Main menu

header

911 29 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Dispute de frontieră au existat mereu în toată lumea - și există încă -, dar o insulă lungă de 200 de metri care schimbă semestrial apartenența la câte o țară este, totuși, ceva cel puțin ciudat… În mod curios, se știu foarte puține lucruri despre acest statut uimitor al Insulei Pheasant („a fazanilor”).

„Custodie comună”, în numele păcii

Situată între Franța și Spania, Pheasant Island schimbă… țările de două ori pe an. Din ce motiv? De dispute vechi, desigur. Adăpostită la granița dintre Hendaye (Franța) și Irun (Spania), pe râul Bidasoa, care curge în Golful Biscaya, insula uimitor de frumoasă este „prezidată” de fiecare dintre cele două state pe rând și reflectă rivalități din urmă cu secole transformate într-un triumf al păcii. Concret, insula este atât de importantă, încât este deschisă foarte rar vizitatorilor. În centru se află un monolit enorm, inscripționat, care dă solemnitate locului și marchează Tratatul Pirineilor, din 1659. „Este aproape o insulă fantomă”, susține arheologul Pía Alkain Sorondo, care uneori organizează și conduce tururi pe jos în regiune. Simbolistica de pace a locului a generat înțelegerea ca ambele state să aibă „custodia comună” a insulei.

Război încheiat cu o mare nuntă regală

911 29 2De-a lungul istoriei, a existat o succesiune de nume diferite pentru Insula Pheasant. „Nu există fazani pe Insula Fazanilor”, scria marele scriitor francez Victor Hugo când a vizitat locul, în 1843. În epoca romană, insula era cunoscută ca „Pausoa”, cuvântul basc pentru „trecere”. Apoi francezii au tradus asta prin „Paysans”, adică țărani, înainte de a-l transpune prin „Faisans”, pentru fazan. Și numele a rămas. Micul petic de pământ a devenit un adevărat epicentru istoric în 1648, când înceta Războiului de 30 de ani dintre Franța și Spania. Insula fost aleasă ca teritoriu neutru pentru a se delimita noile zone de graniță. Atunci au avut loc 24 de întâlniri la nivel înalt, cu gărzi armate în așteptare continuă. După 11 ani a fost încheiat Tratatul Pirineilor. Pentru a onora această ocazie, a fost aranjată o nuntă regală și, în 1660, regele francez Ludovic al XIV-lea s-a căsătorit cu fiica regelui spaniol Filip al IV-lea, Maria Tereza a Spaniei, la locul declarației. Au fost construite poduri de lemn pentru a ușura trecerea, petrecerile regale au sosit în șlepuri și trăsuri, au fost comandate tapiserii și picturi. Potrivit BBC, celebrul artist Diego Velázquez, pictor de curte al regelui Filip, a fost însărcinat cu designul festivităților.

Pe lângă grădinărit, întreținerea locului, vegherea respectării drepturilor de pescuit și monitorizarea calității apei, administratorii insulei, spanioli sau francezi, nu au activități speciale

Cel mai mic condominiu din lume

911 29 3Spania deține administrația Insulei Pheasant între 1 februarie și 31 iulie în fiecare an, apoi locul devine parte oficială a Franței, pentru celelalte șase luni. Tratatul Pirineilor a generat, așadar, cel mai mic condominiu (loc determinat de prezența a mai mult de un stat suveran) din lume. Deocamdată, mai există alte câteva: tridominiul dintre Austria, Germania și Elveția, districtul Brcko, împărțit de Bosnia și Herțegovina, Joint Regime Area, o zonă maritimă comună între Columbia și Jamaica, râul Moselle și afluenții săi, Sauer și Our, condominiu fluvial împărțit între Germania și Luxemburg, Golful Fonseca, împărțit de Honduras, El Salvador și Nicaragua. Antarctica este cel mai mare și mai important condominiu, guvernat de cei 29 de semnatari ai Tratatului Antarctic.