de Silviu Ghering și Adrian Barna
Pitoreasca vale a râului Doftana coboară din muntele Paltinu, curbura Carpaților Orientali, spre Câmpina. Satul Teșila este reședința comunei Valea Doftanei, la „coada” lacului de acumulare Paltinul, o mică... mare de... mare atracție turistică. La 139 km de București și 24 km nord de Câmpina, pe șoseaua județeană DJ102I.
Vestigiile din mansardă
Acolo, în Teșila, trăiește Constantin Clinci. Fost maistru la Liceul Tehnologic „Carol I” din sat. Care și-a transformat o cameră a gospodăriei într-un muzeu. Unde, puteți face o călătorie „mintală” de-a lungul a patru generații. Cu ochii minţii, puteți vedea omul locului la muncă, la treburile casei, la horă sau... pe front! Ghidați de obiecte care au aparținut cuiva, cândva... Lucruri purtătoare de... suflet şi care „vorbesc” despre identitate şi evoluţia oamenilor locului. Într-o mansardă de 5 metri pătrați sălășluiesc într-o „dezordine” armonioasă vestigiile a patru generaţii. Poze de familie, obiecte vestimentare sau de decor, unelte casnice, bani vechi, mobilă de peste 100 de ani, ceasuri uitate de timp, brevete și decorații militare, toate şi-au găsit loc în muzeul lui Constantin Clinci.
De la stână, pe... front!
Și cine dacă nu fostul dascăl poate să descrie mai bine „comoara” din mansardă? „Din colecţia mea fac parte costume populare, roţi de tors, ştergare, unelte de tâmplărie, lămpi, fiare de călcat, lăzi de zestre, obiecte folosite de ciobani la stâni pentru prepararea brânzei, velinţe, ţoale, mobilier şi fotografii vechi. Printre obiectele cele mai dragi aş dori să menţionez brevete şi ordine de zi ale tatălui şi bunicului meu din participarea la cele două războaie mondiale, decoraţii primite de ei pe front, bidonaşul de apă al tatălui meu de pe front, un tablou cu Regimentul Călăraşi din Primul Război Mondial, fotografia părinţilor de la nunta lor din 1945. Primele obiecte colecţionate au fost monede şi bancnote moştenite de la bunicii mei”. Când ajungeți în Teșila, întrebați pe oricine de „nea Costică” și faceţi o „călătorie” în trecut...
Nu ratați Cheile Doftanei, Cheile „La Tocile“ de lângă lacul Paltinul, barajul Paltinul, ruinele vechii biserici (1724) și biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Trăisteni, numită și Catedrala Ciobanilor (1942) sau biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Teșila (1878)