de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
La mai bine de un deceniu după evenimentele din primul film, „Avatar: Calea apei” începe să spună povestea familiei Sully (Jake, Neytiri și copiii lor), cu necazurile care îi urmăresc, cu tot ceea ce fac pentru a se menține unul pe altul în siguranță, cu luptele pe care le duc pentru a rămâne în viață și cu tragediile pe care le îndură. O dată mai mult, lumea cinefililor merge în valuri să vadă această poveste despre familie și supraviețuire, filmul zguduind deja toate recordurile și deschizând calea pentru o serie cu încasări uluitoare.
Efecte speciale nemaivăzute
Eterna luptă între bine și rău, apărarea pe care și-o construiesc membrii familiei lui Na’vi Jake Sully, agresiunea oamenilor mânați de lăcomie și interese sinistre… „Avatar: Calea apei” este o variațiune pe tema succesului fulminant pe care l-a înregistat primul film, iar răstimpul mare, de peste un deceniu, între cele două pelicule nu a făcut decât să sporească nerăbdarea fanilor. Și într-adevăr, regizorul James Cameron vine cu lucruri nemaivăzute pe marele ecran. Anunțata lansare pentru 2014 a mai așteptat ani buni, astfel încât continuarea faimosului film să beneficieze de noile tehnologii, care să permită filmări subacvatice în premieră, precum și de tot răgazul necesar pentru ca efectele speciale să taie respirația publicului. De pildă, îmbinarea filmării subacvatice cu capturarea performanței nu s-a mai văzut până acum. „Nu s-a mai făcut niciodată așa ceva și este foarte complicat, pentru că sistemul nostru de captare a mișcării folosește markere fotografiate cu sute de camere. Problema cu apa este interfața cu aerul, care formează o oglindă în mișcare și care creează mii de ținte false, așa că a trebuit să ne dăm seama cum să rezolvăm această problemă... Ne-a luat aproximativ un an și jumătate să ne dăm seama cum o vom face”, a povestit James Cameron.
Regizorul James Cameron a distrus primul manuscris
Nici nu s-au terminat bine vizionările filmului „Avatar: Calea apei”, că lumea încearcă să afle despre ce vor fi celelalte trei filme promise de Cameron în toată această saga despre generații. În 2012, regizorul anunța că urmările vor fi „povestiri separate care au un arc general, ce include primul film”. În 2017, când începea filmările pentru producția care bate astăzi record după record și deja este în cursa pentru cele mai mari premii ale industriei, Cameron anunța că toate urmările primului film erau… deja scrise. Dar nu a fost un proces lipsit de greutăți: „Avatar: Calea apei” a fost inițial „Avatar: The High Ground” („Avatar: Teren înalt”). Regizorul a scris 130 de pagini, apoi a aruncat manuscrisul și a luat-o de la capăt, pentru că povestea nu i s-a părut destul de bine legată de primul film, iar acțiunea nu era suficient de neașteptată. „În ansamblu, urmările seamănă cu seria «Nașul», este o saga de familie, o continuare a poveștii acelorași personaje și este despre ceea ce se întâmplă atunci când războinicii sunt dispuși să sară de pe stânci pe spatele unor mari Toruk portocalii. Apoi cresc, au propriii lor copii, iar acum aceștia sunt cei care fac schimbarea. A deveni părinte schimbă atât de mult comportamentul și sistemul de valori... Jake încearcă să-și țină copiii în viață. Mai este un războinic?”, detaliază Cameron.
Kate Winslet și-a ținut respirația șapte minute
Criticul Brian Tallerico remarcă faptul că unele dintre temele filmului continuă abordări anterioare regizate de Cameron, inclusiv în „Titanic” sau în „Terminator” - dacă oamenii ar trebui să fugă de un inamic puternic sau să lupte împotriva răului. Filmul evocă, de asemenea, teme de mediu și de colonizare, extrem de actuale și care preocupă societățile tot mai mult. Pentru a ilustra toate acestea, regizorul a lucrat temeinic fiecare scenă și fiecare efect special. De asemenea, actorii au învățat un limbaj al semnelor și au înregistrat popriile recorduri. De pildă, Kate Winslet mai avea doar câteva zile de filmări când a fost nevoită să realizeze o scenă subacvatică remarcabilă, pentru care și-a ținut respirația timp de peste șapte minute, doborând recordul deținut anterior de Tom Cruise în „Misiune imposibilă: Națiunea secretă”. O altă inovație introdusă de Cameron a fost rularea cadrelor - în timp ce o parte a filmului a fost filmată la 24 de cadre pe secundă, multe scene rapide au fost la 48 de cadre pe secundă. Acest lucru permite ca obiectele rapide să fie încă vizibile în timp ce se mișcă, amplificând astfel și mai mult impresia pe care o lasă acțiunea și efectele speciale.
Filmările au durat trei ani
Filmările au durat trei ani, au început în California, s-au finalizat în celălalt capăt al lumii, în Noua Zeelandă, și au costat aproximativ 400 de milioane de dolari, ceea ce face din „Avatar: Calea apei” unul dintre cele mai costisitoare filme realizate vreodată. În același timp, Comisia de Film din Noua Zeelandă, țară care a urmărit cu atenție filmările din perioada de pandemie, a dezvăluit că urmările „Avatar” au primit finanțare publică în valoare de peste 140 de milioane de dolari neozeelandezi, printr-un grant guvernamental. Prin comparație, trilogia „Hobbitul” a primit subvenții de 161 de milioane de dolari neozeelandezi. Toate aceste investiții se întorc multiplicate de multe ori, iar filmul abia a început să încaseze. Ce se știe până acum la capitolul venituri este deja uimitor: la doar câteva zile după uriașul weekend de lansare, în decembrie 2022, „Avatar: Calea apei” a devenit cel mai recent film James Cameron care a câștigat peste 1 miliard de dolari la box office, cu 434 de milioane de dolari la nivel global doar în weekendul de deschidere. „Ar trebui să fie printre filmele cu cele mai mari încasări din istorie”, declara presei James Cameron la scurt timp după lansarea filmului. Ce a urmat i-a confirmat estimarea: de Anul Nou, producția fantastică atingea 444,4 milioane de dolari la box office-ul american și un total de 1,8 miliarde de dolari în întreaga lume la începutul lunii ianuarie, ceea ce o situează pe locul 7 la încasări în toată istoria industriei cinematografice.