel Petran. Textul vorbește despre relațiile dintre oameni, despre singurătate și egocentrism într-un context care deși exploatează un simbol al lumii vechi este extrem de actual. Emanuel Petran spune povestea unui homeless, lepros, care își analizează viața, mărturisindu-și greșelile, dezvăluind publicului fățărnicia și cinismul societății și prețul plătit pentru alegerile din viață. Personajul acum ocolit, disprețuit și căzut în dizgrație a fost cândva înconjurat de atenție și dragoste, pe care nu le-a prețuit, iar apoi s-a trezit părăsit și frustrat de orice sentiment de milă sau empatie, într-o societate „sănătoasă”, lipsită de credință, care-i ucide și ultima fărâmă de speranță.

Julia Roberts și George Clooney, în „Bilet pentru Paradis”, la Constanța

899 30 2Lansarea unui nou eveniment prelungește atmosfera de vacanță la malul Mării Negre. Între 8 și 11 septembrie, la Constanța, se va desfășura prima ediție a Festivalului „Sunscreen Film & Arts”, un eveniment ce aduce în fața publicului cele mai importante pelicule ale momentului, românești și internaționale. Proiecțiile și concertele vor fi găzduite de Centrul de Cultură „Jean Constantin”, Teatrul de Vară Soveja, în Piața Ovidiu și pe plaja Reyna, dar și la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța. Cu acest prilej vor fi difuzate noile producții autohtone: „Teambuilding”, „Mirciulică”, „Nimic despre dragoste”, „Oameni de treabă” sau „Balaur”, dar și creațiile internaționale: „Trei mii de ani de dor”, „Elvis”, „Maigret” sau „Competiția oficială”. Dintre evenimentele Festivalului vă recomandăm să nu ratați: pe 8 septembrie, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (ora 19:30), cine-concertul „Studentul din Praga”, filmul fiind tradus live de Irina-Margareta Nistor, acompaniată de trupa CelloFUN. De asemenea, pe 11 septembrie, la Teatrul de Vară Soveja (ora 19:30), are loc concertul Corinei Chiriac, urmat de proiecția filmului „Aventuri la Marea Neagră”, iar la Centrul „Jean Constantin” (ora 20:45) are loc avanpremiera filmului „Bilet pentru Paradis”, o comedie romantică în care, după 20 de ani, se reîntâlnesc pe platourile de filmare faimoșii Julia Roberts și George Clooney.

„Lupii lui Calancea”, „Lăutarii” și „Surorile Oșoianu”, concert exploziv la Arenele Romane din București

899 30 3O fuziune muzicală spectaculoasă între vechi și nou este adusă la București de cei mai în vogă muzicieni moldoveni. Pe 8 septembrie, de la ora 19:00, pe scena Arenelor Romane din Capitală se reunesc, într-un concert exploziv, trupa „Lupii lui Calancea”, alături de celebra orchestră „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros și de grupul folcloric vocal „Surorile Oșoianu”. Într-un proiect original, artiștii din Republica Moldova îmbină inspirat elemente de folclor autentic cu ritmurile rock și trap, transportând spectatorul într-un spațiu dominat de esența identitară dacică. Show-ul ieșit din tiparele clasice surprinde prin costume, coregrafie, nonconformismul și virtuozitatea interpretării, aducând în atenția noilor generații repertoriul tradițional, împachetând baladele, horele și poveștile haiducilor într-un format instrumental modern și îndrăzneț.

„Jocuri, vorbe, greieri…”, o nouă producție marca Silviu Purcărete, la Sibiu

Regizorul Silviu Purcărete propune publicului să redescopere magia poeziei într-o nouă producție montată pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Pe 10 septembrie (ora 19:00) și 11 septembrie (ora 17:00), la Fabrica de Cultură IACM, Sala „Eugenio Barba”, puteți vedea primele reprezentații ale spectacolului „Jocuri, vorbe, greieri…”, o întâlnire fascinantă cu marea poezie a lumii. Pe scenă vor urca 17 protagoniști, între care Constantin Chiriac, Adrian Neacșu, Ali Deac, Cătălin Neghină, Cendana Trifan, Codruța Vasiu, Cristina Stoleriu, Diana Văcaru Lazăr, Eduard Pătrașcu, Emőke Boldizsár și Fabiola Petri, care vor iniția un dialog inedit cu spectatorii de toate vârstele, prin intermediul versurilor. Viziunea regizorală aparte permite actorilor să creeze câte un moment special dedicat publicului din fiecare seară, rândurile de dragoste, gândurile filozofice, frazele cu umor și har sau rimele jucăușe ale copilăriei, constituind instrumentele ideale pentru a genera experiențe unice.