Main menu

header

913 18 1de Cătălina Tăgârță

Dacă ați urmărit articolele pe care le-am scris în ultima vreme legat de dezvoltarea personală poate ați început deja să visați la o viață mai bună, gândindu-vă la toate beneficiile care vor veni la pachet odată cu îndeplinirea visurilor voastre. Iar astăzi vreau să atrag atenția asupra unui lucru extrem de important, o capcană în care cad multe persoane aflate la început de drum. Și cu siguranță mulți vor fi dezamăgiți când vor citi, dar acesta este adevărul: pentru a trece la următorul nivel în viața voastră, bunele intenții nu sunt suficiente! E nevoie de acțiune, și nu numai.

Nu mai rămâneți pe loc

Cunoașteți sentimentul acela când, elev fiind, ați fi vrut să jucați în echipa de teatru a școlii, dar nu îndrăzneați să ridicați mâna ca să participați măcar la preselecție când se dădeau probele? Sau momentul acela când, la job, ați avut o idee mai bună pentru rezolvarea unei situații înaintea șefului, dar nu ați îndrăznit să vă expuneți punctul de vedere? În ce direcție v-a dus acest tip de comportament? Exact... ați rămas pe loc, de fiecare dată. Iar acum sunteți entuziasmat că ați aflat în sfârșit ce vă doriți să faceți cu viața voastră, vă vizualizați deja în viitor, fericit și împlinit, cum am mai povestit. Faceți planuri mărețe, însă nimic nu se va schimba dacă veți rămâne doar cu bunele intenții. E necesar să vă faceți un plan și să acționați, în mod intenționat. Făcând acțiuni pozitive veți putea trăi o viață care să vă aducă zilnic satisfacții și recompense continue, în timp ce vă străduiți să faceți o diferență în jurul vostru. Dacă nu acționați, faptul că sunteți plini de intenții și de gânduri bune nu vă va ajuta cu nimic.

Înlocuiți cuvântul dorință cu rezultate

Pentru a începe să lucrați efectiv la visul vostru, fiți atenți întâi la cuvintele pe care le folosiți. Cei care doar au intenții bune folosesc cuvinte sau expresii de genul: „dorință, vis, aspirație, la un moment dat, sper, pasiv, ocazional, emoție, cineva ar trebui să..., supraviețuire”. Cuvintele care denotă acțiuni pozitive intenționate sunt: „acțiune” în loc de dorință/vis, „obiectiv” în loc de aspirație, „astăzi” în loc de la un moment dat, „strategie” și nu fantezie, „cu siguranță” în loc de sper, „activ” versus pasiv, „continuu” și nu ocazional, „disciplină” versus emoție, „eu voi...” în loc de cineva ar trebui să… ori „succes” versus supraviețuire. Iar în momentul în care acționați veți reuși să aveți o viață care contează. Veți trece astfel de la dorință și acțiune la „rezultate”; de la aspirație și obiectiv la „îndeplinire”; de la un moment dat la „astăzi”, apoi la „în fiecare zi”; de la fantezie la „strategie” și la „îndeplinirea scopului”. Alte cuvinte care vor deveni uzuale în vocabularul vostru sunt: „continuu”, „proactiv”, „în mod obișnuit”, „stil de viață”. Fiindcă veți trece de la cineva ar trebui să... la „eu voi...”, apoi la „eu fac...” și veți trăi cu „semnificație”. Nu va mai fi vorba doar despre supraviețuire, nici de simplu succes, ci de „a da un sens vieții” voastre, așa cum explică John Maxwell în cartea „Dă sens vieții”.

Îmbrățișați doar lucrurile care vă aduc valoare

Ați observat probabil și că, atunci când nu acționați și când nu obțineți rezultate, apare frustrarea, iar asta nu e deloc plăcut. Dacă faceți parte dintre cei care se urnesc foarte greu să acționeze, poate vă prinde bine să cunoașteți care sunt beneficiile acțiunilor pozitive întreprinse în mod deliberat. În primul rând, acestea ne fac să ne întrebăm ce anume este important în viețile noastre. Iar pentru a reuși e nevoie să știți că cei mai mulți dintre oamenii de succes sunt extrem de buni la următoarele: relații, îndrumare, atitudine și leadership. Deci, dacă vreți să vă numărați printre ei, faceți tot posibilul pentru a vă îmbunătăți calitățile care au legătură cu acestea. Cum veți afla că v-ați îmbunătățit la acest capitol? Ei bine, rețineți că: o persoană cu o viață lipsită de acțiuni întreprinse în mod deliberat acceptă totul și nu face nimic, în vreme ce una caracterizată de acțiuni deliberate îmbrățișează doar acele lucruri și acțiuni care aduc valoare misiunii ei.

