Main menu

header

910 23 1de Cătălina Tăgârță

Tot mai mulți oameni au început să vorbească despre dezvoltarea personală, ceea ce mă bucură enorm, însă e bine de știut că aceasta nu apare de la sine. Nu e suficient să citim puțin, ascultăm un material și gata… Dezvoltarea personală nu este o calificare pe care o obținem după ce se termină un curs, ci e necesar să fie văzută ca un proces care durează toată viața. Fiindcă lumea este permanent în schimbare, la fel și noi trebuie să ținem pasul și să fim intenționați în ceea ce facem. O viață trăită în mod intenționat este o viață cu semnificație.

Alegeți o viață care contează

Oamenii au fost creaţi pentru conexiuni şi relaţii, sunt făcuţi unii pentru alţii. Dar cei mai mulţi dintre ei nu acţionează conform acestei înţelepciuni în viața de zi cu zi. Chiar și când îi ajutăm pe cei din jur, cei mai mulți dintre noi nu o facem pentru că suntem activi și intenționați, pentru că așa ne-am trezit dimineața, cu un gând de a face bine celor din jur, ci o facem din diverse motive. Însă traiul intenţionat se referă la transformarea în bine a vieţii, învăţând cum să ne îmbunătăţim dramatic conexiunile, relaţiile şi sensul vieţii noastre. Concret, se referă la încurajarea de a alege o viaţă care contează acţionând în mod intenţionat în fiecare zi, adăugând valoare altora. Dacă experimentați și trăiți aşa chiar şi pentru o scurtă perioadă, veți descoperi că povestea adevărată a vieţii voastre este una extrem de semnificativă.

Astfel puteți scăpa de stres

Vă întrebați, poate: „Cum îmi dau seama că nu trăiesc intenționat în prezent?”. Ei bine, un semnal de alarmă ar fi dacă vă atrage atenția oricare dintre aceste întrebări: „Vreți să vă organizați mai bine viața sau să evoluați personal și profesional?”, „Doriți să aflați o soluție antiamânare?”, „V-ar plăcea să scăpați de îngrijorare?”, „V-ați propus să reduceți stresul din viața voastră?”, „Ați vrea să găsiți timp acolo unde nu mai este?”, „Doriți să vedeți ce se întâmplă dacă treceți de la dezvoltare întâmplătoare la dezvoltare intenționată?”. Ei bine, o viaţă intenţionată are importanţă printr-un plan de creştere intenţionat, cu un scop, care adaugă valoare vieţilor altor oameni. Traiul intenţionat înseamnă să trăiți o viaţă care contează - nu doar să vă îmbunătăţiți viaţa. Cei mai mulţi oameni îşi doresc ca vieţile lor şi timpul petrecut pe pământ să conteze. Dacă vă numărați printre aceștia, e important să știți că fiecare pas zilnic este atât de mic şi uşor de realizat, încât nu aveți niciun motiv să aşteptaţi. Nu trebuie să mai pândiți momentul potrivit, să aşteptaţi până vă puteți permite. Şi nu trebuie să aşteptaţi până veți fi motivați. Când își propun ceva, cei mai mulți oameni se gândesc: „Într-o zi am să fac asta”. Dar dacă vă rog să vă uitați pe calendar când este acea „într-o zi”, o puteți arăta cu degetul? La fel, unii se uită prin curte și le vine în minte: „Ce bine era dacă plantam aici un pom în urmă cu 20 de ani… acum ar fi fost umbră”. Sunt sigură că nu vreți să vină ziua în care să regretați că nu v-ați trăit viața într-un fel în care să conteze… atât pentru voi, cât și pentru cei din jur.

