Main menu

header

935 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Mari artiști revin în lumina reflectoarelor în spectacole noi, oferind recitaluri remarcabile care stârnesc valuri de emoție, bună dispoziție, nostalgie dar și întrebări și dispute. În continuare, vă prezentăm coordonatele unor întâlniri artistice de neratat în această săptămână.

„Plicul”, la fel de actual și după un secol, în premieră la TDR

Minciuni sfurntate, lupta pentru putere, patimi și interese financiare, toate se împletesc iscusit în noua producție montată de regizorul Dan Tudor pe scena Teatrului Dramaturgilor Români din București. Pe 26 mai, de la ora 19:00, la Sala „Ion Băieșu” are loc premiera spectacolului „Plicul”, remarcabila satiră scrisă de Liviu Rebreanu acum 100 de ani. Textul ilustrează jocurile murdare ale „elitei” unui târg de provincie din perioada interbelică, în care primarul vrea un nou mandat, consoarta lui vrea faimă și lux, nașul edilului amenință politic (pentru un comision generos), șeful gării e îndrăgostit de soția primarului, iar toate relațiile sunt înlesnite de nelipsitul plic, chiar dacă mita provine din „Fondul milei”. O echipă actoricească de excepție (Gabriel Fătu, Alexandra Velniciuc, Andrei Duban, Dan Tudor, Marcelo Cobzariu, Orodel Olaru, Doina Teodoru și Tudorel Filimon), demonstrează, cu umor și ironie, perpetuarea moravurilor sociale. Într-un circuit diabolic, șpaga trece din birouri în buzunare și poșete, rezolvă interese și pasiuni, iar la final singurul condamnat este… nevinovatul acar.

Oana Pellea, recital actoricesc pe scena TNB: „Evadarea tăcută”

O impresionantă lecție de viață ce marchează victoria incontestabilă a spiritului și umanității, este transpusă pe scena Naționalului bucureștean. Pe 27 și 28 mai, de la ora 20:00, la Sala Atelier, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Evadarea tăcută”, un one woman show semnat Oana Pellea. Adaptare după volumul omonim al pictoriței și scenografei Lena Constante, arestată politic în „lotul Pătrăşcanu”, spectacolul reconstituie formula ingenioasă a rezistenței într-un Iad fizic, printr-o evadare spectaculoasă într-un Rai interior. Izolată într-o celulă austeră, fără nicio unealtă de scris, autoarea a consemnat în memorie momentele de tensiune, temerile, revoltele, micile bucurii, exploziile de speranță și entuziasm pentru ca, după aproape 30 de ani de la reabilitarea sa, acestea să fie publicate. Următoarea reprezentație este programată pe 11 iunie.

Dorina Lazăr, interpretare de excepție în „Neliniște”, la Teatrul Odeon

Trăirile și compromisurile creatorului și relația cu creația sa sunt surprinse în detalii fine în spectacolul „Neliniște”, noua montare a regizorului Bobi Pricop pe scena Teatrului Odeon din Capitală. Textul lui Ivan Vyrypaev ne introduce în apartamentul luxos al unei celebre scriitoare americane cu origini polonezo-germane, care se pregătește pentru un interviu cu un tânăr jurnalist polonez. Pentru amândoi miza este mare: reporterul visează o carieră spectaculoasă, iar scriitoarea dorește să-și îmbunătățească imaginea publică. Discuția urmează o cale firească până când ziaristul lansează întrebări incomode, conversația dezvăluind prețul succesului și latura întunecată a celebrității. Rolul principal este interpretat magistral de Dorina Lazăr, parteneri de scenă fiindu-i Nicoleta Lefter, Mihai Smarandache, Niko Becker, Alexandru Papadopol și Gabriel Pintilei. „Neliniște” se joacă pe 28 mai, de la ora 19:00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon.

La 80 de ani, Al Bano susține ultimul său concert la București

935 30 2Celebrul solist și compozitor Al Bano Carrisi și-a sărbătorit săptămâna trecută aniversarea a 80 de ani și pentru a marca evenimentul alături de publicul românesc artistul va susține pe 27 mai, de la ora 20:00, la Sala Palatului din Capitală, concertul aniversar „Al Bano Simfonico”. Cum evenimentul a fost anunțat drept ultima sa apariție pe o scenă din România, artistul va trece în revistă șlagăre cunoscute de fanii români (multe lansate alături de soția sa, Romina Power), interpretate alături de soliști români de excepție (Silvia Micu, Paula Seling sau Alina Sorescu), în acompaniamentul Orchestrei Simfonice Valahia. În peste 50 de ani de carieră, Al Bano Carrisi a susținut mii de concerte, colaborând cu trupe și artiști renumiți, precum Placido Domingo, Josè Carreras, Montserrat Caballè, Rolling Stones, Ricchi e Poveri, Gianni Morandi și Umberto Tozzi.