Main menu

header

914 32 1de Gheorghe Zmaranda

Imaginație și fantezie. Asta inspiră iarna, cu toate emoțiile și sentimentele pozitive pe care ni le inoculează, mai ales spre sfârșitul anului atunci când ne îmbogățim casele cu decoruri specifice sezonului. Ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile de iarnă, așa că venim în întâmpinarea dumneavoastră cu câteva propuneri legate de decorurile pe care le puteți realiza.

Roșul și verdele pot fi asociate cu auriu

Pentru decorațiunile de iarnă două dintre cele mai populare culori sunt verdele și roșu. Prin îmbinarea celor două culori se pot realiza decoruri clasice, atemporale, potrivite pentru acest sezon al anului. Folosită ca o culoare complementară, roșul reușește să pună foarte bine în evidență  verdele bradului de Crăciun. Este un contrast care emană energie pozitivă și păstrează tonul ambientului tradițional. Cele două culori, roșu și verde, pot fi foarte bine asociate și cu auriu. Astfel aduceți un plus de eleganță decorurilor. Pentru un „strop” de auriu, puteți folosi șiraguri de mărgele, pene și ghirlande. Dacă intenționați să vă folosiți imaginația pentru a crea propriile decorațiuni, este bine de știut că puteți folosi tot felul de elemente naturale cu diferite texturi, castane, frunze late, chiar și coji de portocale. Este suficient să le „pudrați” cu sclipici auriu și să le integrați în decor, lângă aranjamente florale de sezon și lumânări. Pentru a crea o senzație de intimitate, folosiți instalații luminoase cu lumină galbenă, caldă, pentru împodobirea bradului. Într-o notă similară se încadrează și decorațiunile din lemn natur. Anul acesta sunt foarte populare.

Puteți folosi plante uscate și tonuri închise de bej și crem

914 32 2Pentru a inserva în povestea de iarnă a căminului dumneavoastră natura puteți folosi, spre exemplu, decorațiuni de lemn sub forma unor reni, bufnițe, vulpi, sănii etc. Dacă adăugați alături câteva ramuri verzi și fulgi de nea artificială, aveți deja o reproducere la scară mică a unei scene din natură. Așezate pe polițe, masă sau șemineu acestea vor adăuga o notă de originalitate și eleganță căminului dumneavoastră. Decorațiunile durabile de Crăciun au câștigat popularitate în ultimii cinci ani, dar experții sugerează că 2022 va fi anul „all-things-eco”. Pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare puteți folosind și elemente naturale, cu textură moale, cum ar fi iarba pampas. Aceasta va conferi decorului o notă boemă. Specialiștii în decorațiuni interioare spun că pentru Sărbătorile de iarnă puteți folosi și plante uscate și tonuri închise de bej și crem pentru a crea o paletă neutră, dar plăcută vizual. Pentru un efect în plus de strălucire se poate adăuga o notă de sclipici acestor plante, astfel încât să se intensifice senzația de sărbătoare.

Iarnă scandinavă cu decorațiuni albe, albastre și gri

Decorurile de inspirație scandinavă mizează pe folosirea culorilor alb, gri, albastru și argintiu, care pot fi completate cu sclipici în nuanțe similare. Acestea se îmbină armonios cu elementele de lemn natural și ratan. Iarna nordică poate prinde viață în casa dumneavoastră prin folosirea unor elemente care să ducă cu gândul la fulgi și bulgări de zăpadă. Puteți folosi în acest sens ghirlande înstelate și beteală cu dimensiuni mai mari, iar decorul poate fi completat cu instalații luminoase în culori variate și cu jocuri de lumini. O altă variantă ar fi ca bradul de Crăciun să fie înlocuit de un pin negru accesorizat cu decorațiuni metalice în culori calde cum sunt rozul și verdele pal, spre exemplu, și cu o instalație luminoasă cu leduri galbene, constante, fără joc de lumini. Optați pentru decorațiuni cu bijuterii ornamentate, mărgele, pene și perle și astfel veți crea un decor atemporal care va arăta pur și simplu uimitor, spun designerii. În general, în stilul scandinav decorațiunile folosite pentru Sărbătorile de iarnă modelele sunt simple și tradiționale și au forme precum inimi, sfere, copac și stele. Se folosesc în egală măsură și ornamentele din hârtie-acordeon. Acestea pot avea diferite forme, de la brăduți, la stele, globuri și culori diferite și se pot folosi individual sau împreună.

Ponturi

914 32 3Pentru o notă de eleganță, decorurile de iarnă pot fi completate cu lumânări decorative. Este suficient să aveți câteva lumânări cu diametru și culori diferite pe care să le puneți împreună pe o farfurie argintată sau aurie, spre exemplu, alături de câteva globuri. Lumânările pot fi înfrumusețate cu funde

Stilul georgian presupune să folosiți elemente cu multe detalii și texturi somptuoase. În general, acest stil mizează pe folosirea unei palete clasice de culori, respectiv roșu și verde. Imprimeurile tradiționale de tartan și piesele aurii împodobite sunt o altă amprentă a acestui stil. Decorațiunile de Crăciun includ plantele veșnic verzi, vâscul, iedera, merele, portocalele și condimentele, fundele și lumânările în diferite dimensiuni

Stilul maximalist este definit de folosirea unor culori strălucitoare și o mulțime de accesorii printre care și paietele. Folosirea combinației de culori alb-albastru va fi foarte armonioasă în casele unde există mobilier elegant și clasic. Aceste culori pot fi adăugate decorurilor de iarnă prin intermediul vaselor din ceramică, spre exemplu

Veselă în culori neutre şi aranjamente florale într-o cascadă de culori

914 32 4Decorarea mesei de Crăciun trebuie să țină cont de stilul ales pentru amenajările interioare în timpul Sărbătorilor de iarnă. Pentru fața de masă puteți alege modele foarte simple, minimaliste sau dimpotrivă țesături bogate brodate. Fața de masă poate avea un model specific sezonului, cum sunt fulgii de nea, imprimat pe lungimea ei și altele poziționate vertical în fața scaunelor pentru a crea un aspect stratificat. Culorile veselei folosite pentru masa festivă nu trebuie să facă notă discordantă cu cele ale feței de masă. Este recomandat așadar să folosiți farfurii în culori neutre și șervete roșii, de exemplu, pentru a adăuga culoare. Nuanțele închise precum gri-cărbune și bleumarin pot fi asociate cu tacâmuri aurii. Florile pot fi piesa de rezistență a mesei festive. Alegeți flori în culori diferite și tăiați-le tijele la înălțimi diferite ca să creați o cascadă de culori. Prindeți de vazele în care puneți florile o fundă.