Oferiți-vă o viață mai bună

Acțiunile întreprinse în mod deliberat ne motivează să luăm măsuri în ceea ce privește aspectele pe care le considerăm importante. Atunci când realizăm că ceva e important este necesar să creăm acel sentiment al urgenței pentru a acționa. Eu, spre exemplu, funcționez foarte bine atunci când am un partener de responsabilizare. În sensul că, dacă depinde în totalitate doar de mine, adesea alunec ușor de la traseul principal atunci când devin puțin obosită, când provocările sunt mai mari sau când simt că nu e nicio privire ațintită asupra mea. Și asta nu e bine, desigur. Dar soluția pe care am găsit-o, ca acest lucru să nu se întâmple, este să îmi pun un termen de predare a lucrării sau de îndeplinire a unei acțiuni. Când îmi asum în mod public ceva, îmi vine mai greu să dau înapoi. Mi s-a întâmplat asta de multe ori chiar în procesul de scriere a celei de-a doua cărți. Cu doi copii mici, job și o mulțime de proiecte, uneori găseam cu greu timp pentru scris. Însă îmi aminteam de fiecare dată că povestea poate fi sursă de inspirație și abecedar de soluții pentru multe mămici care își doresc mai mult de la viață. Și când gândesc așa o simt ca pe o datorie... Îmi vine mereu în minte vocea unui mentor din Maxwell Leadership, care spune: „Dacă poți să faci bine, de ce nu o faci? Nu te simți vinovat să stai în colțul tău, confortabil, și să îi privezi de o viață mai bună pe toți oamenii care te așteaptă?”. Asta vă spun și vouă: dacă aveți ceva de oferit, oferiți. Chiar și vouă! Oferiți-vă o viață mai bună începând chiar de acum!

Creați oportunitățile de care aveți nevoie

Dacă încă nu știţi cum să faceţi ce vreţi să faceţi, să știţi că acțiunile pozitive întreprinse în mod deliberat ne ajută să găsim modalități creative de a obține însemnătate. Deci nu mai căutaţi scuze! O persoană care acționează în mod intenționat are, pentru început, cel puțin o idee. Ea are capacitatea de a rezolva o problemă, face tot posibilul să ducă lucrurile la bun sfârșit și își asumă că trebuie să facă ea însăși ceva, să nu aștepte după altcineva. Un citat care îmi place enorm e următorul: „Atunci când știi ceea ce vrei și nu poți găsi lucrurile de care ai nevoie trebuie să creezi acele lucruri de care ai nevoie, astfel încât să obții ce vrei”. Dar asta presupune, automat, să faceți tot ce depinde de voi pentru a obține ceva pozitiv. Dar credeți-mă că va merita. Acest comportament va declanșa în interiorul nostru însemnătatea. Totul va face ca fiecare zi să conteze și vă veți simți încurajați să finalizați totul cu bine.

Nu uitați să și dăruiți la rândul vostru, nu doar să primiți! Zig Zaglar spune că: „Dacă îi ajutați mai întâi pe alții să obțină ce vor, atunci și ei vă vor ajuta pe voi să obțineţi ce vreţi“

Exerciţiu cu axa timpului

O altă perspectivă interesantă e următoarea: nimeni nu termină ceva cu bine din întâmplare. E vorba despre muncă intenționată la mijloc. Dar pentru asta e necesar să știți exact în ce punct vă aflați astăzi. Dacă ar fi să desenați o axă a timpului, în care punctul 0 e momentul prezent și -1 reprezintă trecutul, ce ați vrea să notați de acum înainte pe axă până la +1, care ar reprezenta atingerea visului vostru? Dați la o parte din calea voastră toate obiceiurile vechi, comportamentele și lăsați deoparte chiar și oamenii care vă încurcă pentru a merge pe calea voastră. Nu uitați că suntem media celor cinci persoane cu care ne înconjurăm cel mai mult zi de zi. Și chiar dacă nu putem schimba părinții sau partenerul de viață, puteți să vă învârtiți într-un cerc mai bun de prieteni sau de colegi, de la care să vă încărcaţi cu energie de creștere. Sunt de părere că fiecare persoană cu care ne intersectăm de-a lungul timpului vine în viața noastră cu un scop. De la fiecare avem câte ceva de învățat. Dar, după ce facem asta, nu trebuie să rămânem blocați în acel punct. Pentru a crește e important să cunoașteți în permanență noi oameni, să descoperiți perspective noi, să învățați și să acționați încontinuu.