de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi
Imprimeurile cu buline plac tuturor și par să facă parte din acel model fără vârstă, mereu la modă, nemuritor. De la Marilyn Monroe la Prințesa de Wales, piesele cu buline au cunoscut mereu o binemeritată atenție și sunt din nou marea senzație a modei de vară.
De la Marilyn Monroe la Carolina Herrera
Puțină lume știe că imprimeul cu buline are propria sa istorie. Revoluția industrială și mecanizarea țesăturilor, la sfârșitul anilor 1700, au adus, pentru prima dată, posibilitatea să se producă materiale cu puncte identice, uniform distanțate. Noul design a generat rapid o adevărată frenezie, care pare să nu se sfârșească de atunci. Bulinele au supraviețuit tuturor timpurilor și ciclurilor de modă. Legendele cinematografiei din era de aur a Hollywoodului, de la Marilyn Monroe la Elizabeth Taylor, au fost văzute în imprimeuri cu buline, iar în 1954, cea mai bine vândută versiune a celebrului New Look al lui Christian Dior era cu… buline. Imprimeul a mers triumfal mai departe - Carolina Herrera și-a lansat primul parfum în 1988, într-o cutie cu buline. Personajul Juliei Roberts din filmul „Frumușica” a purtat o rochie cu buline, în 1990, iar imprimeul a făcut din nou furori în toată lumea, la fel ca pelicula, cu atât mai mult cu cât a fost însoțit de mesajul că opțiunea reflectă un statut social mai înalt.
Prințesele Familiei Regale Britanice duc moda peste generații
Mare iubitoare a imprimeului cu buline, regretata Prințesă Diana a făcut din acesta o dată în plus o alegere la mare modă, foarte populară, mai ales că o astfel de rochie a purtat în ziua în care l-a prezentat lumii pe primul său născut, Prințul William. 31 de ani mai târziu, Kate, pe atunci Ducesă de Cambridge, a purtat o rochie albastră cu buline când a părăsit spitalul împreună cu primul născut al său și al Prințului William, Prințul George. Astăzi, la rândul său, Prințesă de Wales, Kate, arată o mare preferință pentru modelul cu buline. Chiar dacă imprimeul vine din urmă cu sute de ani, stilul Prințesei reușește să facă acest tip de imprimeu deopotrivă retro și foarte modern.
Complimentează orice siluetă
La deschiderea „Hope Street”, un centru din South Hampton, Kate a purtat o rochie albastră cu buline albe și cu mâneci trei sferturi. Decolteul și linia rochiei, cu fundă în corsaj, i-au complimentat silueta impecabilă, iar linia rochiei este atât de versatilă, încât poate face orice persoană să arate mai înaltă și mai subțire. În plus, ca model geometric, imprimeul cu buline este potrivit și persoanelor care poartă ochelari de vedere și care nu au la îndemână gama completă de imprimeuri. De asemenea, rochiile midi cu buline au fost purtate de Prințesa de Wales și la Royal Ascot, unde ținuta este de un anume standard, ca și în prima zi de școală a copiilor săi. Practic, Kate este acea persoană publică vizibilă și cunoscută pe tot mapamondul care arată că imprimeul cu buline este mai proaspăt ca oricând și poate fi purtat cu orice ocazie.
Look lejer și ultramodern
Bulinele sunt mai mult decât un model retro. Brandurile de modă au îmbrățișat constant tendința și l-au reinterpretat, în special Dolce & Gabbana, care a repetat imprimeul deseori, iar Gucci, Armani, Marc Jacobs, Balmain și chiar Versace au prezentat regulat modele cu celebrele puncte, mai mari sau mai mici, mai apropiate sau mai depărtate. De pildă, o coafură cu coadă-de-cal, un machiaj nude, o pereche de botine și o rochie lejeră cu acest imprimeu sunt o combinație care garantează succesul unui look lejer și, totodată, ultramodern. La un eveniment se poate opta pentru o rochie lungă cu buline, iar dacă modelul este cu umerii descoperiți, va crea o siluetă mult subțiată, aemănătoare unui star. Pe de altă parte, o rochie cu bretele și imprimeu cu buline este deopotrivă atrăgătoare și fină la un cocteil de după-amiază.
Topuri, bluze, cămăși - opțiuni fermecătoare
Un top cu buline poate fi o alegere excelentă în completarea unui costum office. Pe lângă faptul că îi va atenua severitatea, va înviora ținuta, dat fiind jocul modelului geometric. De asemenea, un top cu buline și cu guler poate fi o alegere foarte inspirată cu o fustă lungă și un blazer în acest an. Dacă la această ținută se adaugă o pereche de cizme, efectul este garantat: prospețime și eleganță deopotrivă. În același timp, o cămașă veselă cu buline este o opțiune neașteptată și fermecătoare pentru un pantalon larg, fluid, uni, completat de o pereche de stiletto.
Fuste care maschează imperfecțiunile
Puține piese sunt mai măgulitoare pentru siluetă ca o fustă dreaptă cu buline combinată cu un top și o pereche de încălțări cu toc mic și fin. Chiar și atunci când există mici defecte de siluetă, acest tip de fustă face minuni din perspectiva percepției, întrucât jocul punctelor albe sau negre poate ascunde multe imperfecțiuni. Pe de altă parte, bulinele sunt extraordinare la plajă - costumul de baie, o rochie scurtă și lejeră, o eșarfă de pălărie sau o geantă, oricare cu buline, schimbă imediat și ținuta, și dispoziția. Pentru un eveniment estival de seară, o fustă-creion cu buline, o bluză albă, un pantof negru și un ruj roșu asigură un efect unic.
Jacheta, declarație de personalitate
Una dintre piesele neașteptate care pot fi cu imprimeu cu buline este jacheta. O astfel de combinație este o adevărată declarație de personalitate - pe de o parte, imprimeul este atemporal, iar pe de altă parte, ținuta este ca o semnătură. Practic, orice combinație de piese vestimentare monocrome poate fi completată cu o jachetă cu buline. Potrivit experților în design, acest adaos nu va fi nici prea tare, dar nici nu va lăsa ținuta să se piardă în anonimat. Orice notă de culoare este binevenită, mai ales dacă ținuta este complet neagră, un efect dramatic făcându-l pantofii puternic colorați în galben sau roșu.
Recomandări utile
Specialiștii în design vestimetar au realizat un ghid al regulilor purtării bulinelor, astfel încât acest tip de imprimeu să pună în valoare și ținuta, și persoana care îl poartă. În primul rând, trebuie acordată atenție dimensiunii acestora și combinației de culori în funcție de ora din zi și de evenimentul la care se afișează o piesă cu buline. De asemenea, este permis jocul cu alte modele geometrice împreună cu bulinele, dar în așa fel încât acestea să nu fie estompate. Alte reguli de purtare a bulinelor includ alegerea cu grijă a încălțămintei (perechile de culoare neagră sunt cele mai potrivite dacă există îndoieli) și accesoriile simple, care nu anihilează efectul piesei cu buline. În același timp, nerecomandate sunt mai multe piese cu buline în aceeași ținută, bulinele prea colorate sau accesoriile de mari dimensiuni.