de Silviu Ghering şi Adrian Barna
La 47 de kilometri de granița de nord, cu Ucraina, este deschis din anul 2001 un muzeu unic în România, dedicat în întregime femeii. Mai exact femeii de la țară. Muzeul Țărăncii Române. Amenajat într-o casă specifică Maramureşului, ridicată pe la anul 1720, ineditul muzeu se află în orașul Dragomirești, 47 de kilometri la sud de Sighetu Marmației și 91 de kilometri est de Baia Mare.
Pe poartă „stau” o mireasă și două „druște”
Casa în care funcţionează acum Muzeul Țărăncii Române a fost locuită până prin anii 1990 de Ileana Chiş, o săteancă ai cărei copii, după plecarea mamei la cele sfinte, la 74 de ani, au donat-o primăriei pentru a amenaja în ea „frânturi” din viaţa țărăncii de odinioară, pentru a o face cunoscută generațiilor viitoare. Încă de la intrarea în curte se vede că unicul „exponat” este femeia. Poarta, specific maramureşeană, are sculptate pe ea o mireasă şi două „druşte”, adică domnişoare de onoare, însemne dacice, simbolul localităţii şi o scenă de la un botez. Sunt reprezentate doar femei pentru că în zonă este obiceiul ca la botez să participe doar femeile, bărbaţii stau acasă cu pruncii și se ocupă de gospodărie!
Copacul cu... oale și fata de măritat
Toţi cei care trec pragul muzeului din Dragomirești pot vedea în curtea acestuia adunate laolaltă obiecte specifice muncii ţărăncii din zona Maramureşului. Printre altele, acel „copac” specific Maramureşului istoric plin cu oalele pe care le are o familie în casă. Cu cât sunt mai multe oale, cu atât familia respectivă este mai înstărită. Iar când o oală roşie e în vârful copacului, la casa cu pricina este fată de măritat. După ce se mărită fata, se dă și oala roşie jos. Multe obiecte de uz casnic, îmbrăcăminte, obiceiuri şi preocupări casnice sau alimentare sunt expuse sau „recompuse” în această casă tradiţională veche de aproape 300 de ani.
Unul dintre obiectele cu care se mândreşte Muzeul Țărăncii Române este şi fusul cu ţurgalău, specific zonei. Legenda spune că un băiat, pentru a obţine iubirea unei fete, i-a făcut în dar un astfel de fus