de Gheorghe Zmaranda
Ați vizitat până acum Muzeul Oului Vama - Bucovina? Dacă nu, vă invităm noi într-o vizită virtuală în acest muzeu incredibil. Prof. Letiția Orsivschi Heiser (foto), membră a Asociației Creatorilor Populari din România și a World Egg Artists Association din 2014, fondatorul și proprietarul Muzeului Oului Vama - Bucovina, spune că aceste „minuni” au fost adunate pe parcursul celor 25 de ani de participări la saloanele și expozițiile internaționale de ouă, fie au fost daruri ale familiei, ale turiștilor, achiziții făcute în călătorii sau în urma unor licitații.
„Ultimele achiziții sunt câteva fragmente de coajă de ou de dinozaur ce provin din perioada cretacică”
- Încondeierea ouălor este mai mult decât un meșteșug. Este o poveste despre răbdare, despre creație. Există multe tehnici de încondeiere, de înfrumusețare a oului?
- În lume există tehnici diferite de lucru. Cea mai folosită este tehnica acuarelei, dar la cehi întâlnim perforațiile, la unguri apare oul „potcovit”, la slovaci se folosesc aplicațiile cu paie, nemții folosesc tehnica zgârierii, la indieni există tehnica emailului, la chinezi găsim pictura în sticlă, la ruși tradițional este doar oul de lemn. Cu timpul s-au adăugat diverse idei ale artiștilor care au creat adevărate bijuterii. În muzeul de aici există, spre exemplu, un ou „feliat” pe ideea de album de familie, carusele care funcționează în ouă de lebădă și nandu, suport de parfum, ouă cu mecanisme care rulează și derulează din interior diverse mesaje, ouă cu aplicații de fire de păr (2.500 de fire), cu pene, „ou cu ceas”, cu fire textile - tehnica „occhi” sau chiar broderie în coaja oului, ouă transformate în capele sau cu diferite sisteme de iluminat. Ultimele achiziții ale noastre sunt câteva fragmente de coajă de ou de dinozaur, ce provin din perioada cretacică.
- Cât de vastă e colecția muzeului și ouăle căror specii sunt expuse?
- Muzeul Oului Vama - Bucovina este cea mai mare colecție privată de ouă din România. Pe lângă ouăle bucovinene, unele cu o vechime de 50-100 de ani, ouă care au aparţinut familiei, sfințite la biserică și păstrate de generații în covata din casa părinților, veți putea admira ouă aduse din 82 de țări ale lumii. Sunt ouă de diferite mărimi și culori, ouă de păsări sau reptile, ouă naturale sau din diferite materiale precum porțelan, ceramică, sticlă, lemn, pietre semiprețioase. Avem peste 15.000 de ouă de găină, rață, gâscă, fazan, păun, struț, alături de ouă rare ca cele de emu, nandu, tinamu, broască țestoasă, crocodil, flamingo. În colecție există și ouă de mici dimensiuni ca cele de geko, potârniche, vrabie, codobatura, porumbel sau prepeliţă. Toate aceste frumuseți sunt așezate în vitrine distribuite în zece încăperi spațioase, pe o suprafață de 800 mp, așezate după locul de proveniență, după tehnica folosită sau după tema motivului desenat.
„De la o turistă din Australia am primit un ou de emu lucrat de aborigeni, cu o vechime de peste 150 de ani”
- Este o colecție impresionantă. Cum ați reușit să adunați atât de multe și de variate exponate?
- La început au fost doar schimburi cu colegii. Cu timpul, însă, adunând câteva zeci de ouă, s-a impus aranjarea acestora într-o vitrină. Pentru că acasă îmi organizasem un atelier care era vizitat mai ales de turiștii străini, m-am gândit că o altă vitrină mi-ar fi necesară pentru a expune ouăle vechi ale familiei care până atunci stăteau adunate într-o covată. Primele două vitrine din atelier au fost atât de admirate, încât următoarele trei vitrine achiziționate s-au umplut repede și minimuzeul organizat într-un colț al atelierului a prins contur. Turiștii au început să admire exponatele, să se mire de diversele tehnici prezente și să trimită către muzeul nostru noi exponate, unele adevărate rarități. Spre exemplu, de la o turistă din Australia am primit un ou de emu lucrat de aborigeni, cu o vechime de peste 150 de ani, dar de la bunica dânsei. Marea mea bucurie a fost să avem vizitatori din toate colțurile lumii și să primesc ouă din miez de eucalipt din Madagascar, ouă cu măști din Bali, ouă lucrate de artizanii din Reunion sau din porțelan, lemn sau cu aplicații textile. Dacă la expozițiile internaționale, la început făcusem doar schimburi, ulterior am achiziționat exponate care să se potrivească unei teme sau să fie legate de un anumit obicei. Colecția s-a mărit mereu, invitațiile și expozițiile internaționale s-au înmulțit, adăugându-se apoi și călătoriile de vacanță, special alese în zone unde exista tradiția decorării ouălor și de unde artiștii nu puteau ajunge în Europa. Așa am ales țările asiatice, ale Americii Latine și de Sud sau insule din Marea Caraibelor și Oceanul Indian. Am vizitat 59 de țări, locuri de unde am adus la Muzeul Oului Vama - Bucovina, exponate dintre cele mai speciale. Astfel au apărut în colecție ouăle de varan, crocodil, tinamu, broască țestoasă, geko sau flamingo.
„De anul trecut am deschis zona ouălor cu poveşti nemuritoare şi personaje celebre“
- E o colecție încă în expansiune?
- Colecția se îmbogățește an de an și apar mereu noi secțiuni. În 2021 am deschis zona nouă a muzeului, într-o casă tradițională, cu ouă lucrate în zonele mănăstirilor, cu ouă lucrate de minorități. De anul trecut am deschis zona ouălor cu povești nemuritoare și personaje celebre, mult admirată, mai ales de cei mici. Desigur că an de an am ales câte o temă de lucru pentru creațiile personale care ocupă un loc special în muzeu. Și dacă la intrare sunteți întâmpinați de ouăle vechi bucovinene și cu motive precum „coarnele berbecului”, „cârja ciobanului”, „fierul plugului”, „crucea”, „spicul”, „frunza de stejar” sau „cărarea rătăcită” și „scara vieții” la final le veți putea admira redate în combinații personale, lucrate în culori naturale, pe ouă de rață, gâscă sau struț, în tehnici tradiționale sau în creații inedite. Multe exponate sunt însoțite de mostrele de cusături care m-au inspirat, de motivele de Vama ale țesăturilor prezente în casa bunicilor, dar și de perdelele moștenite care acum sunt ornamente în muzeu.