Main menu

header

899 27 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

America și lumea întreagă comemorează 21 de ani de la cel mai mare atac terorist petrecut pe teritoriul SUA, cel asupra Turnurilor Gemene din New York și asupra Pentagonului - aproape 3.000 de morți, patru avioane deturnate, doi zgârie-nori la pământ, flăcări în sediul celor mai puternici militari ai lumii. În tot acest infern, există câteva povești ale unor supraviețuiri de-a dreptul incredibile.

A alunecat prin foc de la etajul 84

Lovit primul, Turnul de sud l-a prins în interior pe Ron DiFrancesco. Era la etajul 84 când zborul 175 United Airlines a intrat în clădire cu o înclinare intenționată, menită să provoace daune maxime. Cabina și fuselajul avionului au lovit chiar sub Ron, iar aripa dreaptă a tăiat deasupra. DiFrancesco a fost prins; folosind ca scut o bucată de planșeu, Ron s-a lăsat să alunece la vale prin căldura intensă, până jos, unde a auzit vocea unui pompier, care l-a ghidat mai departe. Când a ajuns la nivelul străzii, clădirea încă se prăbușea. DiFrancesco s-a întors, a văzut o minge de foc imensă, trupurile celor care se aruncaseră de la înălțime pentru a scăpa de foc... Şi a leșinat! S-a trezit la spital, cu arsuri pe cea mai mare parte a corpului și cu lentilele de contact topite în ochi.

Au străpuns un perete cu o racletă

899 27 2În fatidicul 11 septembrie, aproximativ 200 de persoane au murit în sau lângă cele 198 de ascensoare rapide care deserveau cele două turnuri. Nu și Jan Demczur, care se afla la etajului 44 al Turnului de nord și urma să urce la etajele 67-74. El a intrat în lift cu alte cinci persoane. La câteva secunde, zborul American Airlines 11 a lovit clădirea. Liftul tremura violent, apoi s-a oprit. În curând, un interfon a anunțat o explozie și toți cei dinăuntru și-au dat seama că ar fi mai bine să-și găsească propria cale de ieșire. Au împins trapa plafonului și au deschis ușile - se aflau între paliere, fără ieșire, în fața unui perete... Din fericire, nu din beton. Cu ajutorul unei raclete, care astăzi este expusă la Muzeul Național de Istorie Americană, au străpuns obstacolul și au reușit să iasă într-o toaletă, apoi la o scară și au scăpat în stradă,. Cu cinci minute înainte ca Turnul să se prăbușească...

Incapabilă să respire, a bătut din palme

899 27 3Pentagonul este cea mai mare clădire de birouri din lume și are cinci inele concentrice, o circumferință de top, care a salvat multe vieți în 11 septembrie 2001. Zborul 77 al American Airlines, care a lovit celebra clădire, a afectat partea de vest a Pentagonului, unde 184 de angajați au murit. Cei din cercul exterior, E Ring, pur și simplu nu au avut nicio șansă, dar totuși, Sheila Moody a supraviețuit. La momentul atacului, femeia a auzit „un sunet șuierător, apoi o bubuitură, în timp ce un val mare de aer și o minge de foc au intrat în birou”. Deși calea spre siguranță era la doar câțiva metri distanță, Moody nu a putut să o vadă prin fumul gros, nici nu putea striga, pentru că aproape nu putea respira. În pragul leșinului care i-ar fi adus moartea, i-a venit o inspirație fenomenală: „Am început să bat din palme”. Sergentul Chris Brahman a auzit-o, a stins flăcările dintre ei și a dus-o afară.

„Am zburat dintr-o parte a podelei în cealaltă”

899 27 4Până la 200 de persoane au fost înghesuite în 78 Sky Floor, de la Turnul de sud - un punct de transfer între lifturile locale și cele express - când zborul 175 al United Airlines a tăiat direct prin clădire. Ling Young a fost unul dintre supraviețuitori. „Am zburat dintr-o parte a podelei în cealaltă parte. Când m-am ridicat, a trebuit să împing lucrurile și corpurile de pe mine. Ochelarii mei erau plini de sânge...”, își amintește Young, care deja avea arsuri severe și era în stare de șoc. Apoi a auzit vocea unui tânăr: „Am găsit scările. Urmează-mă”. Young își amintește că omul purta o bandană roșie. La etajul 61, bărbatul, care mai salvase pe cineva cărându-l în spate, le-a spus amândurora să continue să coboare, apoi s-a dus din nou la etaj. Eroul care a devenit cunoscut sub numele de „Omul în bandana roșie” este Welles Crowther, un dealer de acțiuni.

27 de ore între bare de metal, cu un picior tăiat

Genelle Guzman se afla în biroul său de la etajul 64 când a văzut o minge de foc apropiindu-se. Ca toți ceilalți din turnurile lovite, nu avea idee ce se întâmplase. În timp ce toată lumea încerca să scape, un sistem de alarme prin interfon a oprit-o pe Guzman pe loc. Acolo a rămas, alături de alți câțiva oameni, până când zborul United 175 s-a izbit de clădirea opusă. Atunci au decis cu toții să fugă, dar Turnul de sud se prăbușea și trimitea spre „fratele” lovit resturi, foc și fum. Guzman nu știe cum a ajuns jos - capul ei era fixat între doi stâlpi de beton și piciorul era atât de rău tăiat, încât era aproape amputat. Dar ea era în viață. Și a supraviețuit astfel, într-un labirint fierbinte de oțel răsucit, pentru 27 de ore incredibile, înainte să fie găsită.

A văzut avionul cu o secundă crucială mai devreme

899 27 5În Turnul de nord, nimeni din zona de impact a zborului 11 al American Airlines nu a supraviețuit. Avionul a sigilat soarta a aproximativ 1.400 de persoane, de la etajul 93 în sus. Printre cei mai norocoși a fost Stanley Praimnath. După ce primul avion a lovit clădirea opusă, coborâse în holul Turnului de Sud, unde un paznic i-a spus că Turnul este sigur. Așa că Praimnath s-a întors la biroul său. La un moment dat, întâmplător, a aruncat o privire spre Statuia Libertății: „Atunci am văzut avionul”. Câteva secunde mai târziu, Praimnath a intrat sub biroul său, în timp ce impactul distrugea totul în jur - o bucată din aripa avionului s-a înfipt chiar în ușa biroului. Praimnath a fost îngropat sub dărâmături. În cele din urmă, un necunoscut i-a auzit strigătele și l-a eliberat de resturi, cu prețul trecerii peste bucăți de mobilier care ardeau.

Pasiunea lui Joseph Lott pentru cravatele de artă i-a salvat viața - s-a oprit să-și schimbe ținuta cu două minute înainte ca primul avion să lovească în locul unde bărbatul avea o întâlnire de afaceri

Îngerul păzitor al pompierilor

Josephine Harris a început să-și evacueze biroul de la etajul 73, după ce primul avion a lovit Turnul de nord. Dar avea o traumă la un picior, în urma unui accident rutier, și se mișca mai greu. Între timp, Turnul de sud se prăbușise. O echipă de pompieri a ținut cu tot dinadinsul s-o salveze pe Harris și așa au rămas toți prinși în anumite „buzunare” formate între scările clădirii care începuse să se năruie. Faptul că nu au abandonat-o pe Josephine le-a salvat viața tuturor - deasupra și dedesubt, nimeni nu a supraviețuit. „Dumnezeu ne-a dat puterea și curajul să o salvăm pe Josephine și, fără să știm, ne salvam astfel și pe noi înșine”, a povestit mai târziu căpitanul echipei de pompieri.