de Cătălina Tăgârță
Indiferent că v-ați construit sau nu un Vision Board, despre care am vorbit data trecută, e bine să aveți în vedere un lucru foarte important. Pentru a vă împlini dorințele, pentru a trece la următorul nivel în viața voastră, indiferent care ar fi acela pentru fiecare în parte, nu e suficient să notați ideea și să vizualizați acea imagine minunată cu voi din viitor. De fapt, acesta este și motivul pentru care la mulți oameni nu funcționează legea atracției. Fiindcă schimbarea mentalității vechi și înlocuirea cu o gândire pozitivă, care sunt elemente-cheie în călătoria către un viitor mai bun, sunt doar o parte din puzzle. Potrivit legilor universale, dar și oamenilor de succes, e nevoie și de acțiune inspirată.
Când rostiți „trebuie″ nu mai sunteți în aliniament cu voi
Există trei categorii de acțiuni pe care oamenii le desfășoară în mod curent: acțiuni neutre, forțate și inspirate. Primele sunt însoțite de foarte puține emoții, sunt repetitive și le percepem ca fiind plictisitoare, le facem pe pilot automat, fiindcă sunt, însă, esențiale pentru a rămâne în viață. Aici intră munca ce ține de asigurarea vieții de zi cu zi, treburile casnice, gătitul, dar și mișcarea. Acțiunile neutre sunt fundamentale pentru existență și, făcute cu plăcere, pot fi adevărate trambuline către succes pentru unii oameni. Fiindcă o masă sănătoasă sau exercițiile fizice efectuate în mod regulat, spre exemplu, asigură un corp sănătos, necesar pentru desfășurarea altor activități. Acțiunile forțate, după cum le spune și numele, vin la pachet cu acel cuvânt „trebuie″. Când cineva rostește acest cuvânt, vă dați seama imediat că nu este o activitate care îi aduce bucurie, iar simțind asta automat va munci din greu pentru a genera rezultate minime, obstacolele vor pândi la orice pas și totul se transformă într-o luptă. Totuși, aceste acțiuni forțate nu trebuie subestimate. Mai ales dacă sunt generatoare de venit, ele sunt esențiale. În spatele acțiunilor for- țate există adesea un sentiment negativ sau o teamă. Când le întreprindeți nu mai sunteți în aliniament cu voi, sunteți disperați să descoperiți lucruri, în loc să le dați voie să se manifeste. Deveniți foarte atașaţi de obiectiv și stresaţi, obosiţi, simțiți că viața nu merge în direcția dorită.
Deveniți mai productivi și fericiţi
Acțiunile inspirate sunt cele întreprinse când vă simțiți atrași să mergeți pe un anumit drum, când urmăriți fluxul natural al energiei, când simțiți o bucurie imensă pentru o anumită activitate. Când sunteți atrași de ceva anume fără să urmăriți neapărat un interes, ci acționați dintr-o stare de bucurie pură, legea atracției, precum și legea cauzei și a efectului vor acționa ca atare. Deși lucrați poate mai mult decât de obicei nu veți simți că munciți, iar rezultatele vor fi pe măsură. Când acționați inspirat sunteți entuziasmați și lucrurile se întâmplă cu ușurință, oamenii vă aprobă, totul curge firesc. Efectiv nu simțiți când zboară timpul și deveniți extrem de productiv, experimentați fericirea și bucuria, fiindcă acțiunea inspirată vine din sufletul vostru... Desigur, anumite acțiuni inspirate vă pot scoate din zona de confort, nimic nu se poate realiza fără provocări și efort, însă după ce acționați veți ști că sunteți pe calea cea bună. În plus, ascultându-vă intuiția veți începe să atrageți pașii următori și să vă orientați mai departe pe calea către împlinirea dorințelor voastre. Pentru a asculta ce vă spune intuiția e necesar să vă deconectați puțin de la zgomotul cotidian. Petreceți cât mai mult timp în natură. Așezați-vă fie direct pe iarbă, fie pe o piatră sau un trunchi de copac, închideți ochii și ascultați liniștea! Dați voie copacilor și păsărilor să vă privească, să vă trimită energie!
Frica vine dintr-o credință de care e bine să uitați
După ce veți petrece suficient timp în natură sau meditând, odată ce vă veți liniști mintea dați-vă voie să recepționați semnalele. Ascultați ce vă spune intuiția! Cum ar arăta pentru voi anul 2023? Care este ordinea obiectivelor pe care vi le-ați fixat? Atenție! Când vorbim despre obiective sunt două tipuri: obiective de creștere și obiective de performanță. Pe panoul cu visuri adesea se trec obiectivele de performanță, spre exem- plu: o vacanță la mare, un aspirator nou, mobilarea bucătăriei, obținerea diplomei de bucătar etc. Însă nu uitați că, pentru atingerea obiectivelor de performanță, e nevoie de obiective de creștere. Spre exemplu, dezvoltarea inteligenței emoționale este un astfel de obiectiv, ce poate consta punctual în identificarea emoțiilor și fricilor, urmată de acceptarea lor, conștientizarea că vin dintr-o anumită credință și că trebuie să lucrați cu ele, să le îndepărtați. Un alt obiectiv de creștere ar putea fi să deveniți mai bun în meseria pe care o aveți. Iar pentru asta e nevoie să vă întrebați: „Ce anume aș putea să studiez sau să fac pentru a crește mai mult?″, „Pe ce să mă focusez mai mult?″. Și verificați ca focusul să aibă legătură cu valorile voastre. Pe măsură ce acționați înspre obiectivul de creștere veți observa că apar rezultate și veți atinge mai ușor și obiectivele de performanță.
Împărțiți obiectivele pe trimestre ale anului
La început de an, când își stabilesc obiectivele, o greșeală pe care o fac mulți oameni este aceea că nu se gândesc și la ce e nevoie să schimbe sau să îmbunătățească la ei pentru a putea atinge tot ce și-au propus. Ideal e să împărțiți obiectivele pe luni sau pe trimestre ale anului, și să le treceți atât pe cele de creștere, cât și pe cele de performanță. Recomandabil să aveți maxim unu-două obiective mari pentru fiecare trimestru. Sau dacă este un obiectiv foarte mare, îl puteți împărți în bucăți mai mici. Știți expresia: „Cum se mănâncă un elefant?″. Dacă la prima vedere ați fi tentați să spuneți că e imposibil de mâncat, răspunsul potrivit este: bucată cu bucată. Așadar, procedați la fel și cu dorințele voastre mari și arzătoare. Însă atenție să nu subevaluați timpul alocat realizării unui proiect. Din dorința de a face multe lucruri la început de an scrieţi de multe ori o listă lungă cu dorințe, și, din cauză că nu alocaţi suficient timp și atenție fiecăreia dintre ele, nu obțineţi nici rezultatele estimate, iar dezamăgirea vă seacă de energie. De aceea, e indicat să acționați constant și să urmăriți indicatorii de performanță pe care vi-i stabiliți pentru fiecare perioadă! Evaluați-vă progresul săptămânal, lunar, vedeți ce aveți de schimbat, de îmbunătățit și dacă ați pornit în direcția potrivită… Celebrați micile victorii și bucurați-vă de fiecare zi, cu recunoștință că sunteți sănătoși și că aveți tot ce vă este necesar pentru un trai decent!