Main menu

header

913 25 1de Roxana-Ioana Ancuța

Întotdeauna așteptate și binecuvântate, Sărbătorile de iarnă aduc magie în casa fiecăruia dintre noi. Credință, tradiții, liniște sufletească, smerenie, cadouri, familie, reuniuni, toate acestea reprezintă spiritul Crăciunului. Iar unul dintre momentele preferate ale acestei perioade ale anului îl constituie împodobitul bradului. Mândrul pom de Crăciun așteaptă haine noi, decorații care mai de care mai colorate și mai speciale. Cum ar fi, de exemplu, globurile, stelele și îngerașii din mărgele făcute cu îndemânare de Oana Sebeșan (foto), o tânără artizană din Harghita.

„Cele mai căutate sunt îngerașii și clopoțeii”

- Cum a început această pasiune pentru lucrul manual și, în special, pentru decorațiunile de iarnă?

- Acest hobby a prins viață în 2020, chiar înainte de începerea pandemiei, când mi-a venit ideea de a face brățări pentru 1 Martie. Aveam câteva mărgele primite de la o prietenă, pe care mult timp nu le-am băgat în seamă. Dar, la un moment dat, când mi-am adus aminte de ele, am devenit curioasă, gândindu-mă ce aș putea face cu ele, așa că am căutat tot felul de tutoriale pe YouTube, iar când am găsit ceva ce m-a atras, am încercat și am reușit să învăț să realizez singură tot felul de accesorii. Au venit și primele vânzări, spre mirarea mea, dar mai ales bucuria că i-a plăcut cuiva ceea ce realizasem. Așadar, primele accesorii din mărgele au fost brățările. Apoi, în ajunul Sărbătorilor de iarnă, am decis să-mi refac stocul de mărgele și m-am apucat să creez steluțe 3D pentru brad.

- Dacă tot vorbim despre Sărbătorile de iarnă, care sunt cele mai căutate decorațiuni pentru brad?

- Cele mai căutate decorațiuni sunt îngerașii, pe care îi ador chiar și eu, dar foarte căutați sunt și clopoțeii. Acestea sunt podoabele clasice ale bradului, doar că eu le fac altfel decât au fost oamenii obișnuiți. Le fac din mărgele.

„Am făcut un glob în 11 ore”

913 25 2- În cât timp se realizează un glob sau un îngeraș?

- Depinde de fiecare ornament în parte. Anul acesta, de exemplu, am făcut un glob mai special, mai mare și cu mult mai multe imagini reprezentate pe el. A fost o provocare rezultată în urma unei curiozități ale mele. Acest glob a fost realizat în 11 ore, un timp cumulat, nu neîntrerupt. Ar fi obositor pentru ochi să lucrez atâta timp la un produs și, în afară de asta, mai sunt și treburile gospodărești și familiale în care trebuie să mă implic.

„Folosesc o cusătură care se numește peyote”

913 25 3- Cum realizați aceste ornamente?

- În primul rând, aș dori să menționez faptul că sunt cusute cu un ac special pentru mărgele și nu sunt lipite. Fiecare model este diferit. Începutul este mai greu, apoi devine mai ușor, și asta deoarece realizez totul conform unei schițe. Oricum, cele mai dificile sunt modelele care necesită imagini mai multe. Ca tehnică pentru modelele ornamentale pe care le fac eu, folosesc o cusătură care se numește peyote.

- Ce reprezintă această tehnică?

- Peyote este una dintre formele de țesut dens, o tehnică veche, ce a aparținut indienilor americani. Cusătura Peyote se poate face rotund, pe diagonală, plat sau tubular. Despre tehnica asta am citit tot de pe internet. Este destul de simplă. Încerc să detaliez puțin metoda. De exemplu, atunci când lucrez o steluță, încep cu patru mărgele apoi, la următorul rând introduc câte două mărgele, până ajung să fie opt la număr. Ideea este că, odată cu fiecare rând creat, crește și numărul de mărgele.

- Cu aproximație, câte mărgele intră la un glob?

- La fiecare ornament intră o cantitate diferită de mărgele. De exemplu, globul despre care v-am spus mai devreme că a necesitat o muncă de 11 ore, a fost decorat cu 50 de grame de mărgele, ceea ce înseamnă în jur de 5.000 de mărgeluțe. Însă am reușit să cos chiar mai mult de atât. Cel mai mare ornament pe care l-am făcut, după calculele mele, a necesitat în jur de 10.000 de mărgele. La final, când produsul este gata, pur și simplu ajungi să te întrebi, „oare chiar atâtea am cusut?”.

„Sunt mai rezistente decât decorațiunile din sticlă”

913 25 4- Ce prețuri au aceste obiecte dedicate bradului de Crăciun?

- Prețurile diferă între ele, în funcție de cât timp durează și câte mărgele sunt necesare. De exemplu, la globurile rotunde care sunt mai dificil de făcut și care au mărimi diferite, prețurile sunt cuprinse între 250 și 350 de lei. Îngerașii sau clopoțeii costă 100 lei.

- De unde vă inspirați pentru modelele create?

- Inspirația pentru modelele decorațiunilor mele vine de pe internet. Sunt mai multe site-uri pe care le tot studiez pentru a alege ce este mai special și mai diferit. Iar metoda de lucru am deprins-o vizionând cât mai multe tutoriale. Toate acestea în combinație cu propriile idei și concepte duc la realizarea produselor mele.

- Sunt rezistente aceste ornamente?

- Da, sunt mai rezistente decât decorațiunile din sticlă. Chiar dacă mărgelele sunt și ele din sticlă, fiind foarte mici și cusute una lângă alta, nu se sparg așa de ușor. În încheiere, sperând că v-am trezit interesul în ceea ce privește munca mea, doresc să urez tuturor Sărbători Fericite și pline de liniște sufletească!