de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Astăzi, bullyingul este considerat agresiune în toată regula și toată lumea conștientizează ce preț are pentru victime, pentru respectul de sine și pentru felul în care le schimbă existența. Dar a fost o vreme în care acest tip de comportament era perceput ca „școala vieții”, iar o serie de celebrități au suportat atacurile fără să-și lase afectate echilibrul psihic și puterea interioară. Și-au urmat visul și au reușit.
Christian Bale, chinuit sistematic, pentru a fi desfigurat
Christian Bale a avut viață grea în calitatea sa de actor copil, care filma „Imperiul Soarelui” în anii 1980. Rolul i-a atras multă atenție nedorită și starul a povestit că „a luat bătaie de la mai mulți băieți ani întregi”. Practic, bătăușii îl loveau strașnic pentru a-l desfigura, ca să-i pună capăt carierei. Mama starului a mărturisit că Christian a fost pe punctul de a renunța la actorie, mai ales că abuzul nu s-a limitat la școala pentru băieți la care mergea Bale, ci chiar comunitatea din Bournemouth, Anglia, l-a hărțuit, batjocorindu-l până și în ziar când nu voia să participe la tăierile de panglici. Astăzi, Bale este un star care are o avere estimată la peste 120 milioane de dolari.
Winona Ryder a abandonat școala
Hărțuită la școală îngrozitor, Winona Ryder, vedeta din „Vârsta inocenței”, a fost nevoită să abandoneze cursurile și să fie educată acasă. Actrița a declarat pentru V Magazine că a fost bătută „de o bandă de bătăuși care au confundat-o cu un… băiat”. Hărțuirea de la liceu și experiența ulterioară de școlarizare la domiciliu au determinat-o să ia lecții de actorie la Teatrul Conservatorului American din San Francisco. De altfel, chiar Winona consideră că a reușit să transforme acea brutalitate în ceva care i-a schimbat întreaga viață.
Lady Gaga, aruncată într-o pubelă
Copiii care practică bullyingul pot fi cu adevărat cruzi mai ales cu cei pe care îi consideră „diferiți”. Lady Gaga știe prea bine acest lucru: a fost aruncată într-o pubelă de la colțul străzii de un grup de bătăuși, când avea 14 ani. Într-un interviu pentru The Guardian, Gaga spune că trei adolescenți au considerat că era „excentrică și vorbăreață, îndrăzneață și teatrală”. Nu a fost un incident izolat. „Am fost lovită pe holuri și mi s-au scris pe dulapul de la școală tot felul de insulte”, își amintește deținătoarea Premiului Oscar.
Janis Joplin, poreclită „cel mai urât bărbat din campus”
Astăzi există un adevărat cult pentru celebra Janis Joplin, care a lăsat lumii piese memorabile - „Cry, Baby”, „Down On Me”, „Piece of my heart”, „Ball and Chain”. Dar legenda muzicii rock a fost agresată la școală în mod sistematic, apoi la facultate. O fostă colegă de liceu a lui Janis a povestit pentru The Washington Post că liceenii o batjocoreau și o strigau în tot felul de maniere jignitoare. Despre acei ani, Joplin însăși își amintea ca despre unii de izolare: „Am fost o neadaptată. Am citit, am pictat, m-am gândit”. Apoi, în perioada în care a studiat artă la Universitatea din Texas, s-a făcut campanie, prin voturi în scris, pentru ca Janis să fie numită „cel mai urât bărbat din campus”. Vedeta a abandonat școala o săptămână mai târziu. Apoi a intrat în lumea rock, iar după moartea prematură, în eternitatea muzicii.
Robert Pattinson, bătut pentru „alura de actor”
Cel mai frumos bărbat din lume din perspectiva proporționalității trăsăturilor, Robert Pattinson, a declarat pentru revista Parade că a fost agresat de nenumărate ori în timp ce frecventa Școala Harrodian, din West London. „S-a întâmplat cu regularitate după ce am început prima dată să joc roluri și mi-a plăcut să mă comport cum credeam că ar trebui să fie un actor, iar asta i-a provocat pe mulți să mă lovească”. Dar Pattinson a suportat totul și a continuat să fie ceea ce era menit să fie. Astăzi, starul din „Batman” are în conturi peste 100 de milioane de dolari și a primit câte 25 de milioane de dolari pentru fiecare din ultimele filme din seria „Amurg”.
Sandra Bullock, agresată pentru stilul său
Una dintre cele mai cunoscute actrițe ale generației sale, Sandra Bullock, nu are amintiri plăcute despre perioada în care era elevă. Cu un simț aparte al stilului, vedeta era de mică „altfel”. Iar lipsa de conformism și de adaptare la ceea ce se considera „cool” în modă nu i-a fost iertat. De altfel, chiar actrița din „Gravity. Misiune în spațiu”, de două ori câștigătoare a Premiului Oscar, a spus pentru Daily Mail că bullyingul a învățat-o o lecție majoră: „Când ești în situația asta, devii conștient cât de dureros este, așa că nu vei recurge niciodată tu însuți la așa ceva”.
Eminem, lovit până la comoție cerebrală
Faimosul rapper Eminem are o melodie din 1998 numită „Brain Damage”, care spune povestea unui atac într-o baie dintr-o școală elementară pe care l-a suferit un copil. Nu este doar o poveste: agresiunea i s-a întâmplat lui Marshall Mathers, alias Eminem, pe atunci în vârstă de 9 ani. Mama starului a dat în judecată școala elementară Dort pentru întregul calvar pe care l-a îndurat artistul de mai târziu. Documentele instanței arată că Eminem „a suferit răni la cap, la față, spate și picioare, coșmaruri și a dezvoltat un comportament antisocial” în urma atacului din 15 octombrie 1981. Și nu a fost sfârșitul bullyingului: același agresor l-a atacat și în ianuarie 1982, lovindu-l în plină figură cu o bucată mare de gheață, ceea ce i-a provocat „o comoție cerebrală și o pierdere temporară a vederii la un ochi”. Mai târziu, același bătăuș îl dădea în judecată fără succes pe acum celebrul Eminem pentru că l-a... numit în cântec!!!
Kate Middleton, Prinţesă de Wales, hărţuită la internat
Jessica Hay, prietena din liceu a lui Kate Middleton, Prințesă de Wales, a povestit pentru The Telegraph că viitoarea Regină a Marii Britanii a suportat o hărțuire constantă în anii de internat: „Era împinsă, i se aruncau cărțile din mâini, era lăsată mereu la urmă la rândul de la masa de prânz și nimeni nu voia să mănânce împreună cu ea”. În prezent, așa ceva este o mare onoare. De asemenea, presa din Regatul Unit mai indică rapoarte care menționează că Middleton era frecvent apucată de păr pentru că „era perfectă”. Astăzi, Prințesa de Wales este o emblemă a eleganței, iar perfecțiunea care i-a adus atâtea necazuri pe când era elevă este o mândrie pentru cetățenii britanici. Nu întâmplător Kate Middleton și Prințul William au ales o organizație de caritate numită Beatbullying („învinge bullyingul”) ca beneficiar al nunții lor regale…