de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
În timp ce imaginile reprezintă o mare parte din ceea ce definește un film, combinația cu sunetul și cu muzica dau măsura unei experiențe cinematografice complete. Prin longevitatea lor, unele astfel de melodii din filme celebre lansate în cei aproape 100 de ani de cinematografie și-au câștigat un loc de frunte pe lista pieselor nemuritoare.
„Take My Breath Away” - „Top Gun”
Interpretată de trupa Berlin, piesa „Take My Breath Away” a avut un debut ciudat. „Era o temă care îmi rula în minte de ceva vreme”, își amintea, la un moment dat, compozitorul Tom Whitlock. Dar balada, care era menită să fie „un succes uriaș” a început cu stângul - nu a ajuns nr. 1 o bună bucată de vreme. Doar că a fost cineva de la Columbia care nu a renunțat și a difuzat piesa până când a cunoscut o popularitate mondială, iar astăzi este indisolubil legată de filmul „Top Gun”.
„Some Day my Prince will come” - „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”
Filmul inovator și legendar de animație „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” este cunoscut în toată lumea și se potrivește foarte bine ideii de „clasic”. Bine aspectată de muzică, povestea include o piesă memorabilă, rămasă cunoscută și azi în toată lumea - „Some Day my Prince will come” (voce Adriana Caselotti), în care personajul animat împărtășește cu întreaga lume visurile sale de iubire. Cântecul a fost reluat ulterior de nenumărate ori, și în muzica pop, și în jazz.
„Cabaret”
Personajul Sally Bowles cântă melodia principală în musicalul „Cabaret”. Scena este plasată într-un club de noapte, în timpul ascensiunii Germaniei naziste, și este în esență o odă către evadare și un îndemn ca toată lumea să scape de coșmarul sinistru care învăluia lumea. Liza Minnelli interpretează personajul devenit legendar în versiunea cinematografică, iar pentru interpretarea sa din film a câștigat un Premiu Oscar pentru cea mai bună actriță.
„My heart will go on” - „Titanic”
Filmul epic de dragoste și dezastru al lui James Cameron, „Titanic”, a fost un fenomen de box office și de cultură pop. O mare parte din succesul mondial al peliculei se datorează piesei interpretate de Celine Dion, „My Heart will go on”. Balada pe care o știu aproape toți pământenii apare pe tot parcursul filmului. Cântecul a rămas foarte influent chiar și după aproape 20 de ani de la lansarea producției, atât în cinematografie, cât și în cultura pop.
„Diamonds Are a Girl’s Best Friend” - „Domnii preferă blondele”
Carol Channing a introdus piesa „Diamonds Are a Girl’s Best Friend” în producția originală de pe Broadway, din 1949, „Domnii preferă blondele”, dar piesa a devenit iconică odată cu interpretarea lui Marilyn Monroe, cea care a adus-o pe marele ecran. Personajul neuitatului sex-simbol interpretează cântecul, descriind cum se pot exploata bărbații pentru banii lor. După cum sugerează și titlul melodiei, diamantele sunt un element recurent pe tot parcursul filmului.
„Over the Rainbow” -„Vrăjtorul din Oz”
Balada „Over the Rainbow” este piesa centrală a ceea ce este considerat a fi unul dintre cele mai mari momente muzicale din istoria filmului, cu Judy Garland interpretând piesa în filmul „Vrăjitorul din Oz”. Garland o înfățișează pe micuța Dorothy Gale, care se luptă pentru a găsi un loc în care să nu existe „probleme”. Intrând masiv în cultura pop a întregii lumi, melodia face și astăzi parte din listele de cântece ale nunților din toată lumea și sunt puțini locuitori ai planetei care nu îi recunosc imediat acordurile.
„Sunetul muzicii”
Cântecul „Sunetul muzicii”, din filmul cu același titlu, este o introducere muzicală în universul personajului Maria, interpretat de Julie Andrews, care, de altfel, a făcut și piesa nemuritoare, cu glasul său de excepție. Scena emblematică de deschidere a filmului o înfățișează pe Julie Andrews în rolul Mariei pe un câmp deschis, cântând că „dealurile sunt vii de sunetul muzicii”. Atât melodia, cât și versurile sunt încă menționate în cultura populară și toți cinefilii consideră piesa una legendară.
„White Christmas” - „Hanul melodiilor”
Piesa pe care a interpretat-o legendarul Bing Crosby în filmul „Hanul melodiilor”, din 1942, încă face parte din lista preferințelor muzicale ale fiecărui Crăciun occidental, după opt decenii. Melodia „White Cristmas” a devenit un adevărat model de longevitate, popularitate și succes și, potrivit criticilor muzicali, va intra cu siguranță în topul celor mai iubite cântece de Crăciun din toate timpurile.
„Cei mai frumoși ani”
Cântec care dă și titlul unuia dintre cele mai faimoase filme din istoria cinematografiei, „The Way We Were” („Cei mai frumoși ani”) a rămas un hit care poartă semnătura Barbrei Streisand. Acesta a fost, de altfel, și titlul albumului de studio al actriței care a jucat în peliculă alături de fermecătorul Robert Redford, într-o producție devenită iconică. Piesa muzicală a impulsionat formidabil cariera lui Streisand și i-a adus un Premiu Oscar pentru cel mai bun cântec original.
„Moon River” - „Mic dejun la Tiffany”
Cântecul „Moon River” a fost interpretat de Audrey Hepburn în filmul de neuitat „Mic dejun la Tiffany”. Piesa are și o poveste emoționantă: compozitorul Johnny Mercer și-a bazat lucrarea pe experiențele și amintirile sale din copilărie, iar succesul cântecului i-a revitalizat cariera complet, la scară internațională. Melodia a intrat în galeria pieselor legendare și a câștigat un Premiu Oscar pentru cel mai bun cântec original.
„Cântând în ploaie”
Filmul „ Cântând în ploaie” se situează la loc de cinste în istoria aproape seculară a cinematografiei, iar piesa muzicală care dă titlul filmului este o parte importantă din acest succes mondial. Filmul clasic are o serie de scene fără egal, pline de energie, în frunte cu secvențele în care actorul Gene Kelly cântă și dansează pe melodie în timp ce se stropește în bălți generate de o ploaie torențială. Piesa muzicală este încă utilizată în numeroase producții contemporane și a devenit un moment de referință în cinematografie.
„As Time Goes By” - „Casablanca”
Unul dintre filmele de dragoste iconice din istoria cinematografiei, „Casablanca”, în care strălucesc Ingrid Bergman și Humphrey Bogart, include piesa nemuritoare „As Time Goes By”. Scris inițial în 1931, cântecul a apărut în filmul din 1942 ca un motiv recurent. Personajul Sam, jucat de Dooley Wilson, cântă piesa la cererea eroului interpretat de Bogart. Succesul melodiei a fost atât de mare, încât Warner Bros. a folosit piesa alături de celebra lor marcă mult timp după lansarea filmului, incluzând-o la începutul și la sfârșitul filmelor.
„Evergreen“ - „Sunset Boulevard“
Înainte de recenta versiune a filmului „S-a născut o stea,” cu Bradley Cooper și Lady Gaga, a existat o variantă anterioară a acestei povești, „Sunset Boulevard”, cu Barbra Streisand și Kris Kristofferson. Piesa „Evergreen” a fost tema principală a filmului și este o compoziție iconică, un precursor al piesei „Shallow”, din filmul din 2018.