Main menu

header

910 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Abația cisterciană de la Cârța este nu numai cel mai vechi și mai important vestigiu al stilului gotic timpuriu din Transilvania, ci și cel mai estic lăcaș religios din Europa al ordinului cistercian. Ordin călugăresc catolic fondat la începutul secolului al XII-lea de Abația Notre-Dame de Cîteaux, Burgundia, Franța, situată la aproximativ 25 km la sud de Dijon. Ruinele, masive, ale abației se ridică încă maiestuoase spre cer în imediata vecinătate a localităților Cârța și Cârțișoara, în Țara Făgărașului, pe malul stâng al râului Olt, la circa 3 km de DN1 dintre Brașov (101 km) și Sibiu (46 km).

Capela este folosită și acum pentru slujbe

Abația a fost fondată la începutul secolului al XIII-lea de călugări cistercieni, mai exact în anul 1202, în timpul regelui Imre al Ungariei și al voievodului Benedict al Transilvaniei. Ridicată inițial din lemn, construcția în piatră a mănăstirii a debutat ceva mai târziu, în anii  ’20 ai secolului al XIII-lea, cel mai târziu în jurul anului 1230. O mare parte din ansamblul complex al abației este în ruine, dar capela este folosită și azi pentru slujbe de comunitatea evanghelică săsească din zonă.

Fecioara Maria ocrotește din piatră biserica evanghelică de azi

Biserica evanghelică de astăzi a restaurat și a menținut doar absida și corul fostei bazilici. Arcele bolților se întâlnesc într-o „cheie de boltă” gotică înfățișând chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea lăcașului. Care „respiră” încă spiritului cavalerilor teutoni. Și se distinge prin ferestrele ovale, mai mari spre est. Din interior se poate urca în turnul-clopotniță, construit în secolul al XV-lea, pentru o mai bună privire de ansamblu. În ruinele fostei nave principale a fost amenajat în 1928 un cimitir pentru soldații germani căzuți în Primul Război Mondial. În același an a fost ridicată o impunătoare statuie a cavalerului Roland, simbol al libertății și justiției, care veghează și azi mormintele. Ansamblul arhitectonic de la Cârța a fost înscris pe lista monumentelor istorice în 2010.

Pe prima bancă de rugăciune, lângă altar, este o superbă reconstrucție în miniatură a abației, care oferă posibilitatea unei comparații între ce a fost și ce a rămas din abația cisterciană de la Cârța