de Silviu Ghering și Adrian Barna
Cheile Galbenei (Valea Galbenei) sunt o arie protejată de interes național, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa din județul Bihor. Această rezervație naturală de 70,5 ha este în Munții Bihorului, în zona turistică a bazinului Padiș, în Parcul Natural Apuseni și cuprinde culoarul de trecere al râului Galbena. Cheile Galbenei sunt un culoar de drenare spre Depresiunea Beiuşului a majorităţii apelor din Bazinul Padiş.
Stânci „sculptate”, cascadă, izbuc, râu subteran, peșteri și grote numai vreo... 93!
Pereți de stancă de peste 100 de metri înălțime, „sculptați” de apă în forme spectaculoase. Grote și peșteri ascunse, numai vreo... 93, cele mai importante fiind Peștera Vârseci și Peștera cu Aluviuni (cu o lungime de 448 metri). Un râu subteran. Cascada Evantai. Izbucul Galbenei. Doar câteva dintre motivele pentru care merită să vizitați Cheile Galbenei. „Cheile Galbenei încep brusc de la piciorul unui perete vertical de calcar de câteva sute de metri înălțime. Aici se află Izbucul Galbenei, un mic lac de 4-5 metri diametru, alimentat pe dedesubt de apa care drenează subteran întregul bazin închis Padiș-Cetățile Ponorului și reapare printr-o peşteră-tunel, unde apa râului intră zgomotos. În aval, apa se prăvăleşte în cascade spectaculoase”, ne informează ROMSILVA.
Atenție! Traseul este accesibil doar turiştilor cu o bună pregătire fizică
Aveți grijă: traseul este pe cât de frumos, de spectaculos, pe atât de... periculos! Permite parcurgerea Cheilor Galbenei pe tronsonul de la drumul de acces dinspre Boga până la Cascada Evantai prin intermediul a 3 pasaje de via ferrata (traseu montan echipat cu şufe metalice, trepte de fier, poduri suspendate sau traverse). Pasajele sunt amenajate cu cabluri de oțel. Au lungimi între 20 m și 100 m. Sectoarele de via ferrata sunt destul de greu de trecut pentru că umezeala văii face ca stânca și cablurile să fie alunecoase.
Cum ajungeți în Cheile Galbenei: din Poiana Glăvoi, pe marcaj punct galben sau dinspre drumul Pietroasa - Boga, pe drumul forestier care urcă spre cantonul Luncșoara