de Cătălina Tăgârță
Mulți oameni nu înțeleg de ce nu reușesc să obțină rezultatele pe care și le doresc, deși se pregătesc toată viața să devină buni. Problema este că ei pur și simplu se pregătesc „ca să fie pregătiți”, cum spunea cineva, dar nu îndrăznesc să acționeze. Dar, pentru a își atinge rezultatele, ar trebui să urmeze procesul „înveți un pic, aplici un pic, mai înveți un pic, iar mai aplici un pic”. Astfel înveți și din greșeli, te perfecționezi și devii din ce în ce mai bun. Dar… de ce mulți oameni, chiar și dintre cei care citesc aceste rânduri și sunt de acord cu ceea ce spun, nu vor acționa? Răspunsul este simplu: pentru că au stimă de sine scăzută. Iar în continuare voi povesti despre ce înseamnă acest lucru.
„Cea mai importantă persoană din viața ta ești tu”
Conform DEX, stima de sine înseamnă prețuirea sau respectul determinate de meritele sau calitățile cuiva sau a ceva, considerație, atitudine respectuoasă. Puteți stima alte persoane, dar și pe voi înșivă. Mulți oameni îi stimează pe cei din jur, dar uită să se prețuiască pe ei. Iar dacă nu se iubesc pe ei, nu au cum să ofere celor din jur valoarea pe care o merită. John C. Maxwell spune: „Cea mai importantă persoană din viața ta ești tu”, așa că fiți atenți ce vă spuneți, cum o spuneți și ce faceți. Stima de sine nu este ceva cu care vă nașteți. Mulți o confundă cu încrederea, dar este puțin mai mult de atât. Nu e vorba doar despre a avea sau nu încredere, ci efectiv de a vă valoriza pentru ceea ce sunteți și ce faceți, de a vă accepta, de a ajunge să vă iubiți, să vă prețuiți pentru simplul fapt că existați. Și să realizați că, dacă ceva e în neregulă cu voi, stă în puterea voastră să schimbați lucrurile în bine, astfel încât să ajungeți la acea versiune a voastră de care să fiți mândri. Deci, vestea bună este că puteți învăța să vă creșteți stima de sine. Însă aceasta nu este constantă de-a lungul vieții, astfel încât e nevoie să fiți mereu în acțiune și să aveți un comportament care să vă permită să vă perfecționați în permanență și să aveți o stimă de sine crescută.
Atenție la vocea critică interioară!
În copilărie, din interacțiunile cu părinții și prietenii apropiați, precum și din comportamentul acestora față de voi, se formează imaginea de sine. Dacă cei din jur apreciază punctele forte, vă veți concentra pe acestea, iar dacă ei sunt tot timpul critici, există riscul ca remarcile negative să devină o voce critică interioară mai târziu. Iar în funcție de toate acestea și de cât de mult valorizați imaginea formată se măsoară stima de sine. Cu alte cuvinte, cu cât vă vedeți pe voi înșivă într-o lumină mai bună, cu atât stima de sine va fi mai înaltă. Iar cu cât vă considerați inferiori celor din jur, vă victimizați și vă vedeți într-o lumină mai proastă, cu atât stima de sine va fi mai scăzută, în consecință și voi veți avea de suferit. Stima de sine poate fi influențată nu doar de oamenii pe care îi întâlnim, ci și de experiențele pe care le avem, de boală, de aspecte genetice, de gânduri și de credințe despre sine, comparații cu ceilalți, de tipul de personalitate sau de vârstă… Sunt cărți întregi scrise pe această temă. Spre exemplu, „Psiho-Cibernetica. Corectarea imaginii de sine”, de Dr. Maxwell Maltz, este o carte de referință în domeniu.
Nu rămâneți blocați în trecut
Stima de sine este definită de câteva componente importante:
Îmbunătățiți-vă și performați la niveluri optime
E important să evaluați stima de sine și, dacă este prea scăzută, să faceți tot posibilul pentru a o îmbunătăți, întrucât aceasta are un impact semnificativ asupra calității vieții. Fie vă ajută să vă bucurați de viață și să performați la niveluri optime fie, din contră, vă sabotați singuri și veți avea relații neplăcute cu cei din jur și veți obține cu greu sau deloc ceea ce vă propuneți.
Pe plan profesional, stima de sine crescută vă poate împinge pe un trend ascendent. Veți avea încredere în propriile competențe, veți fi dornic să învățați încontinuu, să vă dezvoltați și să vă afirmați în tot ceea ce faceți. Pe plan personal veți avea parte de împlinire, împăcare, compasiune, lipsa comparației cu ceilalți, o stare generală de bine și veți avea parte de relații satisfăcătoare indiferent că e vorba despre planul personal sau profesional.
Cum vă puteţi evalua
După ce ați aflat atâtea despre stima de sine, vă întrebați, probabil, cum puteți afla dacă aveți stima de sine scăzută sau crescută.
Aveți o stimă de sine scăzută dacă: îi puneți pe ceilalți pe primul loc; nu vă apreciați pentru ceea ce faceți; aveți o părere negativă despre voi; vă simțiți nesiguri mai tot timpul; aveți dificultăți în a comunica deschis; vă comparați adesea cu alte persoane; credeți că nu meritați să vi se întâmple lucruri frumoase sau că nu sunteți capabil să le obțineți.
Aveți o stimă de sine crescută dacă: aveți grijă de sine și de propriile nevoi; vă vedeți egali cu ceilalți; vă doriți să vă dezvoltați din punct de vedere personal; sunteți o persoană încrezătoare, sigură pe sine; puteți comunica asertiv cu ușurință; primiți feedback fără să vă supărați; vă acceptați propriile aspecte pozitive și negative; ştiți că sunteți o persoană valoroasă; vă comunicați nevoile/dorințele fără să vă simțiți vinovați sau rușinați; vă iubiți și vă îngrijiți; vă respectați; aveți curajul să încercați lucruri noi, chiar cu riscul de a eșua; aveți încredere că vă puteți descurca în situații dificile; nu luați lucrurile prea personal.
Zilele vin și trec, important e ce învățați din fiecare experiență în parte și cât de recunoscători sunteți la finalul zilei pentru experiențele avute.
Vă invit să faceți un test! Evaluați fiecare dintre afirmațiile de mai sus, doar cele de la stima de sine crescută, pe o scară de la 1 la 10, unde 1 înseamnă deloc, iar 10 este maxim/cel mai mult. La final adunați notele și faceți media aritmetică. Veți afla astfel cum staţi cu stima de sine și cât mai aveți de îmbunătățit. Însă nu uitați: dezvoltarea personală este un proces continuu, așa că nu puneți presiune pe voi și acționați cu pași mici, dar constant!