Main menu

header

901 32 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Povești celebre de ieri și de azi, expuse cu originalitate, adaptate și chiar continuate peste timp se regăsesc între producțiile noii stagiuni. Scenele autohtone propun publicului titluri tentante, în montări ingenioase, cu distribuții strălucite, iar în continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.

Mariana Mihuț și Dana Dogaru, despre ororile războiului, în „Băieții de zinc”, la Teatrul Bulandra

Într-un context social marcat de brutalitatea conflictului absurd derulat la granițele României, un spectacol de teatru amintește publicului de fațetele nevăzute ale războiului. Dramele de pe frontul de acasă, trăite de victimele colaterale ale confruntărilor armate contemporane, sunt tulburător ilustrate în spectacolul „Băieții de zinc”, o nouă montare a regizorului Yuri Kordonski, pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. Piesa este o adaptare a romanului „Soldații de zinc” al jurnalistei Svetlana Aleksievici, în care războiul din Afganistan este reflectat din perspectiva mamelor, soțiilor și surorilor soldaților ruși, mulți întorși acasă în sicrie sigilate, de zinc. Efectele unui conflict nejustificat și neasumat, purtat în numele „altcuiva”, sunt impresionant dezvăluite în mărturisirile eroinelor magistral interpretate de Mariana Mihuț, Dana Dogaru, Ana Ioana Macaria, Mirela Gorea, Rodica Lazăr, Profira Serafim și Camelia Maxim. Primele reprezentații ale spectacolului „Băieții de zinc” sunt programate pe 23 și 24 septembrie, de la ora 19:00, la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra.

„Romeo și Julieta”, în premieră la Teatrul Național din Sibiu

O celebră poveste de dragoste, care a străbătut timpul demonstrându-și actualitatea se prezintă acum publicului într-o montare originală și îndrăzneață, pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Pe 24 septembrie (ora 19:00) și 25 septembrie (ora 17:00), la Sala Mare puteți vedea primele reprezentații ale spectacolului „Romeo și Julieta”, o montare semnată de Andriy Zholdak. Regizorul ucrainean propune spectatorului o adaptare modernă a textului clasic, integrată în realitățile vremii, povestea celor doi îndrăgostiți fiind reconstituită în stilul unui montaj cinematografic, nonlinear, care pune în valoare limbajul poetic al lui Shakespeare. O echipă de tineri protagoniști, actori și studenți, între care îi amintim pe Crina Dumitrașcu, Radu Costea, Iustinian Turcu, Andrei Gîlcescu, Gabriela Pîrlițeanu, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Ștefan Tunsoiu și Andrada Oltean, construiește pe scenă un univers aparte, în care dragostea depășește cu încăpățânare granițele logicii și obstacolele morale, impunându-și puterea cu noblețe și curaj.

„O comedie cu olteni”, jucată impecabil de moldoveni, la Ateneul din Iași

901 30 2Zarva oltenească, încinsă sfătos, la marginea gardului, se dezvăluie în toată splendoarea sa pe scena Ateneului din Iași, unde pe 26 septembrie, de la ora 19:00, la Sala „Radu Beligan”, puteți vedea „O comedie cu olteni”, după Gheorghe Vlad, într-o montare strălucită semnată de Ovidiu Cuncea. Intriga pornește de la un conflict între vecini, motivul fiind rățoiul unuia care a mâncat lăptucile din curtea celuilalt, sau mai degrabă o răbufnire a bărbăției celor doi vecini ținuți din scurt de nevestele aprige. Surprinzător, însă, copiii celor două familii rivale se iubesc în secret și vor să fugă în lume, iar peste toate se adaugă intervenția organului de partid (acțiunea se petrece în „Epoca de Aur”), care trebuie să controleze și să organizeze viața sătenilor. Partiturile energice și pătimașe sunt interpretate de protagoniștii Codrin Dănilă, Erica Moldovan, Mara Lucaci, Dumitru Florescu, Mălina Balcan, Răzvan Grosu, Gelu Ciobotaru și Florin Gorgos. Comedia este prilejul unei întâlniri de neuitat cu umorul nefiltrat și dezinvolt, specific oltenesc, acțiunea derulându-se dinamic și fiind marcată de spectaculoase răsturnări de situație.

„Cavalleria Rusticana” și continuarea sa, „După 12 ani”, în premieră la Cluj

Stagiunea Operei Naționale din Cluj se deschide în această săptămână cu premiera operei „Cavalleria Rusticana”, de Pietro Mascagni, care reunește în aceeași reprezentație și continuarea intrigii, respectiv opera „După 12 ani”, de Mario Menicagli. Astfel, povestea tragică a lui Alfio, care îl ucide pe amantul soției sale, este continuată după 12 ani, când soțul gelos este eliberat din închisoare și, măcinat de remușcări, caută iertarea comunității. Opera „După 12 ani” a fost publicată în timpul pandemiei și lansată în premieră absolută vara trecută, la Catania. Primele reprezentații ale spectacolului „Cavalleria Rusticana” - „După 12 ani”, sunt programate pe 24 și 25 septembrie, de la ora 18:30, la Sala Mare a Operei clujene, ambele fiind onorate de prezența compozitorului Mario Menicagli. Montarea regizoarei Mihaela Sandu se bucură de două distribuții, între protagoniști numărându-se: Geani Brad/ Cristian Hodrea, Adrian Dumitru/ Cristian Mogoșan, Liliana Neciu/ Andrada Ioana Roșu-Vaida, Eusebiu Huțan/ Sorin Lupu, acompaniați de Corul și Orchestra Operei din Cluj, condusă de la pupitru de maestrul Adrian Morar.

Moravuri mereu actuale: „Titanic Vals”, la Teatrul Odeon din București

901 30 3O producție de succes a Teatrului Odeon din Capitală revine în fața publicului în această stagiune. Pe 22 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Majestic, puteți vedea comedia „Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu, într-o montare remarcabilă semnată de Alexandru Dabija. Povestea construită în jurul familiei Necșulescu, peste care pică „povara” unei moșteniri care tinde să schimbe peste noapte statutul social, relațiile și comportamentul rudelor și apropiaților, își păstrează prospețimea și savoarea chiar și la 90 de ani de la lansare. În montarea de la Teatrul Odeon dantela de intrigi și comploturi de familie este însăilată cu măiestrie, pe un fir clasic, ca un macramé generos. Actori remarcabili, precum Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Ionel Mihăilescu, Antoaneta Zaharia, Nicoleta Lefter, Alexandru Papadopol, Ioan Bătinaș sau Pavel Bartoș își pun amprenta asupra celebrelor personaje, oferind publicului un spectacol viu, colorat și îndrăzneț.