Main menu

header

901 28 1de Roxana Istudor şi Siviu Ghering

De mai mulți ani, vedetele de top de la Hollywood recurg, pe lângă interpretări actoricești remarcabile, și la transformări extreme pentru roluri care le propulsează în linia întâi a celebrității. De la scăderi spectaculoase în greutate până la acumulare masivă de kilograme sau de musculatură, starurile se întrec în a demonstra publicului că își pot împinge corpul peste limite.

Chris Hemsworth

901 28 2Dintre toți actorii care au trebuit să acumuleze masiv masă musculară pentru un film, puțini s-au angajat în această sarcină cu un asemenea zel și cu un succes fulminant precum Chris Hemsworth, când a interpretat rolul lui Thor. Încă de la început, pentru primul film al seriei care are în centru faimosul personaj fantastic, Hemsworth a intrat în sală cu antrenorul și fostul pușcaș marin Duffy Gaver, care a aplicat o abordare de culturism, cu o atenție atentă acordată brațelor și umerilor lui Hemsworth. Actorul a fost un model de consecvență, iar fizicul pe care și l-a construit a făcut din „Chris Hemsworth Workout” cea mai frecventă căutare care apare alături de numele actorului pe Google. 

Christian Bale

901 28 3Pentru rolul lui Trevor Reznik, un mașinist cu insomnie severă, Christian Bale trebuia să arate drastic de subțire, așa că a slăbit enorm - 63 de kilograme. Actorul a urmat o dietă de-a dreptul draconică: timp de aproape patru luni, a mâncat doar o conservă cu ton și un măr pe zi, mai precis 260 de calorii în 24 de ore. „Meniul” de groază a fost completat cu cafea neagră și apă. Mai mult, pentru a accelera procesul, Bale a făcut și antrenamente intense - cardio și rezistență (ridicări de greutăți). Fără să se sinchisească de reacțiile corpului său, starul s-a îngrășat cu 20 de kilograme pentru a-l juca pe Irving Rosenfeld, în „Țeapă în stil american”, interpretare pentru care a recurs chiar la a-și rade jumătate din podoaba capilară, ca să-l imite până la ultimul detaliul pe faimosul escroc. Din păcate, efectele au fost semnificative - încercând să imite și mersul lui Rosenfeld, Bale s-a ales cu o hernie de disc și cu o scădere în înălțime!

Jonah Hill

Greutatea lui Jonah Hill a fluctuat incredibil într-o perioadă relativ scurtă, în pofida recomandărilor nutriționiștilor, care afirmă că un astfel de proces periclitează serios sănătatea. Dar actorul nu a dat înapoi - a slăbit pentru comedia de acțiune „22 Jump Street, o adresă de pomină”, apoi a pus 40 de kilograme pentru rolul său din „War Dogs: Tipii cu arme”. După atâtea experimente prin care a trecut, corpul lui Hill s-a resimțit, iar actorul păstrează astăzi o greutate normală în mod constant, departe de extremele amintite, indiferent că au fost „pe plus” sau „pe minus”.

Matthew McConaughey

Poate ceea ce șochează cel mai mult în filmul „Dallas Buyers Club” este extrema scădere în greutate a actorului Matthew McConaughey. Starul a scăpat de nu mai puțin de 40 de kilograme pentru povestea bazată pe fapte reale a pacientului cu SIDA Ron Woodroof, care „se ia la trântă” cu Guvernul SUA. McConaughey a explicat ulterior cum, în ciuda îngrijorărilor celorlalți cu privire la potențialul impact negativ asupra sănătății sale, a descoperit că avea foarte multă energie mentală, care l-a ajutat să termine filmările. „Cantitatea de energie pe care am pierdut-o de la gât în jos am câștigat-o de la gât în sus. Deci, în timpul filmărilor, am avut atâta energie, că nu mi-au mai trebuit decât patru ore de somn pe noapte”, își amintește vedeta. Matthew McConaughey a apelat la un nutriționist și și-a stabilit patru luni ca țintă pentru a slăbi atât de spectaculos. „Am avut mesele programate, am slăbit ca un mecanism de ceas și am ajuns la greutatea dorită”, adaugă starul. Pe de altă parte, în „Goana după aur”, starul texan a pus 21 de kilograme și s-a lăsat de sport, pentru alt rol de marcă. „Mâncam mereu cheeseburgeri. Copiii mei au iubit faza asta, eram Căpitanul Distracție”, punctează actorul, care adaugă, totuși, că în perioada filmărilor nu mai putea să urce nici până la etajul al doilea.