Apelați la întrebări de descoperire

Trăind intenționat, veți învăța să nu mai acceptaţi viața pur şi simplu aşa cum vine, ci să vă conduceți, să trăiți în așa fel încât să conteze. Asta presupune, la fel ca la construcția unei clădiri, să puneți o fundație solidă peste care să construiți ceea ce urmează. Pentru a lucra la fundația propriei persoane e necesar să vă răspundeți la aceste întrebări: „Unde vreau să ajung în viață?”, „Care e direcția potrivită pentru mine?”, „Cât de departe îmi pot imagina că voi merge?”, „Cât timp va dura acest lucru?”. E normal să nu aveți imediat răspunsurile la aceste întrebări, dar notați-le undeva și reveniți asupra lor zi de zi, până vă lămuriți. De multe ori avem parte de eșecuri fiindcă nu ne este clar încotro ne îndreptăm. Fie mergem de-a valma, cu mulțimea, într-o direcție care nu ni se potrivește, și ne dăm seama de asta prea târziu, fie aflăm direcția, dar fiindcă ne punem niște termene nerealiste, atunci când vine ziua, deadline-ul, și vedem că nu am atins obiectivul, ne debusolăm, ne frustrăm și renunțăm. E important să facem cercetări și să stabilim termene realiste, să găsim instrumentele potrivite și să ne dăm voie să fim în proces, în propriul proces, fiindcă fiecare are ritmul lui. Dar să urmăm calea în mod intenționat.

Înfruntați teama de necunoscut

După ce răspundeți clar la întrebările de mai sus și stabiliți detaliile călătoriei voastre, vă clarificați ce înseamnă pentru voi să fiți intenționați, începeți imediat să acționați. Întotdeauna cel mai bun moment pentru acțiune e acum. Și dacă nu știți tot, veți învăța pe parcurs. Desigur, pentru asta e necesar să înfruntați teama de necunoscut, teama de a fi supraexpus cu resursele, oricare ar fi ele (timp, bani, energie), teama față de ceea ce cred cei din jur, teama că succesul vă va îndepărta de ceilalți și multe altele. Însă întrebarea este: „Ce e mai important pentru voi, dorința de a vă schimba sau oricare dintre fricile menționate?”. Aveți în minte în permanență acest gând: „În ziua morții voastre, ce v-ar plăcea să spună oamenii despre voi? Cum ați vrea să vă caracterizeze?”. Dacă vă doriți să fiți văzuți ca persoane cărora le-a păsat de cei din jur, care au lăsat ceva în urma lor, atunci începeți să faceți ceva în acest sens încă de acum. Altfel, puțini oameni își vor aminti de cei cărora le-a păsat doar de ei și care nu au făcut nimic pentru cei din jur sau pentru binele omenirii.

Rețineți! E distractiv să aveți în vedere schimbări ambiţioase pentru a realiza o viaţă mai fericită. De fapt, lucrurile mici, interacţiunile zilnice sunt cele care constituie viaţa reală pe care o trăim. Și atunci, cum creați o viaţă care contează din acţiunile voastre zilnice?

Traiul intenţionat, cu o ţintă clară, înseamnă transformarea în bine a vieţii prin îmbunătăţirea conexiunilor, relaţiilor şi acţiunilor prin care adăugaţi valoare vieţii celor din jur

PONT. Faceți planuri specifice, oportune și focalizate pe dezvoltare! Gândiți-vă: „Cum ar fi putut arăta anul trecut dacă aș fi avut un plan de dezvoltare?“. Dacă începeți să trăiți intenționat, faceți planul pentru luna următoare, pentru anul viitor și țineți-vă de el!

Folosiţi-vă talentele unice

Nu e nevoie să vă chinuiți ca să faceți bine. Toată povestea asta nu trebuie să fie un efort pentru voi, ci mai degrabă ceva natural. Traiul intenţionat vă îndrumă pur şi simplu să descoperiți şi să folosiți talentele voastre unice şi esenţiale pentru a adăuga în mod intenţionat valoare altor oameni. Răspunsul la acest gen de întrebări vă poate ajuta: „Ce se află în interiorul meu care îi poate ajuta pe alţii să fie mai buni?”, „Ce abilităţi deţin?”, „Ce talente mi-au fost date?”, „Ce trăsături de personalitate am care pot fi folosite pentru a adăuga valoare altora?”. Dacă faceți din valoarea adăugată o prioritate în viețile voastre și deveniți intenționați în acest sens ați putea folosi orice talent sau abilitate pentru a îi ajuta pe ceilalți. Când oamenii observă că îi puneți pe ei pe primul loc nu se vor putea abţine şi vor reacţiona la asta. Relaţiile voastre vor deveni mai puternice. În Legea Intenției, din cartea „Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale”, autorul sugerează să nu îi ajutaţi pe cei din jur pur şi simplu, ci stabiliți-vă în mod intenţionat să le adăugați valoare. Acea intenţie face diferenţa, vă va schimba felul prin care vedeți ziua şi lumea.