de Georgiana Mihalcea
Pe măsură ce tot mai multe companii din întreaga lume testează principiile campaniei „4 Day Week” („Săptămâna de 4 zile”), cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud susțin faptul că toți ar trebui să beneficiem de un astfel de program de lucru. De ce? Pentru că o zi în plus de odihnă ne îmbunătățește calitatea somnului, ne mărește rezistența la efort și are efecte pozitive asupra sănătății în general.
Angajații au fost mult mai activi
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că angajații au fost mult mai activi și au dus un stil de viață mult mai sănătos atunci când erau în zilele libere, iar acest comportament are numai avantaje atât în plan mental, cât și fizic. Studiul australienilor s-a întins pe o perioadă de 13 luni, iar subiecții au avut în medie două până la trei vacanțe, fiecare fiind de aproximativ 12 zile. Cel mai obișnuit tip de activitate a fost de „recreere în aer liber” (35%), urmată de „evenimente de familie/sociale” (31%), „odihnă și relaxare” (17%) și „lucuri pe care le-am tot amânat”, cum ar fi îngrijirea altora sau renovări de locuințe (17%).
„Ajută la reducerea riscului de obezitate, boli cardiovasculare, depresie şi diabet”
Concluziile oamenilor de știință au fost uimitoare: oamenii s-au implicat într-o activitate fizică moderată (până la intensă) cu 13% mai mult în fiecare zi (sau cu cinci minute în plus zilnic), au fost cu 5% mai puțin sedentari (sau cu un minus de 29 de minute) și au dormit cu 4% mai mult în fiecare noapte (un câștig de 21 de minute la fiecare 24 de ore). Cercetătorul UniSA, doctorul Ty Ferguson, spune că cercetările indică faptul că angajații manifestă comportamente mai sănătoase atunci când sunt în afara programului. „În acest studiu, am descoperit că tiparele de mișcare s-au schimbat fundamental la toți participanții, dar și timpul efectiv de odihnă, ceea ce poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății noastre fizice și mentale. De exemplu, somnul suficient ne poate ajuta să ne îmbunătățim starea de spirit, funcția cognitivă și productivitatea. De asemenea, poate ajuta la reducerea riscului nostru de a dezvolta o serie de afecțiuni de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și depresia. Dimensiunea acestor schimbări a crescut odată cu durata vacanței - deci cu cât vacanța este mai lungă, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai bune”, spune doctorul Ferguson.
„Lumea se adaptează la o nouă normalitate”
Studiul menționat mai devreme a folosit date din cercetarea „Annual rhythms in adult’ lifestyle and health” („Ritmul anual de sănătate și stil de viață al adulților”) unde 308 subiecți (cu vârsta medie de 40,4 ani) au purtat dispozitive de monitorizare fitness 24 de ore pe zi timp de 13 luni. Toate datele colectate au fost cercetate atent pentru a vedea diferențele de activitate fizică atât înainte, cât și în timpul și după zilele libere. „Studiul nostru a mai arătat că și după o vacanță scurtă, calitatea somnului a rămas la fel de bună timp de două săptămâni, arătând, astfel, că beneficiile pentru sănătate ale unei pauze de trei zile pot avea efecte de durată dincolo de perioada liberă în sine. Pe măsură ce lumea se adaptează la o nouă normalitate, poate că este timpul să adoptăm weekendul prelungit ca o modalitate de a ne îmbunătăți sănătatea fizică și mentală”, a declarant profesorul Carol Maher, cercetător senior UniSA.
Potrivit experților, companiile care permit angajaților să lucreze patru zile pe săptămână, în loc de cinci, au redus cu 39% nivelul de stres autoraportat al angajaților și burnoutul cu 71%
„O săptămână de lucru mai scurtă este testată de companii din întreaga lume și asta pentru că angajații au raportat mai puțin stres, epuizare, oboseală, precum și o sănătate mintală mai bună și un echilibru îmbunătățit între viața profesională și viața privată“ (profesor Carol Maher)