de Silviu Ghering și Adrian Barna
Ați mai auzit de o piatră care... vorbește?! Nu în filme, acolo se poate întâmpla orice, ci în realitate? Comuna Budureasa este o comună din județul Bihor, la 12,1 km vest de Beiuș, pe DJ764A. Are în componență satele Budureasa (reședința, vestită pentru lăzile de zestre fabricate de meșterii locali), Burda, Saca, Săliște de Beiuș, Teleac și cunoscuta stațiune Stâna de Vale.
Budureasa beneficiază de vecinătatea a nu mai puțin de 9 rezervații naturale
Budureasa este înconjurată feeric de 9 rezervații naturale: Complexul Carstic din Valea Ponorului (168 ha), Peștera Smeilor de la Onceasa (0,50 ha), Sistemul Carstic Peștera Cerbului - Avenul cu Vacă (45 ha), Vârful Buteasa (2 ha), Molhașurile din Valea Izbucelor (80 ha), Fâneața Izvoarelor Crișul Pietros (1 ha), Vârful Cârligați (10 ha), Cetatea Rădesei (20 ha) și, evident, Piatra Grăitoare (5 ha). Unde este piatra care... grăiește! Numele rezervației Piatra Grăitoare vine de la faptul că, atunci când este liniște totală în zonă, orice cuvânt pe care îl rostiți la maximum 100 de metri sud-est de piatra-minune este... repetat! Chiar şi de 5 ori! Piatra pare că vă vor- bește înapoi.
Până și o șoaptă sfioasă este dată înapoi și repetată prelung
Piatra Grăitoare din Masivul Biharia este un vârf de stâncă „sculptat” în mod natural de timp și intemperii sub forma unei cupole stâncoase. Ca o piramidă cu înălțimea de 1.658 de metri. Tot ce trebuie să faceți odată ajunși acolo este să vă așezați sub cupola de piatră și să... vorbiți. Stânca n-o să vă răspundă, dar o să vă... imite vocile! Cu o claritate șocantă! Efectul sonor este deosebit, ecoul „întors” de Piatra Grăitoare este puternic și se aude perfect. Practic, până și o șoaptă sfioasă este dată înapoi și repetată prelung de incredibila Piatră Grăitoare.
Vârful Piatra Grăitoare este situat în sud-estul județului Bihor, în partea de sud a Munților Vlădeasa, la o distanță de aproximativ 78 de kilometri de Oradea