Main menu

header

934 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Sat al comunei Fundata, în județul Brașov, la granița cu județul Argeș, Șirnea a devenit în 1973 primul sat turistic din România. Pitoreasca așezare vă așteaptă la 17 km de Bran, spre Podul Dâmboviței și Rucăr, pe DN73/E574 și de la pensiunea-restaurant „La Gheorghiță” la dreapta, pe DJ730. Monografia parohială a comunității menționează că numele „Șirnea” a apărut în 1657, iar prima atestare documentară a satului este din 1729. Așezare tipică de munte, vatră seculară a străvechiului obicei mioritic al oieritului, Șirnea este situată la altitudinea de 1.250 de metri, adăpostită la poalele versantului sud-estic al masivului muntos Piatra Craiului, zonă care încântă și cel mai cârcotaș turist cu priveliști parcă făcute în... photoshop!

Când s-au inaugurat pârtia de schi iluminată și baby-schiul electric

Meritul în promovarea zonei îi aparține în totalitate lui Nicolae Frunteș, învățător și profesor de biologie la școala din sat în anii ’60. Care a pornit demersurile pentru ridicarea satului la nivel turistic național, ba chiar internațional, încă din februarie 1965, când a avut inițiativa constituirii unui comitet de inițiativă pentru înființarea la Șirnea a unui birou pentru turism. Care a luat naștere în luna iunie din acel an. Au „curs” apoi realizările: Muzeul Etnografic (1966), Monumentul Eroilor din sat (1967), sărbătorile tradiționale „Măsura Laptelui” (1968), „Iarna la Șirnea” (1969) și, în premieră la nivel sătesc în România, pârtie de schi iluminată (1970) și baby-schi electric (1972).

„Memorialul Nicolae Frunteș”, la sfârșitul lui ianuarie

Acum muzeul fondat de Nicolae Frunteș se numește Muzeul Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană și oferă turiștilor o incursiune în istoria gospodăriei tradiționale a satului de munte, cu mobile, velințe, tablouri, fotografii, unelte și toate cele de trebuință într-o casă de țărani gospodari. Puteți vedea cum arată strămoșul mixerului, puteți admira o carte de rugăciuni de la începutul anilor 1700, un abecedar din 1932, săniuțe și schiuri vechi din lemn. Pe lângă acestea, veți mai putea vedea acolo o cameră amenajată în memoria profesorului Nicolae Frunteş, o colecție de scrieri originale, tablouri și statui dedicate Legendei Branului și o expoziție de artă contemporană, cu lucrări de artă plastică și picturi ale unor tineri artiști din zonă. La sfârșitul lunii ianuarie se desfășoară la Șirnea „Memorialul Nicolae Frunteș”.

Din sat pornesc 9 trasee eco-turistice în „Poarta Carpaților“, în magnifica zonă Șirnea - Fundata - Fundățica - Moieciu de Sus, „calculate“ pentru o zi, accesibile și copiilor cu vârste peste 10 ani