Natalie Portman

901 28 4Rolul din „Lebăda neagră” a fost ca o adevărată pedeapsă pentru Natalie Portman, care s-a temut chiar că a mers prea departe și că ar putea să-și cauzeze singură daune ireparabile. Actrița, și așa foarte subțire din construcție, a dat jos 20 de kilograme pentru interpretarea care i-a adus un Premiu Oscar. Portman a mâncat doar morcovi și migdale, într-o dietă teribilă, cu care susținea opt ore de repetiții de balet pe zi. În această perioadă, a suferit câteva accidentări serioase și a realizat că „toți dansatorii evoluează cu musculatură care doare, cu entorse sau cu alte astfel de suferințe - de pe scenă merg direct la gălețile cu gheață. Au fost câteva nopți în care am crezut că voi muri, literalmente. A fost pentru prima dată când am înțeles că un rol te poate cotropi până într-acolo încât să te doboare”, povestește Portman.

Jared Leto

Pentru a-l interpreta pe asasinul lui John Lennon, Mark David Chapman, în filmul „Capitolul 27”, Jared Leto a fost nevoit să se îngrașe 30 de kilograme, pentru a se apropia mai bine de fizicul ucigașului. Până la sfârșitul filmărilor, greutatea suplimentară avea un cost enorm - actorul aproape nu mai putea merge cum trebuie pe platou. Conștient de extremele la care și-a supus corpul pentru a fi convingător în rol, Leto afirmă că nu este sigur că a fost cea mai înțeleaptă alegere: „Doar pentru că poți slăbi la loc nu înseamnă că impactul nu mai este acolo”, afirmă starul, care în urma acumulării excesive de kilograme s-a ales cu gută și a ajuns să ia medicamente.

Charlize Theron

901 28 5Una dintre cele mai frumoase actrițe de la Hollywood, Charlize Theron, a pus 30 de kilograme pentru „Monstru”, filmul în care sfidează imaginea strălucitoare, de chip perfect, pe care a avut-o întotdeauna actrița în rândul cinefililor din toată lumea. Rolul lui Aileen Wuornos, o ucigașă în serie, a acaparat-o complet pe vedetă, care, pentru a fi credibilă, și-a dat peste cap tot stilul de viață, a mâncat în neștire gogoși și chipsuri de cartofi. În plus, a adoptat sedentarismul, care, după cum afirmă, „făcea parte din felul de a fi al personajului”. Charlize Theron și-a supus corpul și unui proces invers, slăbind îngrozitor pentru „Idilă de noiembrie”, în care interpretează rolul unei tinere femei pe moarte.

Demi Moore

Transformarea în locotenentul Jordan O’Neil, prima femeie pușcaș marin, în filmul „G.I. Jane”, nu a fost o sarcină ușoară pentru Demi Moore. Antrenamentul și dieta sa au fost cât se poate de dure și de autentice, cu sesiuni de forță, cardio și arte marțiale. Pentru a intra în rol, frumoasa actriță își începea programul de exerciții la ora 4:00 - curse de obstacole cum fac pușcașii marini americani în viața de fiecare zi, exerciții complexe de tip militar, alergare subacvatică, flotări cu un braț etc. - și îl termina înainte de începerea filmărilor. Rolul a devenit emblematic, iar actrița, văzută ca un sex-simbol, a stabilit o bornă în cinematografia de top.

Tom Hanks

901 28 6Atunci când Tom Hanks a decis să interpreteze rolul principal din „Naufragiatul” („Cast Away”), s-a filmat prima parte, apoi actorului i s-a dat pauză un an, în care să piardă aproape 25 de kilograme. Hanks era trecut de vârsta de 40 de ani la acel moment, iar regimul la care s-a supus a fost unul draconic - dietă strictă și regim de exerciții fizice dure. Starul nu s-a plâns, dar a punctat efectul pe care îl poate avea o astfel de transformare: „Ideea de a veghea constant, timp de patru luni, ceea ce am mâncat, precum și cele două ore pe zi în sala de gimnastică, cu un tip de antrenament monoton, nu sunt deloc pline de farmec”, a spus Hanks. Într-adevăr, dieta sa consta în principal din crab, legume, foarte puțini carbohidrați din fructe, lapte de cocos și apă. Când actorului i se făcea foame, consuma cantități mari de legume. Acest regim, accesibil și pe scară largă, întrucât nu implică înfometare, a devenit ulterior cunoscut sub numele de Dieta Castaway.

