de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Corpurile de iluminat joacă un rol important atât în designul casei, cât și pentru a crea un ambient mai confortabil, constituind o cale rapidă de schimbare a decorului și de creare a ambianței potrivite pentru relaxare, pentru citit sau pentru petrecut timp cu cei dragi. Andra Marinescu (medalion), arhitect la emisiunea „Visuri la cheie”, de la PRO TV, ne-a oferit câteva soluții de iluminat, în funcție de spațiu, de design și stil, explicându-ne importanța corpurilor de iluminat în designul interior și exterior al casei tale.
„Țineți cont de temperatura de culoare”
- Cât de importantă este lumina într-o locuință?
- Este cea mai importantă! Prin lumină, în special cea artificială, puteți potența sau strica amenajarea. Este un aspect esențial în reușita unui proiect. Trebuie să avem mereu în vedere că iluminatul este de trei tipuri: general (spoturi aplicate/incastrate), punctual (suspensii decorative, proiectoare, candelabre etc.) și ambiental (benzi led de lumină indirectă, veioze etc.). De asemenea, în ultimul timp, câștigă tot mai mult teren iluminatul inteligent ce poate fi acționat din telefon, atât din casă, cât și de la mare distanță. Ca arhitect, îi am mereu aproape pe cei din echipa Dienergy care îmi oferă mereu consultanță în alegerea și implementarea celor mai noi și eficiente soluții în materie de iluminat rezidențial și nu numai.
- Care sunt aspectele de care trebuie să ținem cont atunci când alegem corpurile de iluminat?
- În primul rând, temperatura de culoare, adică lumină caldă, rece sau neutră. În al doilea rând, să avem grijă ca designul propriu-zis al corpurilor de iluminat să fie în acord cu amenajarea.
„Corpurile pe șină magnetică pot fi încastrate în gips-carton”
- Cât de importante sunt cromatica și designul?
- Cromatica poate potența sau estompa cantitatea de lumină. Într-un spațiu pastelat, lumina va fi mult mai puternică, culorile pastelate au proprietatea de a reflecta lumina, pe când într-un spațiu cu zone gri sau zone închise, lumina va fi absorbită și va părea mai slabă, chiar dacă puterea corpului de iluminat este aceeași. Designul este gândirea transpusă în vizual, este un aspect important al vieții oamenilor, care îi face să se simtă confortabil.
- Care este moda în materie de corpuri de iluminat?
- În ultimul timp, au câștigat foarte mult teren profilele minimaliste cu lumină led. De asemenea, vedem tot mai multe corpuri de iluminat pe șină magnetică. Aceasta are proprietatea de a putea fi încastrată în gips-carton, devenind, astfel, un detaliu fin în amenajare.
„Pe tavan, folosiți corpuri suspendate ca accent de design”
- Care sunt variantele pentru tavan și cum le alegem?
- Pe tavan puteți folosi corpuri de iluminat suspendate ca accent de design. Pentru un iluminat general eu vă recomand șinele magnetice cu proiectoare încastrate sau spoturile aplicate punctual. Sunt minimaliste și nu distrag atenția ca obiect în sine.
- Pentru un stil rustic, ce recomandați?
- Aici putem mixa suspensii cu inserții metalice și becuri tip Edison cu spoturi aplicate, ideal fiind să păstrați aceeași cromatică (negru). În general, subliniem stilul amenajării prin corpurile de iluminat tip accent și le completăm prin cele aferente iluminatului general.
„Vintage merge de minune cu stilul modern”
- Iar dacă mergem pe varianta clasic-modern?
- Aici putem să ne jucăm în voie cu șinele magnetice aplicate sau încastrate, spoturi, proiectoare sau candelabre moderne din profile led.
- Putem combina cu stilul vintage? Am observat că se poartă din ce în ce mai mult…
- Vintage merge de minune cu iluminatul modern. Există riscul cu alt tip de corp de iluminat să anulați valoarea stilului vintage.
„Mergeți pe leduri, sunt eficiente”
- Cât de puternică trebuie să fie lumina?
- Cred că aici depinde de preferințele fiecăruia. Însă pentru a avea un iluminat pe gustul fiecăruia puteți să folosiți sistem de dimare, pentru că, în prezent, aproape toate corpurile de iluminat pot avea această proprietate. Personal, îmi place lumina cât mai multă într-o locuință.
- Ce becuri alegem? Și acesta este un aspect important…
- Becurile ar fi bine să le alegem led. Sunt mai eficiente, consumă mai puțin și au durată de viață mai lungă.
„Lustra și aplicele sunt sigure, când nu aveți inspirație”
- Pentru zona de living, ce și cum alegem?
- La living avem nevoie de cel puțin două scenarii de iluminat. Unul de iluminat general (spoturi sau o suspensie centrală) și unul de iluminat ambiental pentru serile de popcorn în familie.
- Cum le așezăm?
- În așa fel încât să nu avem zone întunecate. De asemenea, trebuie dispuse pe tavan direct proporțional cu mobilarea camerei.
- Putem merge pe varianta set, lustră și aplice din aceeași gamă/categorie?
- Da, este o soluție sigură, pe care o puteți aplica atunci când nu aveți inspirație.
„Pentru dormitor, trebuie să aveți măcar două scenarii”
- Pentru dormitor? Ar trebui să fie o lumină mai slabă?
- Depinde de preferințe! Eu sunt genul de beneficiar care preferă lumina puternică. Indicat este să aveți și o sursă de iluminat puternică, pentru momentele când faceți curățenie seara, de exemplu. Astfel, și în dormitor este indicat să aveți măcar două scenarii. În cazul ăsta, puteți opta să faceți iluminatul ambiental cu banda led ascunsă în scafe (tavan, mobilier, pereți).
- Ce alegem, astfel încât să nu sufocăm spațiul?
- Corpurile de iluminat trebuie să fie cât mai discrete. Trebuie să simțiți lumina 90% și să vedeți corpul propriu-zis 10%.
„La bucătărie, sugerez amplasarea unei suspensii în zona mesei“
- Dar pentru bucătărie? Ce corpuri de iluminat alegem și cum le poziționăm?
- Aici aveți nevoie, în primul rând, de iluminat general. Sugerez proiectoarele direcționabile amplasate pe tavan. Aveți grijă la distanța la care le amplasați față de ușile mobilierului, să nu loviți peste ele, și iluminat bandă led la zona de corpuri suspendate pentru un extra iluminat la zona de blat. Dacă aveți loc de luat masa, sugerez amplasarea unei suspensii în acea parte.