de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Cine a spus că mobila veche nu mai este la modă sau nu se poate îmbina cu un stil modern pentru un aspect inedit? Dar piesele peste care s-a așternut praful timpului devin o problemă atunci când se deteriorează sau nu mai sunt la modă. Pentru astfel de situații, Ramona Perja (medalion) oferă o soluție la îndemână. Comercializează antichități, mobilă și accesorii, culese de pe la cele mai vestite târguri din Europa, iar dacă este nevoie, le și recondiționează. Ne-a împărtășit din pasiunea ei care s-a transformat într-o afacere de mare succes.
„Avem seturi de mese și scaune, canapele și accesorii”
- Ramona, cum ți-a venit ideea să comercializezi antichităţi?
- Avem un magazin în Câmpulung Muscel, județul Argeș, cu produse de mobilier vechi. Adică, credențe, dulapuri, comode, birouri, seturi de mese și scaune, canapele, dar și accesorii, lustre, porțelan, tablouri, statuiete, produse din cupru și bronz etc. Eu locuiesc din 2006 în Olanda și acolo am început să vizitez târgurile de antichități și curiozități. Îmi place la nebunie vâlvota, strigătul comercianților și poveștile lor, aglomerația și forfota oamenilor. Inevitabil, am început să cumpăr produse mici: bijuterii vechi, produse micuțe din onix, poze, seturi de tacâmuri argintate sau obiecte care îmi plăceau foarte mult și pe care le păstram pentru mine. Ca orice hobby serios, produsele s-au înmulţit și am început să trimit din ele și în România, la casa noastră de la țară. Când trimiteam produse, le etichetam pe cele pe care le voiam eu neapărat pentru o anumită cameră a casei sau într-un anumit colț, până când reușeam să trimit altele...
- Și cum a luat naștere magazinul?
- În fiecare vacanță când veneam în România, îmi plăcea să văd ce am mai achiziționat și să le povestesc prietenilor sau cunoștințelor de unde sunt luate. Am primit multe aprecieri și, totodată, sfatul să facem ceva, să ne expunem obiectele. Așa am închiriat un spaţiu comercial și am început prezentarea lor.
„Cele mai noi sunt retro, anii ’70, până în ’90 inclusiv”
- Ce produse intră în categoria antichităţilor?
- Și eu sunt în proces de educare și capăt experiență și cunoștință despre obiectele vechi, ca să reușesc să fac o clasificare. Produsele mai vechi de 30 de ani sunt considerate vintage, iar cele mai noi sunt retro, anii ’70 până în ’90 inclusiv. Produsele mai vechi de anii 1920 sunt considerate „antichități”.
- A revenit trendul „vechiului”?
- Eu cred că acest trend al vechiturilor a revenit prin expunerea noastră, a consumatorilor, la ofertele comercianților și prin produsele multe care sunt aduse din străinătate în târguri. Media și televiziunea ne influențează și stilul vestimentar, și stilul de viață în care se introduc uneori elemente vintage sau de natură retro.
„Au un iz aparte, sunt pline de povești și de istorie”
- De ce crezi tu că produsele de mobilier vechi sunt încă la căutare?
- Produsele de mobilier vechi sunt la căutare pentru că au un iz aparte, sunt pline de povești și de istorie, sunt melancolice și au, pentru cunoscători, o valoare emoțională.
- Ce fel de produse cumperi?
- Îmi plac produsele de mobilier greu, din lemn masiv și puternic, sculptate, să simt că sunt strajnice și mai pot ține încă 100 de ani. Mă fascineză sculpturile pastorale, cele care spun o poveste sau care identifică o perioadă a anilor trecuți, dar și mobilierul în stil baroc. În general, produsele sunt 100% din lemn și foarte puține sunt furniruite sau cu ornamente.
„Le iau din târguri, de la colecționari”
- De unde şi cum aduceţi obiectele de mobilier? Spuneai că le iei şi din Olanda...
- Noi aducem produse de mobilier greu din Olanda, pentru că aici am eu timp să le caut, să le vorbesc și să le simt. Merg la târguri, la colecționari, la case de licitație sau urmăresc un anunț în ziar, iar apoi achiziționez produsele și le stochez într-un spaţiu de colectare aici, aproape de casă. Uneori, merg și în Belgia sau îmi sunt aduse de cunoștințe din Franța. Odată ajunse în țară, produsele sunt aranjate de părinții mei în magazine, iar mama are o plăcere deosebită în a schimba aranjamentele la câteva săptămâni. Așa că, la noi arată de fiecare dată diferit.
- Ce se caută? Ce vor clienţii voştri?
- Clienții, în general, vin la noi pentru mobilarea totală a unei case sau înlocuirea în sufragerie cu un mobilier în stil vintage sau pur și simplu sunt doar în trecere, să vadă ce am adus nou. Dar și cei care vin doar în vizită ajung să fie prinși în pânzele trecutului, și pleacă de la noi cu câte un obiect mic.
„Procesul durează până la o lună și e costisitor”
- Comercializaţi produse care nu necesită recondiţionare?
- În general, încerc să aduc produse care nu necesită recondiționare, deoarece este foarte greu în momentul de față să găsim meșteşugari buni ce pot recondiționa sau retapisa un produs.
- Și dacă aveți, totuși, nevoie pentru anumite elemente?
- Lucrăm cu un ceasornicar în vârstă care ne recondiționează ceasurile sau pendulele, și avem și cunoștințe ce ne pot restaura mobilierul în cazul în care este nevoie.
- Cât durează procesul de recondiţionare? De exemplu, în cazul unei tapiserii?
- Procesul de recondiționare poate dura până la o lună și este, în general, foarte costisitor din punct de vedere financiar. În cazul unei retapisări, o canapea, de exemplu, aceasta poate fi restaurată și adusă în starea de nou, dar devine aproape inaccesibilă ca preț pentru un cumpărător mediu. Deci, în general, ne ferim de produsele care necesită recondiționare.
„Se poate combina perfect cu un stil modern“
- Dacă un client vrea să schimbe culoarea unei noptiere sau a unui dulap, puteţi rezolva cerinţa?
- Eu mă feresc, în general, de acel mobilier brocant (alb) sau acel restyle. Ține de gust și de alegere. Consider că un obiect vechi își păstrează farmecul dacă rămâne așa cum este și nu văd necesitatea transformării lui cu o altă culoare. Apreciez artiștii care pot face această modificare, iar dacă un client este doritor, avem informații și numere de telefon disponibile. Mobilierul vechi are, după părerea mea, un farmec aparte, are o poveste, are o istorie și trăinicie, iar mie îmi place ideea de a lăsa un respectiv obiect să creeze, într-o nouă casă sau o nouă locație, o nouă poveste.
- Crezi că, deşi este vechi, uzat, se îmbină cu un stil clasic modern?
- Se poate combina perfect și cu un stil modern, iar asocierea unui obiect antic, vintage sau retro cu unul industrial este perfectă! Dar, repet, este o chestie de gust!