Anne Hathaway

901 28 7Pentru a interpreta rolul din „Mizerabilii”, Anne Hathaway a mers până la capăt cu transformarea - și-a tuns fără milă minunatele șuvițe și a slăbit alte aproape 25 de kilograme, deși este oricum foarte subțire. Dieta sa a fost pe alocuri de-a dreptul extremă, cu un total de 500 de calorii pe zi, pentru a scurta timpul în care să ajungă la rezultatul dorit. În primă fază, Hathaway a dat jos 10 kilograme cu ajutorul unei detoxificări prelungite, apoi a pierdut alte 15 kilograme consumând doar două batoane subțiri de pastă de fulgi de ovăz pe zi. Pentru Hathaway, experiența a fost una teribilă și nu se sfiește s-o recunoască: „Trebuia să fiu obsedată de greutate - ideea era să arăt ca aproape de moarte. Privind în urmă la întreaga experiență - și nu o judec în niciun fel - a fost cu siguranță și puțină nebunie la mijloc, o rupere completă de realitate. Când s-au terminat filmările și am ajuns înapoi acasă, mi-au trebuit săptămâni pentru a mă simți din nou bine în propria piele”.

Edward Norton

Atunci când Edward Norton a apărut în pelicula „Povestea X a Americii”, cinefilii au fost de-a dreptul șocați și aproape nu l-au recunoscut pe actorul cam solid și cu părul nearanjat pe care îl știau. Imaginea lui Derek Vinyard, personajul neo-nazist impunător fizic, era uimitoare în interpretarea lui Norton. Actorul petrecuse ceva timp ridicând greutăți mari, făcând genuflexiuni și urmase în paralel un regim bogat în proteine. Atunci când au început filmările pentru pelicula care avea să-l propulseze imediat pe Norton printre starurile care sunt capabile de orice transformare pentru un rol, actorul avea în plus 30 de kilograme de mușchi.

Pentru rolul Bridget Jones, actriţa Renee Zellweger a mâncat tot ce a vrut, a pus 15 kilograme, a trecut de la mărimea 4 la mărimea 14, dar s-a ales cu o nominalizare la Premiile Oscar

Emma Stone

901 28 8Cum s-a transformat Emma Stone în legenda tenisului Billie Jean King? Într-un mod uimitor și prin eforturi duse la extrem. Pentru că actrița nu are nici pe departe structura fizică a sportivei pe care a interpretat-o, Emma a recurs, sub supravegherea unui antrenor personal, la creșterea aportului de calorii și de grăsimi, ceea ce i-a sporit masa musculară și a ajutat-o să ajungă să arate ca un sportiv profesionist de top. În același timp, însă, din cauza antrenamentelor intense, actrița resimțea tot timpul o foame chinuitoare, așa că a fost nevoie de recursul la shake-urile cu proteine, pentru că a o forța să mănânce ar fi însemnat să-i mărească dimensiunile stomacului. La capitolul antrenament, Stone a făcut exerciții grele - dimineața lucra împingeri, genuflexiuni și aruncări de greutăți (ajunsese la 83 de kilograme la o singură ridicare!), iar după-amiaza trecea la sesiuni dure pentru abdomen și brațe. Antrenorul său declara ulterior că Emma Stone ajunsese să se identifice complet cu celebra jucătoare de tenis.

Jake Gyllenhaal

Un plus de 15 kilograme de musculatură a pus Jake Gyllenhaal pentru a juca rolul unui boxer de categorie medie, în filmul „Southpaw”, antrenându-se șase ore pe zi, timp de șase luni, inclusiv la sala de sport din Las Vegas a campionului Floyd Mayweather. Aceste sesiuni dure de pregătire și timpul foarte îndelungat pe care îl petrecea la sala de antrenament l-au costat mult pe Gylenhall, inclusiv relația cu Alyssa Miller. Conștient de sacrificiile făcute, actorul afirmă că nu este dornic să încerce din nou presiunea enormă pe care a pus-o pe propriul corp: „Este un angajament imens”.

Ben Kingsley nu s-a limitat la o oarecare asemănare cu Mahatma Gandhi, pentru filmul cu același nume, ci s-a contopit cu rolul - a slăbit enorm, a trecut la o dietă vegetariană, și-a ras părul de pe cap, a studiat yoga și a învățat să țeasă bumbac

Ryan Gosling

La începutul carierei sale, pentru rolul lui Jack Salmon, un tată în cruntă suferință, din filmul „Din Raiul meu”, sex-simbolul de azi Ryan Gosling era convins că personajul trebuie să fie solid, să aibă cam 100 de kilograme, așa că se pregătea pentru interpretare… bând înghețată topită în loc de apă, până s-a îngrășat cu aproape 30 de kilograme. Când l-a văzut regizorul, l-a concediat, cu doar câteva zile înainte de debutul filmărilor, înlocuindu-l cu Mark Whalberg. „Când am ajuns pe platoul de filmare, a rezultat că judecasem totul greșit. Dintr-o dată, eram un actor foarte gras și fără slujbă”, își amintește Gosling, care a depășit momentul, a pierdut kilogramele și a devenit un star fermecător, foarte bine cotat în lumea cinematografiei.