Main menu

header

913 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Crăciunul și Anul Nou, plus perioada de bucurie dintre ele, sunt acele momente din care căldura și plăcerea pe care le dau lumina nu pot lipsi. Evenimentul emoționant al celebrării Nașterii Domnului și entuziasmul întâlnirii cu cei dragi sunt așteptate cu spectacole de luminițe în toate casele.

Pozați locuința și stabiliți designul dinainte

913 24 2Iluminatul de Sărbători în aer liber este o tradiție fermecătoare. Este ca și cum fiecare locuință le-ar semnaliza lui Moș Crăciun și Anului Nou care vine cu speranță că în acel cămin este bucurie și căldură. Instalațiile cu lumini și pomii împodobiți sunt printre cele mai ușoare moduri prin care puteți să recreați farmecul Sărbătorilor în aer liber. Este un mod practic de a decora, deoarece instalațiile cu lumini pot fi înfășurate în jurul celor mai multe obiecte. Acest lucru le face ideale pentru balcoane, arbuști, copaci, piese de mobilier sau pentru gardul care înconjoară grădina. Toți cei care își decorează casele pentru Sărbători dau frâu liber imaginației și își doresc un efect maxim al efortului lor. Câteva trucuri pot ajuta pe oricine să privească rezultatul cu mândrie. În primul rând, îndepărtați-vă puțin de locuință și faceți câteva fotografii cu fațada imobilului, de pe stradă. Vizualizarea din această perspectivă ajută mult sensului pe care doriți să-l dați planului de iluminat. Indiferent că doriți să acoperiți toată casa sau doar să aşezaţi două ghirlande în dreptul ușii de intrare, desenul este mai limpede vizualizat cu ajutorul unei imagini de ansamblu a casei.

Porniți de la simplu și mic

O altă modalitate de a fi siguri de rezultat, mai ales dacă decorați pentru prima dată, este să păstrați desenul amplasării luminițelor cât mai simplu. Este de preferat să rezistați impulsului - firesc, de altfel, într-o perioadă de bucurie și de belșug - de a cumpăra prea multe șiruri de lumini. Pe măsură ce vă „specializați”, puteți adăuga în anul următor ghirlande luminoase, pentru complexitate. De asemenea, începeți de la mic - o linie de lumini în jurul unui copac din grădină sau al unui stâlp de susținere din fața casei - evaluați ce a ieșit și continuați. Este mai ușor să „reparați vizual” ce nu merge folosind acest truc. Totodată, tot în această fază preliminară, este bine să măsurați lățimea și înălțimea zonei în care doriți să atârnați firele luminoase, ceea ce vă va da o idee destul de precisă în legătură cu numărul de ghirlande pe care urmează să le amplasați.

Cleme în loc de cuie și capse

913 24 3Când cumpărați luminițele de Sărbători pentru exterior, căutați o cutie marcată în acest fel, pentru a vă asigura că luminile pot rezista capriciilor vremii, cum ar fi ploaia, zăpada și înghețul. Luminile de interior nu se potrivesc în exterior. De asemenea, achiziționați și câteva seturi de cleme pentru lumini. Aceste piese ușor de utilizat și ieftine nu numai că vă ajută să economisiți timp în procesul decorării, dar vă ajută și să preveniți deteriorarea casei, eliminând nevoia de cuie, capse sau alte elemente de fixare convenționale. În plus, veți putea da jos mult mai ușor luminițele, după ce trece sezonul, cu ajutorul acestor cleme care pot rezista mai multe sezoane. Se fixează ușor, la distanța dorită în funcție de designul final, pe jgheaburi, balustrade, linia acoperișului sau oriunde altundeva este nevoie pentru ca imaginea pe care o doriți să prindă viață. Mai mult, în această etapă, fotografia inițială a casei va funcționa ca un plan și vă va scuti de urcat și de coborât pentru a evalua imaginea după fiecare pas. O altă recomandare este aceea de a rula ușor și de a fixa cablul suplimentar într-una dintre porțiunile neutilizate ale clemei, astfel încât distanța dintre lumini să fie uniformă.

Felinarele, soluții fără… priză

Iluminatul spectaculos de exterior nu necesită neapărat o grădină. Dacă aveți un balcon sau o zonă mică în aer liber se poate agăța cu ușurință o instalație de lumini pe o balustradă sau se poate înconjura un copac mic cu ghirlande luminoase. După ce ați rezolvat desenul deco- rării, conectați capătul ultimului fir al șirului de lumini într-un prelungitor pentru exterior, apoi pe acesta la o priză exterioară, de preferință controlată de un întrerupător pornit/oprit sau temporizator automat. O priză cu împământare este mai sigură pentru iluminatul exterior decât una obișnuită. De asemenea, o priză exterioară trebuie instalată de un electrician calificat! Conectați întotdeauna luminile de exterior la o priză protejată, ceea ce ajută la prevenirea șocurilor cauzate de umiditate și alte cauze comune ale scurtcircuitelor. Un alt mod prin care se poate decora o zonă exterioară este folosirea unor felinare, frumos așezate în fața ușii de la intrare sau pe balcon. Acestea trebuie să stea pe o suprafață sigură și, de preferință, să fie adăpostite de vânt și de ploaie sau ninsoare.

Variantele LED utilizează cu până la 90% mai puțină energie

913 24 4O componentă importantă a iluminatului de Sărbători este consumul de energie. O instalație de iluminat cu LED are o durată de viață de aproximativ 50.000 de ore de iluminat și utilizează cu până la 90% mai puțină energie. Combinarea iluminatului cu LED cu funcție de temporizator va asigura că factura de energie electrică pentru luminile de Crăciun în aer liber este redusă la minimum. Un alt avantaj al iluminatului exterior de Sărbători cu funcție de pornire/oprire este acela că reduce consumul de energie în timpul zilei, când iluminatul nu este necesar. Din perspectivă estetică, există diferite nuanțe de alb în iluminatul LED - alb gălbui, care este o lumină caldă, și alb albăstrui, ton mai rece. Așadar, încă de la momentul achiziționării ghirlandelor, este bine să decideți ce fel de lumină doriți și să vedeți ghirlandele aprinse înainte de achiziționare.

După ce se strâng instalațiile de iluminat de Sărbători pentru exterior, se depozitează într-un loc uscat, de preferință în ambalajul original al instalației, pentru o protecție optimă

Curtea cu 686.526 de beculeţe

913 24 5La sfârșitul anului 2021, Familia Gay, Hudson Valley, SUA, a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe lumini amplasate pe o proprietate rezidențială - 686.526 de luminițe instalate în curtea locuinței. Acestea sunt sincronizate cu muzică și etalează un curcubeu de culori în continuă schimbare. Formele luminoase abundă - reni, pomi de Crăciun, stele și copaci din care picură țurțuri de beculețe colorate. Acest show care a ajuns să facă senzație și a devenit obiectiv turistic a debutat în 1995, când părinții fericiți ai lui Emily au aprins 600 de lumini pentru a sărbători nașterea copilei. Aceasta a preluat și a amplificat tradiția de familie și a transformat-o într-un eveniment despre care știe întreaga lume.